În ciuda eforturilor consistente din ultimii ani, rata mortalităţii infantile din România este dublă faţă de media europeană. La fiecare cinci ore, în ţara noastră, un copil moare înaintea vârstei de un an. Cauzele sunt multiple şi nu ţin numai de lipsurile din sistemul sanitar românesc, ci şi de nivelul de educaţie şi de informare al mamelor. Pentru a da o şansă la viaţă unui număr cât mai mare de nou-născuţi este nevoie de măsuri mai clare, mai eficiente şi, bineînţeles, cât mai rapid implementate. Aflaţi recomandările specialiştilor, în materialul semnat de Mirabela Viaşu.

"> Soluţii pentru reducerea mortalităţii infantile - Viața Medicală
Diverse

Soluţii pentru reducerea mortalităţii infantile

de Mirabela VIAŞU - nov. 28 2012
Soluţii pentru reducerea mortalităţii infantile

În ciuda eforturilor consistente din ultimii ani, rata mortalităţii infantile din România este dublă faţă de media europeană. La fiecare cinci ore, în ţara noastră, un copil moare înaintea vârstei de un an. Cauzele sunt multiple şi nu ţin numai de lipsurile din sistemul sanitar românesc, ci şi de nivelul de educaţie şi de informare al mamelor. Pentru a da o şansă la viaţă unui număr cât mai mare de nou-născuţi este nevoie de măsuri mai clare, mai eficiente şi, bineînţeles, cât mai rapid implementate. Aflaţi recomandările specialiştilor, în materialul semnat de Mirabela Viaşu.

   Specialiştii români caută soluţii pentru reducerea mai accentuată a mortalităţii infantile în România, care însă rămâne dublă faţă de media din Uniunea Europeană. În prezent, în ţara noastră, la fiecare cinci ore, un copil moare înainte de a împlini vârsta de un an. Pentru că vor să reducă amploarea acestui fenomen, medicii neonatologi, pediatri, ginecologi, endocrinologi, dar şi reprezentanţi ai asistenţilor medicali, ai Ministerului Sănătăţii şi ai organizaţiilor nonguvernamentale s-au întâlnit în cadrul workshopului „Program prioritar de sănătate publică în România: reducerea mortalităţii infantile şi a consecinţelor prematurităţii“.
   În primul semestru al acestui an, s-au înregistrat 938 de decese ale copiilor sub un an, în uşoară scădere faţă de perioada similară a anului 2011, când se raportau 971 de decese. Există însă variaţii regionale importante, cuprinse între 21,5 şi 3,6‰. Statisticile arată că aproape 40% din copiii născuţi înainte de termen care nu supravieţuiesc au avut la naştere tulburări respiratorii şi cardiovasculare, iar 22% din prematuri se pierd din cauza afecţiunilor materne. „Este timpul pentru o implicare maximă în educaţia mamelor, pentru perfecţionarea sistemului şi a actului medical şi, nu în ultimul rând, pentru găsirea resurselor financiare care să aducă cât mai multe maternităţi din România la standardele minime necesare îngrijirii acestor copii speciali. De exemplu, dacă maternităţile de nivel II ar fi dotate corespunzător, cazurile mai complicate nu ar mai trebui trimise către clinicile universitare“, a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinta Organizaţiei „Salvaţi Copiii“ România, care până acum a ajutat la dotarea a două maternităţi. Acestora li s-a adăugat, de curând, Secţia de Neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Neamţ, care a primit echipamente performante în valoare de 110.000 de lei.
   Prezent la discuţii, conf. dr. Alexandru Rafila, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a mărturisit că se doreşte extinderea proiectului început de „Salvaţi Copiii“, de dotare a maternităţilor de nivel II cu incubatoare, astfel încât prematurii să aibă o şansă la viaţă. De asemenea, secretarul de stat a precizat că este nevoie şi de dezvoltarea resursei umane, concentrată în centrele universitare. În ceea ce priveşte problema naşterilor premature, România înregistrează o incidenţă de 11%, aproape de valorile europene, care variază între 5 şi 17%. La acest capitol, reprezentanţii MS susţin că ne-am putea propune chiar un obiectiv regional, adică să ajungem la un nivel al naşterilor premature comparabil cu cel existent în Bucureşti, adică sub 4%. În opinia conf. dr. Alexandru Rafila, acesta ar fi realizabil într-un interval de câţiva ani. Cu alte cuvinte, se doreşte ca toate unităţile de urgenţă din teritoriu care preiau nou-născuţi să aplice un protocol standar­dizat pentru reanimarea în prima oră de viaţă, numită „the golden hour“, ce va reduce riscul de handicap al nou-născuţilor prematuri.

Locurile din maternităţi sunt prost dispecerate

   Dr. Alin Stănescu, din cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“ Bucureşti (IOMC), a ridicat problema accesului copiilor care au nevoie de tratament în maternităţile de nivel III. El susţine că în Bucureşti este un număr insuficient de locuri pentru aceştia: „Prin dispecerat nu există locuri. Trebuie găsită o soluţie pentru a creşte acest număr de locuri, deoarece judeţele din jurul Bucureştiului au mari probleme şi nu vor putea să rezolve, într-o perspectivă medie, servicii medicale calificate pentru copii cu greutate mică şi foarte mică“.
   Pe de altă parte, prof. dr. Silvia Stoicescu, preşedinta Asociaţiei Române de Neonatologie, a precizat că locuri există în maternităţile de nivel III, însă nu sunt bine dispecerate. După spusele sale, problema ar putea fi uşor rezolvată printr-o mai bună comunicare între maternităţi. „În Bucureşti există şapte maternităţi de nivel III cu 50 de locuri. Maternitatea este însă o specialitate de urgenţă, dimineaţa poţi avea zece locuri libere la terapie intensivă, iar peste două ore poţi să nu mai ai niciunul“, a explicat prof. dr. Silvia Stoicescu.

Program de urmărire a prematurilor

   Dr. Adrian Crăciun, şeful Secţiei neonatologie din cadrul Spitalului Clinic „Cantacuzino“ Bucureşti, a propus crearea unui program de urmărire a dezvoltării copilului născut prematur pe termen mediu şi lung, prin crearea unei baze de date care să cuprindă toţi nou-născuţii prematur şi cu greutate mică la naştere. Lista ar urma să fie completată de toţi medicii implicaţi în urmărirea copilului, putând fi accesată atât de specialişti, cât şi de medicii de familie.
   Prof. dr. Ioana Anca a sugerat că ar trebui ca medicii de familie să insiste mai mult cu scorurile de evaluare a riscului la gravide, iar Ministerul Sănătăţii să finanţeze trainingul ecofetal. Această din urmă remarcă a fost privită cu neîncredere de prof. dr. Radu Vlădăreanu, care a explicat că dintotdeauna instruirea ecografiştilor s-a realizat prin cursurile de perfecţionare. „Acum încercăm cu greu să stabilim nişte protocoale pe care să le accepte Ministerul şi să facă anumite centre de referinţă în diagnosticul prenatal, în sensul de a fi puţin mai piramidal, întrucât acest sistem funcţionează în alte state mai dezvoltate. Pentru asta este necesar un ordin de ministru, care să regleze instruirea acestor medici şi verificarea lor anuală, pentru că acum se dă o competenţă care rămâne pe hârtie, însă nimeni nu mai ştie exact ce înseamnă acea hârtie pentru pacient“, a mai adăugat acesta.
   Printre recomandările specialiştilor s-a numărat şi creşterea adresabilităţii femeilor însărcinate la medic în primele luni de sarcină, pentru care s-au propus continuarea campaniilor comunitare de educare a gravidelor, în special din zonele defavorizate şi cu sprijinul societăţii civile. Situaţia actuală este alarmantă în unele comunităţi: 22% din femeile gravide nu sunt în evidenţa unui medic de familie, iar 67% din acestea nu au făcut nicio ecografie în timpul sarcinii. Astfel, medicii au fost de acord că ar fi necesară introducerea unor menţiuni de coerciţie la capitolul de asistenţă primară din noua lege a sănătăţii. De asemenea, s-a discutat şi despre beneficiile unui sistem de servicii medicale în care, pe lângă dreptul la asistenţă medicală, femeile gravide au şi un minimum de obligaţii, cum ar fi prezentarea la medicul de familie pentru luarea în evidenţă. În caz contrar, gravida şi-ar putea pierde calitatea de asigurat. S-a sugerat şi reducerea mortalităţii infantile prin anomalii congenitale, din care 48% sunt malformaţii cardiace, prin organizarea unui diagnostic precoce şi transportul în timp util – ideal in utero – al nou-născutului, în centre cu expertiză chirurgicală adecvată.
   Toate propunerile şi recomandările specialiştilor au fost preluate de Organizaţia „Salvaţi Copiii“, care va redacta un document de poziţie, ce va fi înaintat Ministerului Sănătăţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe