Newsflash
Diverse

Siguranța actului medical depinde și de tehnologia utilizată

de Dan Dumitru MIHALACHE - dec. 15 2016
Siguranța actului medical depinde și de tehnologia utilizată

     Peste 500 de medici din peste 20 de specialități medicale și chirurgicale au participat luna trecută, vreme de două zile, la cel de-al doilea congres al Clubului Regal al Medicilor. Au fost nu mai puțin de 13 sesiuni, susținute de 129 de lectori români și străini, toate sub semnul multidisciplinarității și al interdisciplinarității. Clubul Regal al Medicilor este o structură tânără în viața medicală românească, înființată în urmă cu trei ani și jumătate, ca o inițiativă a șase membri fondatori din rețeaua privată de sănătate „Regina Maria”.

 

     În preziua congresului, au fost organizate patru cursuri cu tematici distincte, precum: siguranța în endoscopie, tehnici minim invazive adresate defectelor parietale abdominale, resuscitarea în neonatologie, puncția ghidată ecografic. Siguranța în endoscopie a fost unul dintre cursurile precongres care a suscitat intense dezbateri, reunind endoscopiști, chi­rurgi, inclusiv experți în malpraxis, anesteziști, toți discutând despre ceea ce poate face ca intervențiile endoscopice, în special endoscopia intervențională, să se deruleze în condiții de siguranță maximă pentru pacient, dar și pentru medic. Inclusiv asistenți medicali au participat, în echipă cu endoscopistul care realizează procedura, încercând să contureze un cadru cât mai sigur în care un pacient poate fi supus unei endoscopii intervenționale sub anestezie.

 

Somnul este foarte important pentru copil

 

     Prima zi a congresului a debutat cu cinci sesiuni, care s-au derulat în paralel în cinci săli diferite. Una dintre ele – Abordarea multidisciplinară a pacientului pediatric – a avut invitați, în calitate de speakeri, din țară, dar și din Republica Moldova, Italia și Austria. Aici s-au discutat probleme ce țin de boala pulmonară, somnologia pediatrică, tulburările de somn și metodele de investigare a acestora, etc. Prof. dr. Reinhold Kerbl (Austria) a atras atenția că problemele somnului la copii afectează întreaga familie. Părinții și aparținătorii suferă ei înșiși de un somn insuficient și cu o calitate scăzută atunci când copilul are asemenea probleme.
     Somnologia pediatrică este un domeniu care în lume a atins deja un nivel bun de dezvoltare, în Romania însă mai puțin, spune dr. Mihaela Oros (București), medic pediatru. Ea consideră că experiența profesorului austriac și prezența lui la acest congres este de un real folos în încercarea pediatrilor din România de a dezvolta laboratoare de somnologie și pentru copii, așa cum s-a reușit pentru adulți. „Trainingul permanent și dezvoltarea centrelor de somnologie pediatrică reprezintă o prioritate pentru diagnosticul precoce și tratamentul tulburărilor de somn la copii și adolescenți”, explică dr. Oros.
     În timpul somnului copilului se secretă hormonii de creștere, testosteronul, prolactina, se dezvoltă imunitatea, creierul, memoria, învățarea, integrarea socială, „toate acestea se consolidează în perioada somnului”. Dacă somnul este afectat calitativ sau cantitativ, apar implicații și complicații cardiovasculare, neurocomportamentale, de dezvoltare, metabolice, diabetul zaharat. Programul acestei sesiuni a cuprins și lucrări prezentate de specialiști pentru adulți, care trebuie să colaboreze cu medicii pediatri.
     Pe zona patologiei pediatrice au mai fost sesiuni care au vizat endocrinologia pediatrică. S-a vorbit despre sindromul Prader-Willi, invitat fiind medicul Alessandro Salvatoni din Italia. A fost o sesiune multidisciplinară la care au participat endocrinologi pediatri, alături de pediatri, dar și de alți specialiști implicați în tratarea acestui sindrom. A fost și o sesiune privind febra de etiologie necunoscută, din perspectiva pediatrului, a psihologului și a infecționistului.

 

Tehnologii de avangardă în patologia ORL

 

 Sesiunea privind abordul interdisciplinar în patologia ORL a reunit în jurul acestei teme mai multe categorii de specialiști. Neurochirurgi, chirurgi de chirurgie vasculară, toracică, plastică, chirurgie generală sau maxilo-facială au discutat despre noile tehnologii video asistate minim invazive care sunt utilizate în acest domeniu.
Otorinolaringologia este o specialitate vastă, chirurgicală, care vizează toate organele ce constituie masivul cranio-facial. Este vorba de nas, sinusuri, chirurgia sfenoidului, a bazei de craniu (în colaborare cu neurochirurgul), patologia tumorală nazală, faringiană, laringiană, cervicală, explică dr. Daniela Safta, moderatoarea sesiunii. În prezent, ele se rezolvă chirurgical, unele pe cale deschisă prin tehnicile clasice, dar majoritatea minim invaziv. Toate sunt în primul rând apanajul tehnologiei, motiv pentru care lucrările s-au axat pe prezentarea unor tehnici moderne de diagnostic și tratament.
Au impresionat în primul rând lucrările de abord chirurgical – Chirurgia transnazală a lojei hipofizare, respectiv abordul combinat transcranian și transnazal pentru rezolvarea tumorilor benigne și maligne de bază de craniu (dr. Bogdan Mocanu) –, dar nici lucrările privind procedurile de diagnostic nu au fost mai prejos. O astfel de lucrare a vizat o tehnică imagistică nouă de diagnosticare a bolii Meniere, care a fost pregătită de doctorii Roxana Mazilu, Tudor Adrian, Dan Masariu, Emilia Diaconu. Este o tehnică pe care aceștia o experimentează, dar raportat la reacția auditoriului, se pare că are o relevanță suficientă pentru a putea deveni metodă de lucru.
  O lucrare larg dezbătută a fost cea privind implicarea HPV în sfera ORL, expusă de dr. Loredana Mitran, în care s-au prezentat noile abordări în acest domeniu, dar și perspectivele. S-au încercat, cu această ocazie, unele clarificări cu privire la acțiunea human papilloma virus în patologia faringo-laringiană îndeosebi, dar și cea nazală.

 

Misterele creierului

 

    Sesiunea de neuroștiințe a reunit specialiști în neurologie, anestezie-terapie intensivă, psihiatrie și psihanaliză pentru a defini și detalia mecanismele și noțiunile din stările de conștiență alterată. Dr. Bogdan Florea (Cluj-Napoca), medic neurolog și moderatorul sesiunii, a prezentat dovezile prin care creierul este conceput să funcționeze la regimuri „de avarie” foarte înaintate, în care activitatea corticală electrică anulată este însoțită de activitatea structurilor subcorticale, îndeosebi hipocampale, capabile de oscilații spontane independente.
     Electroencefalografia (EEG), spune medicul clujean, reflectă activitatea electrică a cortexului cerebral. Linia izoelectrică EEG, de obicei înregistrată în come profunde, se consideră a fi un punct critic de hotar între creierul viabil și un creier pierdut ireversibil. De aceea, linia izoelectrică EEG constituie, împreună cu alte dovezi ale afectării severe cerebrale, un criteriu de declarare a morții cerebrale.
     Înregistrările EEG la om și la animale în stări comatoase foarte profunde, care depășesc linia izoelectrică, au adus la lumină fenomene electrice corticale cu origine hipocampală. Această nouă stare a creierului a fost indusă atât prin administrarea medicației într-o comă postanoxică (la om), cât și prin administrarea de anestezice volatile la doze foarte mari (isofluran la pisică), cu apariția de descărcări de unde ascuțite cvasiritmice, denumite „complexe niu”. Structuri subcorticale sunt capabile de funcționare la regimuri de avarie care depășesc granița liniei izoelectrice corticale.
     Dr. Dan Alexianu a rezumat șansele de reabilitare a cazurilor aparent irecuperabile din clinicile de anestezie și terapie intensivă. Profesorul Dumitru Constantin Dulcan a captivat audiența cu noțiuni de fizică cuantică, dualismul energie-materie, starea de conștiință și de conștiență, toate explicate neurologic și psihiatric într-o manieră originală. Dr. Ana Maria Iordache a descris reperele abordării prin psihanaliză a cazurilor de graniță, în care componenta psihică încarcă somatic tabloul clinic. Dr. Marian Popescu a prezentat opinia sa privind mecanismele genezei conștiinței umane.

 

Medicina regenerativă în reconstrucția artroscopică

 

Ortopedia a fost vedeta ultimei zile a congresului, punctul forte fiind transmisiunea live a unei intervenții chirurgicale de protezare de genunchi efectuată la Spitalul Ponderas Academic Hospital din București de dr. Vlad Predescu și transmisă video într-una din sălile congresului. Doctorul Vlad Predescu este medic primar chirurg ortoped și șef de lucrări la UMF „Carol Davila” București. Intervenția a fost efectuată cu ajutorul unor experți în domeniu din Austria și Italia.
Practic, sesiunea alocată pacientului ortopedic era necesară deoarece, spune doctorul Predescu, s-au înmulțit afecțiunile la nivelul genunchiului și din ce în ce mai multe intervenții asupra acestei articulații sunt efectuate de medicii ortopezi: „De altfel, dacă ne uităm pe plan internațional, cele mai multe intervenții s-au adresat articulației genunchiului și numeroase implanturi inovative au fost dezvoltate pe această zonă, ceea ce demonstrează varietatea patologică din acest moment”.
  Sesiunea a fost concepută pe câteva direcții: chirurgia artrozică a genunchiului, respectiv tehnicile noi de protezare ale genunchiului și medicina sportivă, tehnicile de regenerare ale cartilajului articular cu ajutorul celulelor stem (medicina regenerativă) și chirurgia artroscopică, baza fiind reconstrucția ligamentară. „Aici nu mai vorbim de ligamentul încrucișat anterior, pe care toată lumea îl cunoaște și se știe că se poate reconstrui artroscopic, ci de ligamentul încrucișat posterior, care este o leziune mai rară, dar mult mai dificil de tratat”, arată dr. Predescu.
 Medicina regenerativă a căpătat un avânt deosebit în ultimii aproximativ zece ani, prin introducerea unor terapii „să le numim biologice”. În spațiul alocat acestei problematici s-a vorbit despre aplicarea regenerării cu celule stem în diversele afecțiuni ortopedice: leziuni ligamentare, musculotendinoase și leziuni cartilaginoase. De regulă, toate aceste proceduri de regenerare sunt adjuvante, în sensul că de multe ori trebuie asociate cu o intervenție chirurgicală, cum ar fi, de exemplu, reconstrucția ligamentului încrucișat anterior, care se face artroscopic, alături de care se introduc în genunchi celulele stem, pentru o recuperare mai rapidă a pacientului și o integrare mai bună a ligamentului. Sau, „sunt deja niște tehnici pe care le efectuăm de circa doi ani, prin care regenerăm cartilajul, care nu constau în altceva decât curățarea artroscopică a defectului cartilaginos, ulterior acoperirea lui cu o membrană tridimensională de colagen, pentru captarea celulelor stem aflate libere prin articulație, celule stem care ulterior se vor transforma în țesut cartilaginos. Este o metodă prin care se poate preveni avansarea artrozei sau întârzia, dacă acest lucru nu este posibil”, a explicat Vlad Predescu. Invitat la această sesiune a fost dr. Dzihan Abazovic din Muntenegru, care vine dintr-o clinică unde se folosește de circa zece ani terapia cu celule stem ca adjuvant în numeroase intervenții chirurgicale ortopedice.

 

Se întâmplă și la noi

 

     Revenind la protezarea genunchiului, marea majoritate a studiilor clinice au demonstrat  că în ciuda progresului făcut în protezarea articulației, nicio proteză nu este identică, din punct de vedere mecanic sau biomecanic, cu genunchiul natural. Studii internaționale arată că 15 – 20% din pacienții care nu au un genunchi natural nu se simt perfect. Motivele țin pe de-o parte de tehnica chirurgicală, pe de altă parte de anatomia individuală a fiecărui pacient, dar și de implant.
     Dacă până în urmă cu doi-trei ani vorbeam de implantarea unei proteze normale prin tehnica de personalizare, acum putem vorbi și în România de un model complet nou de proteză, care se adresează anatomiei diferite a genunchiului. „Este o proteză, să zicem, personalizată de la început, prin faptul că are o varietate foarte mare de dimensiuni, predefinite din doi în doi milimetri – până acum era din patru în patru milimetri –, permite diferențierea în funcție de sexul pacientului și se poate adapta intraoperator în funcție de tensiunea ligamentelor și de anumite aspecte biomecanice ale genunchiului, pe care chirurgul le identifică”, explică Vlad Predescu. În România, noua proteză s-a lansat cu ocazia acestui congres, țara noastră fiind prima din Europa de Est în care este disponibilă. Intervenția chirurgicală de implantare a protezei a fost efectuată de dr. Vlad Predescu, alături de experți în domeniu din Austria și Italia.
     Beneficiile intervenției, din punct de vedere chirurgical, potrivit doctorului Predescu,  sunt date în primul rând de existența unui instrumentar care permite o intervenție chirurgicală mai precisă, mai rapidă și mai puțin traumatică pentru pacient.
     Până la următoarea ediție a congresului, cea de anul viitor, medicul Dan Ulmeanu spune că „vom căuta să avem un suport instituționalizat în legătură cu diversele societăți de profil”, se va păstra centrul pentru educație, se vor diversifica și cursurile precongres și se vor organiza o serie de ateliere de lucru.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe