Intern fiind la Clinica de Boli infecţioase condusă de profesorul Matei Balş, am fost profund impresionat de nivelul ştiinţific înalt la care se profesa medicina acolo. La fiecare raport de gardă, după prezentarea cazurilor nou internate şi discutarea evoluţiei celor grave, un asistent prezenta à tour de rôle, rezumate ale articolelor nou apărute în revistele de specialitate – atenţie! – din Europa şi SUA. Am subliniat acest lucru pentru că ne aflam în perioada în care „lumina“ nu putea veni decât „de la Răsărit“. (...)"> Ştiinţă la spectroscop - Viața Medicală
Newsflash
Diverse

Ştiinţă la spectroscop

de Dr. Al. TRIFAN - oct. 22 2010
Ştiinţă la spectroscop

   Intern fiind la Clinica de Boli infecţioase condusă de profesorul Matei Balş, am fost profund impresionat de nivelul ştiinţific înalt la care se profesa medicina acolo. La fiecare raport de gardă, după prezentarea cazurilor nou internate şi discutarea evoluţiei celor grave, un asistent prezenta à tour de rôle, rezumate ale articolelor nou apărute în revistele de specialitate – atenţie! – din Europa şi SUA. Am subliniat acest lucru pentru că ne aflam în perioada în care „lumina“ nu putea veni decât „de la Răsărit“. (...)

Rezumatele erau redactate lapidar pe fişe de carton puţin mai mari decât o carte de vizită şi după citire erau introduse în cartoteca din clinică. Aşa şi acolo am
învăţat, ca tineri medicinişti, cum se construieşte o bibliografie. Toate acestea mi-au reapărut în memorie, după o jumătate de secol, cu ocazia participării la Zilele ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, manifestare de prestigiu în domeniul patologiei bolilor transmisibile, desfăşurată în perioada 13–16 octombrie a.c. sub deviza: Bolile infecţioase – de la Pasteur la spectroscopia de masă, temă prin care se doreşte sublinierea rolului central pe care îl deţine această specialitate în medicina mondială a prezentului. Congresul s-a desfăşurat în memoria profesorului Mircea Angelescu, personalitate care, prin activitatea sa de excepţie, a contribuit în mod decisiv la dezvoltarea, afirmarea şi recunoaşterea specialităţii şi şcolii de Boli infecţioase în ţară şi în străinătate. Pentru că s-a stins din viaţă la 5 mai a.c., Congresul s-a deschis cu un omagiu adresat celui care a fost un dascăl şi un om de cultură eminent, prin proiectarea unui film în care a fost pusă întrebarea: ce a însemnat pentru dumneavoastră profesorul Mircea Angelescu? Au răspuns: prof. dr. Adrian Streinu Cercel, dr. Adriana Hristea, dr. Vasile Grigore Leordari, conf. dr. Victoria Aramă şi dr. Doina Velican. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe