Newsflash
Diverse

Starea de bine trece prin intestin

de Dr. Ioana SOARE - feb. 23 2018
Starea de bine  trece prin intestin
Cea de-a patra ediție a conferinței naționale cu participare internațională „Produse agroalimentare noi pentru o nutriție sănătoasă” a avut loc la 2 februarie 2018, în București. Titlul a fost tradus din limba italiană și înglobează o tematică mai largă cu privire la alimentație, alergii și intoleranțe alimentare, suplimente, microbiom și comportamente alimentare. Conferința s-a adresat medicilor din diverse specialități – medicină de familie, diabet și boli de nutriție, gastroenterologie, pediatrie, medicină internă, medicină de laborator, alergologie.

Prof. dr. Xheladin Draçini, decanul Facultății de Medicină din Tirana, Albania, și șeful Catedrei de Chirurgie generală, a prezentat lucrarea „Importanța evaluării statusului nutrițional la bolnavii chirurgicali”. Evaluarea nutrițională a fost făcută mai ales preoperator, pentru corectarea eventualelor deficite. Discuția s-a axat apoi pe dieta personalizată postoperator, cu rol în repopularea colonului și refacerea statusului nutrițional după pierderile mari proteice intra- și postoperator.

Dr. Albana Daka, șefă de Laborator la American Hospital din Tirana, a prezentat „Diagnosticarea intoleranțelor alimentare în Albania – un studiu pe 1.416 pacienți cu intoleranțe alimentare, depistate pe mostre de salivă”. Copiii testați, cu vârste între câteva luni și 18 ani, au prezentat în proporții de 79% intoleranță la lactoză și 10-20% intoleranțe la grâu, cacao sau ouă. Adulții, cu vârste între 18 și 65 de ani, au avut intoleranțe la lactoză, solanacee (roșii, cartofi, vinete, ardei), grâu, cafea, ouă și măsline.

Experiența Clinicii Telemedica din București în privința diagnosticului intoleranțelor alimentare a fost prezentată de dr. Mioara Radu. A fost analizat un lot de 700 de pacienți, consultați între 2008 și 2017. Intoleranțele au fost determinate pe probe de sânge venos. Cele mai frecvente intoleranțe au fost la grâu, lactoză, ouă și soia. Din literatura internațională, remarcăm frecvența mare a intoleranțelor la lactoză, cacao, citrice, ouă și graminee. Am remarcat numărul foarte mare de cazuri testate cu metode diferite, fiind de dorit publicarea in extenso a acestor lucrări.

Prof. dr. Alexander Poletaev, șeful Catedrei de Biochimie de la Facultatea de Medicină din Moscova, a discutat pe larg aspectele particulare ale alergiilor și intoleranțelor alimentare la copiii cu autism. Clasele metabolice și evaluarea metabolismului intermediar au fost predate didactic de prof. dr. Carmelo Rizzo, de la Clinica de Alergologie și Boli de Nutriție din Roma, care a prezentat și adaptarea la „food stress”.

„Suntem ceea ce mâncăm... dar și ceea ce eliminăm. Starea de bine trece prin intestin” și „Hidrocolonoterapia – metodă complementară de tratament în patologia colonului iritabil” au fost două lucrări discutate de prof. dr. Vincenzo Mazzuca Mari, coordonatorul științific al Școlii de medicină mediteraneeană modernă din Roma. Acesta a prezentat microbiomul ca pe un ecosistem care populează întreg tractul digestiv, de la gură până la anus, precum și alte zone ale corpului uman. Microbiomul este alcătuit dintr-un număr atât de mare de microorganisme simbiotice, încât problema se pune în felul următor: „Cine găzduiește pe cine?”, spune profesorul italian. S-a vorbit, de asemenea, despre rolul pro- sau antiinflamator al microbiomului, alături de rolul său în modelarea răspunsului imun al organismului uman.

Discuțiile de după conferință au fost la fel de interesante, incluzând un subiect la modă – transplantul de materii fecale. Medicii pediatri, infecționiști și gastroenterologi din România cunosc această procedură și chiar o efectuează cu succes, la București și Moinești.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe