Newsflash
Diverse

Soluţii pentru o rată ridicată de supravieţuire în cancer

de Cosmina GRIGORE - feb. 19 2015
Soluţii pentru o rată ridicată de supravieţuire în cancer
   Progresele ştiinţifice în terapiile oncologice cu rezultate promiţătoare pentru melanomul malign, cancerul de sân, cancerul digestiv, cancerul pulmonar sau de prostată, precum şi rezultatele abordării sistemice a acestor diagnostice vor fi prezentate în cadrul conferinţei organizate de TARUS Media la 19 februarie 2015 – Terapia personalizată şi imunoterapia tumorilor maligne, sub umbrela „Tratamente inovative în oncologie“.
   Evidenţierea profilului molecular al tumorilor, subiect de actualitate în terapia oncologică, oferă medicilor informaţii cheie cu privire la probabilitatea ca un medicament să aibă sau nu un efect benefic asupra pacientului. Spre deosebire de tratamentele anterioare, identificarea profilului molecular al tumorilor le permite medicilor oncologi să prescrie medicamente cu rată de succes ridicată şi cu efecte benefice asupra pacientului.
   Imunooncologia reprezintă o abordare inteligentă şi inovatoare a medicinii personalizate, prin care tratamentul ţinteşte indirect celulele canceroase prin stimularea sistemului imunitar.

De ce este necesară evidenţierea profilului molecular?

   „Investigaţia este indicată pentru pacienţii cu tumori rare sau recurente care au nevoie şi sunt dispuşi să primească în continuare chimioterapie şi pentru care nu există standarde de îngrijire. Când un eşantion de ţesut tumoral este analizat, sunt utilizate multiple platforme tehnologice pentru a crea un profil molecular elaborat. Investigaţia oferă medicului oncolog un raport elaborat care conţine o listă a medicamentelor înregistrate asociate cu probabilitatea de a avea sau nu un efect benefic asupra pacientului, dar şi rezultatele detaliate ale tuturor analizelor moleculare efectuate“, explică dr. Kenneth Russel, Caris Life Sciences, Basel, Elveţia.

Medicină personalizată

   Dezvoltarea terapiei ţintite a deschis o cale nouă în era oncologiei moderne. Terapiile ţintite folosesc căi specifice pentru distrugerea celulelor cancerigene, fără a leza celulele normale. Melanomul malign, cancerul de san, cancerul digestiv, cancerul pulmonar sau de prostată sunt patologiile oncologice cu incidenţă mare atât la nivel mondial, cât şi în România, unde, în 2012 de exemplu, au fost diagnosticate peste 1.300 de cazuri noi de melanom malign. „Acesta constituie o problemă majoră de sănătate prin creşterea susţinută a incidenţei din ultimii zece ani şi prin mortalitatea ridicată, în lipsa unor tratamente eficiente. Melanomul malign inoperabil sau metastatic reprezintă o boală cu prognostic extrem de rezervat; supravieţuirea globală este în medie de şase luni. După primul an de la diagnostic supravieţuiesc mai puţin de 25% din pacienţi“, explică dr. Dan-Corneliu Jinga, unul dintre speakerii conferinţei. În intervalul 1950–2010 nu a existat un tratament sistemic standard. Rezultatele au fost dezamăgitoare, cu rate de răspuns ce nu au depăşit 20% şi cu supravieţuirea globală medie cuprinsă între şase şi nouă luni, uşor mai bună comparativ cu lipsa tratamentului. Aprobarea de către FDA, în 2011, a unor produse noi pentru terapia melanomului malign a schimbat complet prognosticul acestor pacienţi.
   La nivel mondial se fac eforturi susţinute pentru identificarea căilor moleculare şi imunologice ce conduc la apariţia cancerului, precum şi pentru obţinerea unor medicamente eficiente în luptă cu boala. În România sunt necesare, în primul rând, rambursarea medicamentelor aprobate în Uniunea Europeană şi, în al doilea rând, extinderea participării în studii clinice europene şi globale printr-o legislaţie coerentă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe