Newsflash
Diverse

Susţinere, stimulare şi recunoaştere

de Dr. Simona CARNICIU - iun. 5 2014
Susţinere, stimulare şi recunoaştere
     Aula mare a Academiei Române a găzduit Congresul anual al Asociaţiei Medicale Române (AMR), coordonat de prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte, preşedintele AMR. Evenimentul a stat sub semnul tradiţiei, dar şi al actualităţii: a fost subliniată importanţa valorilor româneşti, a interdisciplinarităţii, iar doctoranzilor li s-a acordat interesul cuvenit; în acelaşi timp, nume importante din medicina românească au prezentat ultimele noutăţi în domeniu.
    La 300 de ani de la moarte, a fost comemorat domnitorul Constantin Brâncoveanu: acad. Răzvan Theodorescu l-a prezentat ca pe un model princiar, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici ne-a iniţiat în politica sa externă, iar prof. dr. Octavian Buda a vorbit despre umanismul medical în perioada brâncovenească. Pe toată perioada congresului, a putut fi vizionată o expoziţie documentară cu această temă.
Prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte   Au fost premiate cele mai importante realizări şi cariere din ştiinţă: Universitatea Valahia din Târgovişte, Societatea Română de Neuroştiinţe, Centrul de Excelenţă în Dermatologia Corectivă (condus de prof. dr. George Sorin Ţiplica, secretar general al AMR), cercetarea în domeniul geneticii cancerului hepatic a prof. dr. Irinel Popescu şi dr. Sorin Ioacără. Au primit distincţii pentru interdiscipli­naritate acad. Maya Simionescu (cercetare fundamentală) şi acad. Solomon Marcus, iar pentru întreaga activitate, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici şi prof. dr. Vladimir Beliş.
    Un loc important în cadrul reuniunii l-a avut sesiunea de neuroştiinţe. Acad. Solomon Marcus a prezentat viziunea sa asupra creie­rului din perspectivă nemedicală, prof. dr. Leon Zăgrean, preşedintele Societăţii de Neuroştiinţe, a adus în atenţie noile perspective şi paradigme ale domeniului, iar prof. dr. Radu Negoescu a menţinut treaz interesul auditoriului vorbind despre vis. Prof. dr. A. V. Ciurea a discutat despre motilitate sau morbiditate în neurochirurgie şi herniile de disc lombare, făcând o incursiune în istoria patologiei, referiri la afecţiunile implicate în etiologie, modalităţi de tratament chirurgicale şi non-chirurgicale, cu exemplificări din experienţa proprie.
    Dr. Ştefan Tiron a adus în discuţie posturologia, un subiect aproape neglijat, dar foarte important şi simplu de tratat. El a prezentat cazuri în care modificări deranjante, chiar invalidante cauzate de postură sau, de fapt, de diferenţele de lungime a membrelor, au fost corectate rapid şi neinvaziv.
    Ultimele noutăţi în domeniul diabetologiei – axul entero-insular, sindromul metabolic, microangiopatia diabetică etc. – au fost aduse la cunoştinţa auditoriului de o echipă condusă de prof. dr. Constantin Ionescu-Tîrgovişte. Altă prezen­tare interesantă – a cărei esenţă este: „Indi­ferent cum a apărut viaţa pe pământ, la început a fost informaţia“ – a fost susţinută de prof. dr. Adrian Restian.
    Prof. dr. Maria Moţa, preşedinta Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Meta­bolice, a prezentat datele epidemiologice pre­li­minare legate de bolile metabolico-nutri­ţio­nale, un studiu însu­mând 803.489 pacienţi, la care au contribuit peste 100 de medici; datele finale vor fi făcute cunoscute în curând, la Congresul naţional al SRDNB. Conf. dr. Cristian Serafinceanu a vorbit despre ultimele noutăţi în boala renală diabetică, iar conf. dr. Cristian Guja, despre factorii genetici ale aceleiaşi patologii. Sesiunea de dermatologie, moderată de prof. dr. G. S. Ţiplica, s-a axat pe subiecte de mare actualitate şi importanţă: neoplazii, acneea şi abordarea interdisciplinară a mielomului multiplu.
Acad. Solomon Marcus şi prof. dr. Alexandru V. Ciurea     Se observă tendinţa de abordare a patologiilor medicale prin interdisciplinaritate, una din priorităţile AMR. Tot în acest spirit, am iniţiat în acest an sesiunea de medicină complementară, în care prof. dr. Viorica Istudor a susţinut conferinţa privind problemele de fabricaţie şi falsificare ale suplimentelor nutritive.
    Munca cercetătorilor necesită susţinere, stimulare şi recunoaştere, iar acest demers figurează între priorităţile AMR. De aceea, comisia de jurizare (alcătuită din prof. dr. Carmen Ginghină, prof. dr. C. Ionescu-Tîrgovişte, prof. dr. Maria Moţa, prof. dr. Adrian Restian, prof. dr. Viorica Istudor şi conf. dr. Cristian Guja) a acordat 25 de premii de excelenţă pentru lucrările poster. La Adunarea generală a AMR, desfăşurată în încheierea congresului, comitetul de conducere a hotărât extinderea activităţii în centrele universitare Iaşi şi Cluj-Napoca.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe