Newsflash
Diverse

Simpozion dedicat femeii

de Dumitru ŞERBAN - apr. 3 2014
Simpozion dedicat femeii

Ziua internaţională a femeii din acest an a prilejuit organizarea, la Iaşi, a simpozionului  „Noi abordări terapeutice ale pacientelor informate. O abordare teoretică şi practică a diverselor probleme cu care se confruntă specialiştii în epoca modernă“. Au fost prezentate şi discutate subiecte de interes pentru femei – anemia, infecţiile vaginale, managementul cicatricilor patologice, acneea etc. –, de specialişti în Ostetrică-ginecologie, Dermatologie, dar şi din alte specialităţi. Lectori au fost profesorii Vlad Tica, Anton Cristina, Teodor Stamate, Victor Clătici ş.a. Problematica cicatricilor patologice postoperatorii în obstetrică-ginecologie a fost expusă de prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Cuza-Vodă“ Iaşi. Despre aceasta, în scurtul dialog de mai jos, cu profesorul Onofriescu.

 

 

   Vorbiţi-ne despre tema pe care aţi prezentat-o.
   – Cu toţii ştim că, de multe ori, postoperator, apar şi cicatrici mai puţin estetice. De aceea, consider că este foarte important să avem medicamente care să prevină şi să trateze aceste cicatrici, ca în final să obţinem rezultate estetice cât mai bune. Am încercat să aduc argumente concrete pentru folosirea unui nou produs privind profilaxia cicatricilor cheloide, a cicatricilor inestetice. Toţi pa­cienţii doresc să aibă cicatrici postoperatorii cât mai estetice, cât mai frumoase, dar nu mulţi ştiu de acest produs, lansat nu demult şi pe piaţa românească – este avizat în Elveţia şi în SUA, statele cele mai restrictive în ce priveşte acceptarea de noi medicamente. Obiectivul principal al demersurilor de faţă este: paciente sănătoase şi totodată mulţumite de actul medical chirurgical.
   Ce alte probleme medicale apar în rândul pacientelor gravide?
   – Anemia, de exemplu, este foarte frecventă la gravidă; la nivelul întregii ţări este de 15–20 %. Este o afecţiune de cele mai multe ori prost diagnosticată şi incorect tratată. Infecţiile genitale, de asemenea, continuă să fie un factor de prim rang în naşterea prematură. România este recunoscută ca una din ţările cu o incidenţă foarte mare a naşterilor premature tocmai din această cauză – infecţiile genitale la femeia gravidă nu sunt tratate.
   Mediul din care provine femeia este important?
   – Este foarte important pentru că, din nefericire, nivelul de educaţiei al femeilor, în special în mediul rural, este scăzut. Acestea nu au nici posibilităţi de a se diagnostica precoce şi, după caz, de a-şi trata afecţiunile. Din acest punct de vedere avem foarte mult de lucru. Prin urmare, acţiunile de educaţie sanitară precum simpozionul acesta sunt foarte importante.
   În acest context, cine ar trebui să se implice mai mult?
   – Pe de o parte, medicul de familie, care are un rol foarte important, iar pe de altă parte şcoala. Implicarea cadrelor didactice prin intermediul orelor de educaţie sanitară este foarte importantă. Orele de educaţie sanitară în şcoală, din nefericire, nu se desfăşoară atât de frecvent pe cât ar trebui. Ideal ar fi ca tinerele care părăsesc şcolile generale sau liceele să aibă cunoştinţele medicale minime de prevenire a infecţiilor genitale, a sarcinilor etc. Este foarte mult de lucrat în România în privinţa educaţiei sanitare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe