Newsflash
Diverse

Tematică diversă, omagieri şi actualităţi ştiinţifice

de Dr. Simona CARNICIU - mai 16 2012
Tematică diversă, omagieri şi actualităţi ştiinţifice

În perioada 26–28 aprilie a.c., la Academia Română s-au desfăşurat lucrările unei manifestări de tradiţie – Congresul Anual al Asociaţiei Medicale Române. Despre cele mai importante subiecte abordate am stat de vorbă cu dl prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte, preşedintele AMR şi al Congresului.

   – Ce sesiuni au trezit cel mai mare interes?
   – În primul rând, sesiunea omagială „Nicolae Kretzulescu – 200 de ani“ a aniversat naşterea unuia dintre fondatorii României moderne, alături de Ion Heliade-Rădulescu şi Mihail Kogălniceanu. La această sesiune am beneficiat de prezenţa dlui acad. Dan Berindei, vicepreşedintele Academiei Române, preşedintele Secţiei de istorie, care a avut o relaţie directă cu descendenţii familiei Kretzulescu şi de la care a moştenit o serie de documente extrem de importante. Plasarea lui Nicolae Kretzulescu printre fondatorii României moderne este justificată de numeroasele poziţii în structurile statului modern: preşedinte al Academiei Române în două mandate, către sfârşitul vieţii, precedate de funcţiile de prim-ministru, ministru al instrucţiei publice, ministru de interne, ministru al finanţelor, preşedinte al Senatului României. De pe fiecare poziţie a sprijinit înfiinţarea unor instituţii emblematice pentru noi: Facultatea de Medicină, Ateneul Român, Asociaţia Medicală Română (înfiinţată în 1857), organizarea învăţământului medical şi structurarea disciplinelor de la acea vreme, fapt rezultat şi din luările de cuvânt ale celorlalţi vorbitori: dnii prof. dr. Radu Iftimovici, conf. dr. Octavian Buda şi dr. Valentin Toma. Ne-am bucurat să avem printre noi două clase superioare de la Liceul Economic „Nicolae Kretzulescu“, înfiinţat de acesta la sfârşitul secolului XIX. Muzeul Literaturii Române este găzduit în Palatul Kretzulescu şi acest lucru ar merita să fie menţionat pe frontispiciul monumentalei clădiri. Cu această ocazie am aflat că sarcofagul lui Kretzulescu se află depozitat la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. Am propus ca prin AMR să fie redactată o monografie dedicată activităţii de excepţie a acestui ctitor, care, printre altele, a fost şi ambasador la Paris, Berlin, Sankt Petersburg şi Roma. Evident, un muzeu Kretzulescu ar trebui înfiinţat chiar în clădirea unde se află în prezent Muzeul Literaturii Române.
În continuarea acestei secţiuni a urmat acordarea premiilor anuale ale Asociaţiei Medicale Române…
Premiul pentru o universitate a revenit în acest an Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ din Arad, reprezentată de rector, prof. dr. Aurel Ardelean. Motivul pentru care a fost aleasă această universitate a fost acela că, vizitând recent pentru a participa la un doctorat, într-o zi de sâmbătă, Departamentul de cercetare, bine organizat şi bine dotat, lucrau câţiva doctoranzi şi câteva cadre didactice la proiecte de cercetare extrem de interesante – aceasta într-o zi liberă. Apoi, întreaga organizare a universităţii m-a impresionat realmente foarte plăcut. Cele două societăţi ştiinţifice care au primit diploma de excelenţă au fost Societatea Română de Reumatologie (preşedinte prof. dr. Ruxandra Ionescu) şi Societatea Română de Dermatologie (preşedinte prof. dr. Călin Giurcăneanu). Premiul pentru publicaţii periodice a fost acordat revistei „Farmacia“ (redactor şef prof. farm. Niculina Mitrea-Vasilescu). Apoi au urmat cele trei premii pentru carte: „Boli infecţioase asociate călătoriilor internaţionale“ (prof. dr. Adrian Streinu-Cercel), „Tratat de neurochirurgie“ (prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea) şi „Introducere în antropologia medicală dentară“ (prof. dr. Pătru Firu, prof. dr. Norina Consuela Forna). Premiu „Omnia“ pentru întreaga activitate a fost primit de prof. dr. Pătru Firu, ultimul dintre elevii în viaţă ai profesorului Reiner şi, după părerea mea, unul dintre cei mai valoroşi antropologi din ultimele decenii. Deşi are 92 de ani, are încă un important proiect de cercetare privind originile poporului român…
   Sesiunea s-a încheiat cu premiul tânărului doctor, acordat doctorandei Marlena Pascu, care şi-a continuat activitatea doctorală printr-o propunere de investigare a tuturor gravidelor, pentru detecţia diabetului gestaţional în colaborare cu Societatea Naţională de Medicină de Familiei (gravidele sunt înregistrate în cabinetele acestor medici, trimise apoi pentru confirmare sau infirmare în centrele de diabet, de unde vor fi apoi îndreptate către medicul ginecolog).
   –Ce alte sesiuni au mai fost organizate?
   – Congresul a început cu sesiunea posterelor pentru doctoranzi şi rezidenţi, la care au participat 78 de lucrări, ulterior vizionate de o comisie şi premiate. Sesiunea dedicată geneticii s-a bucurat de participarea nu numai a medicilor, ci şi a unor reputaţi bioinformaticieni, interesaţi de studiul genomului uman, în special a acad. Paul Cristea, prof. univ. Rodica Tuduce, Paul Gagniuc, care au completat prezentările făcute de dr. Cristian Guja şi conf. dr. George Cristian Curcă. Multe din datele din această sesiune au fost originale, iar unele au prezentat un nou mod de a aborda genomul uman, utilizând indicele de coincidenţă Kappa pentru decriptarea mesajelor nucleotidice.
     În introducerea se­siunii dedicate obezităţii, ţesutului adipos şi adipo­citului, aţi afirmat că porniţi „un război total împotriva obezităţii“. Care este motivaţia acestei afirmaţii?
     În prezentarea mea, am arătat că între DZ de tip 2 şi obezitate există un paralelism evident, astfel încât tipul 2 de diabet îşi are una din rădăcini în celula beta pancreatică şi cea de-a doua în ţesutul adipos. Menţionez că, în publicaţiile anterioare, am avansat ideea clasificării adipocitelor în trei categorii în funcţie de dimensiunea lor şi de profilul adipokinelor secretate de adipocit. Astfel, un adipocit cu diametru mai mic de 100 µm, care secretă multă adiponectină şi puţine citokine, este un adipocit „liniştit“, când adipocitul depăşeşte 100 µm în diametru, iar secreţia de adipokine proinflamatorii creşte, el se numeşte „neliniştit“; în fine, când atinge dimensiuni mult mai mari, uneori peste 300 µm, producţia de adiponectină este scăzută iar adipokinele proinflamatorii sunt abundente, adipocitul devine „agresiv“. Agresivitatea se manifestă în primul rând asupra celulelor endoteliale, dar şi asupra celulelor beta, hepatocitelor şi miocitelor. În această sesiune au fost aduse argumente de ordin morfologic, iar în final, au fost prezentate rezultatele chirurgiei bariatrice ca soluţie terapeutică pentru obezitatea morbidă, dar şi ca soluţie de natură estetică. În fine, unul din elevii mei (dr. Răzvan Vasilescu) a făcut o analiză critică asupra noţiunii de sindrom metabolic, plasând în mijlocul patogeniei sale obezitatea.
*
   O sesiune specială a fost dedicată celor trei proiecte POSDRU desfăşurate sub egida AMR: „Formarea profesională în domeniu diabetului, al nutriţiei şi bolilor metabolice şi promovarea utilizării noilor tehnologii pentru asistenţii medicali în vederea eficientizării managementului activităţilor specifice“, coordonat de prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte; „Centru de formare specialişti şi resurse în reabilitare orală“, coordonat de prof. dr. Norina Consuela Forna (Iaşi); „Formare profesională pentru implementarea noilor tehnologii în sistemul de sănătate“, coordonat de prof. dr. Horaţiu Boloşiu (Cluj-Napoca).
     În cursul a două simpozioane, s-au discutat, împreună cu prof. dr. G. S. Ţiplica, direcţii noi în tratamentele dermatologice, după care a urmat o sesiune de oncologie, în care tema principală a fost cancerul mamar, subiect de mare actualitate, nu numai datorită frecvenţei sale mari, dar şi posibilităţilor moderne de depistare şi tratament, rezultate şi din studiile de genetică. Dr. Gabriel Macicasan (Frankfurt, Germania) şi dr. Silviu Voinea au fost cei care au susţinut această dezbatere.
     La sesiunea omagială „Prof. dr. Constantin Arseni“, prof. dr. A. V. Ciurea a prezentat viaţa şi cariera marelui profesor, continuatorul activităţii întemeietorului neurochirurgiei româneşti, prof. dr. Dimitrie Bagdasar.
     Au urmat un workshop de fototerapie, o sesiune de boli profesionale şi varia, în care s-a remarcat prof. dr. Florin Mihălţan, cu o lucrare despre tabagism. Lucrări de excepţie au fost şi cele ale lui Joseph L. Pace (Malta) şi Swen Malte John (Germania).
    Premierea posterelor doctoranzilor a fost susţinută de preşedintele AMR, prof. dr. C. Ionescu-Tîrgovişte, vicepreşedintele AMR, prof. dr. A. V. Ciurea, şi secretarul general, prof. dr. G. S. Ţiplica. O comisie de evaluare a selectat 15 postere, care au primit o diplomă de excelenţă, pentru originalitate.
    Congresul s-a încheiat cu adunarea generală a membrilor AMR. Cu această ocazie, s-au propus temele ce vor fi abordate la următorul congres.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe