Newsflash
Diverse

Siguranţa sănătăţii în domeniul medical

de Steluţa Elisabeta NISIPEANU - oct. 31 2013
Siguranţa sănătăţii în domeniul medical
   Bucureştiul a găzduit, recent, conferinţa internaţională „Securitate şi sănătate în muncă pentru un personal medical competitiv“ organizată în cadrul unui proiect POSDRU derulat, în perioada februarie 2011 – ianuarie 2014, de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Muncii – INCDPM „Alexandru Darabont” Bucureşti, în parteneriat cu UMF „Carol Davila“, Academia de Studii Economice Bucureşti şi Institutul Român de Cercetări Economico-Sociale şi Sondaje – IRECSON Bucureşti. Scopul conferinţei a fost de a promova rezultatele proiectului şi realizarea unui schimb de bune practici şi know-how privind securitatea şi sănătatea în domeniul medical.
   La eveniment, desfăşurat pe parcursul a două zile (11–12 octombrie 2013), au fost peste 100 de participanţi, printre care personalităţi marcante naţionale şi internaţionale din cercetare, medicină, sănătate şi securitate în muncă.
   Cuvântul de deschidere l-a avut dr. ing. Ionel Iorga, director general al INCDPM, care a apreciat rezultatele obţinute în cadrul proiectului şi a mulţumit echipei de implementare pentru eforturile depuse pe parcusul derulării proiectului.
   Unul dintre cele mai importante rezultate ale proiectului îl reprezintă cei 1.150 de angajaţi din sectorul medical care au fost instruiţi în ultimii doi ani, dintre aceştia peste 900 fiind medici şi asistenţi, iar 150, responsabili SSM specializaţi în managementul şi organizarea muncii.
   S-au realizat: o aplicaţie informatică EAVASAN-IT, o platformă e-learnig şi două broşuri, tipărite în 3.500 de exemplare, care vor fi distribuite în peste 50 de spitale din ţară.
   Prof. dr. Petru Armean, decanul Facultăţii de Moaşe şi Asistenţă Medicală din cadrul UMF „Carol Davila“ Bucureşti a apreciat includerea personalului mediu în grupul ţintă al proiectului, iar Georgeta Bratu, secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a subliniat importanţa proiectului pentru sănătatea cadrelor medicale, în contextul economic şi social actual românesc.
   Rolanda Predescu, director la Direcţia politici de cercetare-dezvoltare, contractare şi monitorizare programe naţionale, a precizat că obiectivele proiectului se înscriu în strategia europeană de cercetare Orizont 2020, Anca Butnaru, de la Autoritatea de Management pentru POSDRU a subliniat importanţa absorbţiei fondurilor nerambursabile din Fondul Social European, Anca Mihaela Pricop, şef serviciu la Direcţia Asigurări Sociale – Serviciul Securitate şi Sănătate în Muncă, a subliniat importanţa formării în domeniul sănătaţii şi securităţii în muncă pentru personalul din domeniul medical şi nevoia de familiarizare a acestuia cu prevederile şi reglementările de sănătate şi securitate în muncă, iar Constantin Bujor, inspector şef la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a subliniat experienţa specialiştilor din cadrul INCDPM în domeniul prevenirii riscurilor la locul de  muncă.
   În prima sesiune, Ciprian Georgian Dragomir, inspector general de stat la Inspecţia muncii, a scos în evidenţă riscurile la care sunt expuşi lucrătorii din sectorul medical, subliniind importanţa cercetării, în vederea găsirii celor mai bune metode de prevenire a accidentelor şi îmbolnăvirilor profesionale.
   Tim Tregenza, NetWork Manager la Agenţia Europeană pentru Securitate şi Sănătate în Muncă, a prezentat o serie de studii de caz şi soluţii pentru prevenirea riscurilor în sectorul sanitar şi importanţa sănătăţii şi securităţii angajaţilor pentru performanţa actului medical.
   Joanna Bugajska, şef la Departamentul de Ergonomie din cadrul CIOP-PIB Varşovia, a evidenţiat importanţa prevenirii riscurilor psihosociale pentru asistente medicale şi paramedici, iar Victor Hrymak, lector şi expert în sănătate şi securitate în muncă la Dublin Institute of Technology, a prezentat „metodologii de evaluare a riscului pentru sectorul sanitar“.
   Mélanie Macchi de la Centrul medical din Versailles şi Simona Colas de la Universitatea Diderot din Paris au prezentat un studiu de caz privind gestionarea eficientă a unei epidemii de H1N1 într-un spital din Franţa, iar Antonio Santoro şi Marco Tisi de la Spitalul de Copii Bambino Gesù din Roma au prezentat modul de organizare şi principalele obiective ale unui Departament de Securitate şi Sănătate în Muncă, în cadrul unui spital privat pentru copiii din Italia.
   Importanţa prevenirii riscurilor în sectorul medical a fost subliniată şi în cea de-a doua sesiune a conferinţei, prin lucrările experţilor români; medici de medicina muncii au prezentat riscurile psihosociale, ergonomice, biologice, chimice sau fizice care au pus în pericol sănătatea angajaţilor din acest sector.
    Studiile de caz prezentate de prof. dr. Eugenia Naghi, conf. dr. Agripina Raşcu, dr. Claudia Handra, şi dr. Raluca Bujor, de la Catedra de Medicina muncii din cadrul UMF „Carol Davila“ Bucureşti, au subliniat tipurile de afecţiuni ce pot apărea la personalul medical expus riscurilor biologice.
   Dr. Liliana Rapaş, de la Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti, a prezentat o lucrare privind riscurile psihosociale la care sunt expuşi medicii şi asistentele în timpul desfăşurării actului medical; stresul, violenţa, hărţuirea, mobbingul pot afecta sănătatea medicilor şi asistenţilor.
   Riscurile ergonomice, riscurile fizice şi riscurile chimice au fost descrise de prof. dr. Elena Păuncu, de la Catedra de medicina muncii din cadrul UMF „Victor Babeş“ Timişoara, iar dr. Carmen Artenie, medic de medicina muncii la Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, a prezentat procedurile de declarare, acceptare şi compensare a afecţiunilor musculo-scheletice.
   Ziua a doua a conferinţei a început cu lucrarea privind obligaţiile medicului de medicina muncii pentru angajaţii din serviciile medicale, prezentată de prof. dr. Sara Felszeghi de la Universitatea din Miskolc, Ungaria.
   Lothar Lissner, director al Centrului de cercetare Kooperationsstelle Hamburg IFE GmbH, a prezentat câteva exemple practice de substituţie a substanţelor chimice periculoase în sectorul medical.
   Despre platforma de instruire e-learning a vorbit Bogdan Ciocănel, director ştiinţific al Institutului IRECSON, care o vede ca o metodă eficientă de creştere a numarului celor care pot dobândi competenţe în acest domeniu.
   Menţinerea sănătăţii fizice şi psihice a medicilor şi asistentelor şi îmbunătăţirea actului medical prin aplicarea unor bune practici în spitalele din Europa, au făcut subiectul lucrării realizată de dr. ing. Ruxandra Chiurtu, dr. chim. Maria Haiducu şi dr. fiz. Robert Ştepa, iar beneficiile măsurilor de SSM în sectorul medical au fost prezentate de echipa formată din dr. ing. Raluca Ştepa, ing. Iuliana Scarlat şi ing. Roxana Avram.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe