Newsflash
Diverse

Somnologia pediatrică – o singură umbrelă

Somnologia pediatrică – o singură umbrelă
    Cei peste 250 de participanţi la a doua ediţie a Conferinţei de somnologie pediatrică – organizată de Asociaţia pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi, în parteneriat cu International Pediatric Sleep Society (IPSA), Societatea Română de Pediatrie, Secţiunea de somnologie şi ventilaţie non-invazivă a Societăţii Române de Pneumologie şi Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti – desfăşurată recent la Sinaia, au avut ocazia să afle progresele în domeniu. Prima zi a debutat cu un curs intitulat „De la scris la publicare – cum să redactezi şi să publici un articol ştiinţific medical“ – condus de Sorin Man, care a avut menirea să ghideze potenţialii autori în alegerea ingredientelor necesare pentru un articol competitiv. A fost interesantă analiza critică, plină de învăţăminte, a „anatomiei“ unui articol medical, ca şi prezentarea statisticii necesare într-un astfel de articol (Paul Bălănescu, Cristian Băicuş) şi a modului în care se finalizează forma sa (Raluca Voicu, Ana Maria Iordan).
    Deschiderea a constituit o ocazie de bilanţ, în care s-au trecut în revistă: somnologia româ­nească – realizări şi limite (Oana Deleanu), somnologia românească în context european (Dan Mihăicuţă), aspecte din viaţa IPSA (Oliviero Bruni, Italia) şi progresele somnologiei pediatrice în România (Mihaela Oros).
    A doua zi a debutat cu aspecte gene­rale legate de somnologia pediatrică: „De ce trebuie să investigăm somnul?“ (Mihaela Oros) şi „Ce aduce diferit medi­cina somnologică pediatrică“ (Reinhold Kerbl, Austria). Apoi au fost analizate expre­siile clinice ale insomniei şi trata­mentul acestora (Oliviero Bruni), somnul şi funcţiile cognitive la copii (Oliviero Bruni), ca şi aspecte practice în parasomniile copi­lului (Raluca Teleanu). În completare au venit prezentările privind ce trebuie să ştie pe­diatrul despre sindromul picioarelor ne­liniştite şi tulburarea de mişcare perio­dică a membrelor (Narong Simakajornboon, SUA) şi ce resurse terapeutice complementare în tulburările de somn la copil trebuie mobilizate (Raluca Teleanu). În aceeaşi zi s-a deschis un alt capitol, multidisciplinar, cu expuneri pe tema displaziilor osoase şi tulburărilor de somn (Vasilica Plăiaşu), a tulburărilor de somn din bolile neuromusculare (Hemant Sawnani, SUA), a managementului apneii în somn la copiii cu sindrom Down (Tamara Marcovici) sau a deprivării de somn – cauză de obezitate la copii (Sorin Man). Aspectele practice intervenţionale au cuprins subiecte de tipul: tonsilectomia intracapsulară prin tehnica de radiofrecvenţă vs. tonsilectomia clasică (Diana Ionescu), tratamentul chirurgical al hipertrofiei adenoamigdaliene (Adelaida Iorgulescu), eficacitatea adenotonsilectomiei (Narong Simakajornboon) sau managementul tulburărilor respiratorii din timpul somnului în obezitatea pediatrică (Hemant Sawnani).
    A treia zi a avut subiecte din diverse arii care pot completa imaginea somnologiei pediatrice. Am remarcat trecerea în revistă a afecţiunilor circadiene (Reinhold Kerbl), a cauzelor de ronhopatie la copil (Doina Pleşca), a celor de narcolepsie şi hipersomnie (Narong Simakajornboon), precum şi lecţiile din experienţa legată de utilizarea corespunzătoare a terapiei cu CPAP şi somnolenţa reziduală (Ştefan Dumitrache-Rujinski), abordarea terapeutică a copilului obez (Corina Paul). Nu au lipsit şi alte nuanţări importante în patologia copilului legate de: inflamaţia sistemică în sindromul de apnee în somn (Marina Oţelea), interfeţe clinico-patogenetice ale asocierii SAS – sindrom metabolic la adult (Doina Todea, Loredana Roşca), fumatul „la mâna a treia“ şi implicaţiile sale medico-sociale (Ioana Munteanu) sau organizarea şi dotarea minimă a unui laborator de somn (Florin Mihălţan).
     Noutatea a constat în ateliere practice cu exemplificări legate de modul de alegere, setare, selectare a indicaţiilor pentru suport respirator (CPAP, BiPAP, AVAPS, ASV etc.), prezentate de profesorii din SUA, de modul de utilizare a explorărilor funcţionale respiratorii la copii şi adolescenţi în practica zilnică (Roxana Nemeş, Paraschiva Cherecheş-Panţa) sau a otoscopiei pediatrice şi de indicaţiile terapeutice în patologia ORL pediatrică ori în rinita alergică (Veronica Epure, Mihai Craiu, Dan Gheorghe). Au fost şi pre­zen­tări de cazuri cu aparate portabile utilizate în moni­torizarea somnului (Daniela Ivaşcu, Mihaela Oros).
     Câştigul acestei conferinţe a fost reunirea multiplelor specialităţi din România sub umbrela aceluiaşi deziderat: abordarea corectă a acestor cazuri, nu puţine la număr, ce rămân nediagnosticate adesea în ţara noastră, şi schimbul de experienţă cu experţi de marcă din trei ţări unde somnologia pediatrică a căpătat aripi prin efortul autorităţilor care au înţeles necesitatea încurajării acestei laturi importante a somnologiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe