Newsflash
Diverse

Soluții în psihiatria pediatrică

de Dr. Ioana MORARU - oct. 30 2015
Soluții în psihiatria pediatrică
     Spitalul Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia“ din București a organizat, în perioada 8–9 octombrie 2015, cea de-a XII-a Conferință Națională de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului. Fiind o conferință multidisciplinară, medici psihiatri, psihologi și psihoterapeuți din clinica gazdă sau din Asociația Salvați Copiii au dezbătut tema ADHD-ului, o patologie frecvent întâlnită în ultima perioadă, dar și problema abuzului împotriva copiilor, cu consecințele acestuia asupra comportamentului și posibilitățile de acțiune într-o astfel de situație.
     Psihiatria și psihologia se află pe un val puternic datorită dezvoltării neurofiziologiei și neurofiziopatologiei, astfel că în prezent putem observa consecințele mediului exterior asupra anatomiei și fiziologiei cerebrale, conceptele psihologice regăsind un substrat științific ușor de cuantificat. Vorbim în psihiatrie despre circuite neuronale, despre substrat neurochimic,  genetică și modificări ale ADN-ului ori neuropsihofarmacologie.
     O altă temă de discuție a vizat schimbarea conceptului de boală psihică cu acela de sănătate mintală, încercându-se în acest fel ridicarea stigmatului social asociat problemelor de natură psihică. Au fost dezbătute modificările genetice și epigenetice în psihiatrie, conceptul de metilare a ADN-ului în tulburările de spectru autist și tulburarea Asperger, entitate reclasificată în DSM 5 drept tulburare a comunicării sociale.
     Teoria Mindfulness pentru părinți și copii este un concept derivat din practicile asiatice, dar care se distanțează de acestea. Am învățat despre importanța de a trăi fiecare moment din viață în prezent și despre ce înseamnă pentru părinți să își vadă copilul dincolo de oboseala și stresul cotidian, despre educarea minții pentru a procesa un singur eveniment, pe măsură ce el se desfășoară sub ochii noștri, despre relația dintre gând, emoție și comportament, ori despre cum să ne diminuăm impulsivitatea, atât noi ca adulți, cât și copiii noștri.
     De asemenea, a fost abordată tema consilierii parentale în managementul tulburărilor comportamentale și emoționale ale copiilor, familia fiind esențială în procesul terapeutic. Medicul împreună cu părinții, îngrijitorii și psihoterapeutul fac front comun în tratamentul unei tulburări de natură psihologică.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe