Newsflash
Diverse

Sub semnul responsabilităţii

de Dumitru ŞERBAN - nov. 20 2014
Sub semnul responsabilităţii

În perioada 30 octombrie – 1 noiembrie, s-a desfăşurat ediţia a XXVII-a a Zilelor pediatriei ieşene „N. N. Trifan“, eveniment organizat de reprezentanţii Clinicii I Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria“, Iaşi, sub egida Societăţii Române de Pediatrie, Societăţii de Medici Naturalişti, UMF „Grigore T. Popa“, Colegiului Medicilor din România, filiala Iaşi.

 

 

Consecinţele infecţiilor nosocomiale

 

Am discutat despre tematica reuniunii, precum şi despre problemele cu care se confruntă specialiştii pediatri, cu dr. Letiţia Duceac, de la Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria“, şef de lucrări la Universitatea de Medicină „Apollonia“ din Iaşi.
    – Ce aspecte a urmărit programul ştiinţific?
   – Foarte importante sunt noutăţile şi experienţele colegilor privind malformaţiile congenitale cardiace, patologia inflamatorie intestinală, urgenţele în bolile hemato-oncologice, statusul epileptic la copil, implicaţiile neurochirurgicale în starea comatoasă a copilului, dificultăţi de diagnostic şi tratament în abdomenul acut, în diverse intoxicaţii. Copilul nu trebuie privit ca un adult în miniatură, el reprezintă o entitate biologico-clinico-emoţională bine definită, total diferită de adult. Eu am prezentat o nouă abordare clinică şi epidemiologică a infecţiilor nosocomiale în Spitalul Clinic de Urgenţe pentru Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, deoarece este ştiut că infecţiile de spital se nasc odată cu spitalele, se dezvoltă şi vor muri odată cu acestea. Ele sunt identificate în întreaga lume, constituind principala problemă de sănătate şi mortalitate a pacienţilor spitalizaţi. Incidenţa infecţiilor asociate asistenţei medicale este în creştere la nivel mondial, iar cauzele sunt comune, dar şi diferite, în raport cu gradul de dezvoltare socio-economică a fiecărei ţări. Prevenţia şi combaterea lor sunt dificile şi în acelaşi timp costisitoare. Agenţii infecţioşi pot fi vehiculaţi spre comunitate, atât de bolnavi, cât şi de personalul medical sau vizitatori, generând alte cazuri de îmbolnăvire.
    – Ce consecinţe clinice, respectiv financiare au infecţiile nosocomiale?
   – Clinic, acestea complică boala de bază, iar financiar generează costuri suplimentare din cauza prelungirii perioadei de spitalizare. Calitatea vieţii pacientului este depreciată, deoarece, pe lângă suferinţa cauzată de boala de bază, infecţiile nosocomiale pot determina alte incapacităţi sau disfuncţii.

 

Managementul tahiaritmiilor

 

În cadrul reuniunii, dr. Mihaela Grecu, de la Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“ din Iaşi, a vorbit despre tratamentul invaziv al tahiaritmiilor la copii.
    – În ce constau tahiaritmiile la copii şi cum sunt tratate?
    Tahicardiile reprezintă o patologie frecvent întâlnită în cardiologia pediatrică. Ele pot surveni atât la copiii cu cord sănătos, cât şi la cei cu cord patologic, cu malformaţii cardiace congenitale, în special postoperator. Peste 30–50% din pacienţii operaţi în copilărie dezvoltă pe termen lung tahicardii supraventriculare, mai rar ventriculare (tetralogia Fallot). Tratamentul ablativ reprezintă de multe ori unica soluţie pentru copiii cu tahicardii permanente care, prin persistenţa lor, determină o alterare a funcţiei sistolice a ventriculului stâng, aşa-numita tahicardiomiopatie. Tahicardiomiopatia reprezintă prima indicaţie pentru ablaţia prin radiofrecvenţă la copil. Tehnica se realizează prin abord femural, cu anestezie locală sau cu sedare profundă. Cu ajutorul cateterelor flexibile cu miez metalic şi înveliş din poliuteran, pătrundem în interiorul cavităţilor cardiace drepte sau stângi şi încercăm să reperăm fie focarul ectopic care iniţiază tahicardia, fie circuitul de reintrare, substratul tahicardiei permanente. Odată reperate, se continuă cu aplicarea curentului de radiofrecvenţă prin care se creează o leziune milimetrică, bine circumscrisă, în punctul critic pentru menţinerea tahicardiei.
    Ce rol joacă părinţii în managementul acestor cazuri?
    Unul foarte mare. Modul în care relaţionezi cu părinţii, în care le prezinţi situaţia este foarte important. Ei sunt cei care vor lua decizia finală şi eu fac tot posibilul ca decizia să fie în cunoştinţă de cauză, explic avantajele, dar şi riscurile intraprocedurale. În contextul de faţă, nu pacientul decide pentru viaţa lui, iar, în cele mai multe situaţii, responsabilitatea mea este atât de mare încât, uneori, devine copleşitoare. Cazurile prezentate au fost grave, aveau indicaţii de transplant cardiac, tocmai pentru că erau în situaţia unei disfuncţii ventriculare severe, pe persistenţa unor tahicardii rapide, şi, care, practic, mi-au impus ablaţia. Trebuia să găsesc o soluţie şi pentru aceşti pacienţi. Astăzi, aceşti copii sunt adulţi normali.
    – Astfel de cazuri apar şi la familii cu o situaţie materială precară. Ce şanse au aceşti pacienţi?
    – Sunt de foarte multe ori copii ai căror părinţi nu au posibilităţi materiale; uneori posibilităţile sunt atât de reduse, încât nu au cum să ajungă la spital şi atunci copilul e în criză. Dintre cele 1.400 de proceduri lucrate în Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. dr. George I. M. Georgescu“, Iaşi, 60 au fost copii sub 16 ani, dar, din fericire, nu au fost complicaţii severe şi copiii au fost rezolvaţi intraprocedural. Cu rare excepţii, îmi amintesc de un caz cu o cale accesorie stângă, care nu a putut fi rezolvat la 8 ani, din cauza condiţiilor tehnice speciale (cord mic, fără foramen ovale permeabil, cordajele mitralei, valva aortică miniaturale), cateterele fiind cele folosite la adulţi. În astfel de situaţii se indică menţinerea tratamentului antiaritmic încă o perioadă şi reluarea procedurii după un interval, folosind informaţia din prima explorare electrofiziologică. În principal, alocăm timp, resurse de evaluare şi facem tot ce ne stă în putere ca să putem rezolva pacientul copil la prima tentativă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe