Newsflash
Diverse

Simpozionul medicinii regenerative

de Dumitru ŞERBAN - aug. 23 2013
Simpozionul medicinii regenerative

Seminarul Internaţional „Biomateriale şi Medicină Regenerativă“ (BioReMed’2013) şi a noua ediţie a Simpozionul Naţional de Biomateriale, cu tema „Biomateriale şi aplicaţii medico-chirurgicale“ s-au desfăşurat nu cu mult timp în urmă la Iaşi. Manifestarea a fost organizată de Societatea Română de Biomateriale, iar coorganizatori au fost Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi şi Societatea Română de Biologie Celulară – filiala Iaşi. După încheierea manifestării am dialogat cu prof. dr. Carmen Elena Cotrutz, vicepreşedinte al SRB.

 

   – Punctaţi-ne câteva lucruri despre celelalte ediţii ale acestui eveniment.
   – Celelalte ediţii au fost organizate de reprezentanţii filialei Bucureşti. O particularitate a acestei ediţii a fost participarea în număr mare a tinerilor cercetători şi doctoranzi în domeniu, care au beneficiat de conferinţele unor personalităţi din ţară şi străinătate.
   – Vorbiţi-ne despre utilizarea biomaterialelor. Ce reprezintă acestea?
   – Dezvoltarea utilizării biomaterialelor în aproape toate ramurile medicinii, îmbunătăţirea continuă a acestora au condus la sporirea interesului oamenilor de ştiinţă faţă de aspectele biomedicale ale utilizării lor. Există actualmente o cerere crescută de materiale care pot fi implantate în organismul uman. Gama de aplicaţii este extrem de largă, de la protezarea articulară totală la sistemele de eliberare controlată a medicamentelor şi la sistemele de regenerare tisulară asistată. Conceptul de biocompatibilitate se extinde la ora actuală dincolo de graniţa citotoxicităţii sau incompatibilităţii materialului utilizat, către conceptul de biofuncţionalitate.
   – Despre medicina regenerativă ce ne puteţi spune?
   – Medicina regenerativă reprezintă procesul de regenerare şi/sau înlocuire a celulelor de la nivelul ţesuturilor sau organelor pentru a restabili funcţia lor normală. Acest domeniu are deci în vedere atât regenerarea ţesuturilor deteriorate prin stimularea mecanismelor de reparare proprii organismului, cât şi înlocuirea structurilor afectate. Medicina regenerativă implică de asemenea creşterea de ţesuturi şi organe în laborator şi implantarea lor în condiţii de maximă siguranţă, atunci când organismul nu se poate vindeca prin resurse proprii. Medicina regenerativă este un domeniu nou, care reuneşte experţi în biologie, chimie, informatică, inginerie, genetică, medicină, robotică şi alte domenii, pentru a găsi soluţii la unele dintre problemele medicale cele mai dificile cu care se confruntă omenirea.
   – Când şi în ce context s-a luat decizia organizării unor astfel de evenimente, precum cel de la Iaşi?
   – În urmă cu cinci ani, conducerea SRB a hotărât organizarea unei serii de workshopuri internaţionale pe teme de medicină regenerativă – BioReMed –, deoarece nu se poate discuta despre utilizarea cu succes a biomaterialelor fără a avea în vedere mecanismele de refacere, regenerare periimplantară de la nivelul ţesutului gazdă, de care depinde în mare măsură succesul clinic final al implantării. Filiala de Nord-Est a SRB a organizat până în prezent două workshopuri internaţionale BioReMed, în 2008 la Suceviţa şi în 2011 la Gura Humorului, care s-au bucurat de participarea unor personalităţi în domeniu din ţară şi străinătate (Grecia, Spania, Elveţia, Franţa). Anul acesta, în perioada mai-iunie, filiala noastră a organizat cel de-al treilea workshop internaţional, motiv pentru care au participat, la Iaşi, mari nume în domeniul biomaterialelor pentru a prezenta ultimele noutăţi.
   – Câteva concluzii ale evenimentului de la Iaşi?
   – Manifestarea a înregistrat un mare succes datorită faptului că s-a reuşit un schimb considerabil de date între cei prezenţi, rezultate de care vor beneficia atât cercetătorii, cât mai ales pacienţii. Pe de altă parte, s-a reuşit constituirea unor parteneriate între România şi alte ţări europene, care vor facilita accesul la cele mai noi tehnici utilizate în domeniul biomedical.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe