Newsflash
Diverse

Sesiuni extraordinare, surprize şi invitaţi de seamă

de Dr. Gabriela MIHĂILESCU - iun. 4 2015
Sesiuni extraordinare, surprize şi invitaţi de seamă

În perioada 6–9 mai 2015 s-a desfăşurat, la Bucureşti, al XIII-lea congres al Societăţii de Neurologie din România (SNR). Evenimentul atrage anual nu numai neurologi, ci şi profesionişti din specialităţile conexe, nu puţine la număr, având în vedere că „neurologia este cea mai integrativă specialitate prin însăşi esenţa ei“, cum afirma prof. dr. Ovidiu Băjenaru, preşedintele de onoare al SNR. Peste 900 de participanţi s-au bucurat de un eveniment medical de înalt nivel ştiinţific, care a cuprins prezentări pe teme actuale. Tematica reuniunii de anul acesta a vizat tulburările vegetative în afecţiunile neurologice, imagistica modernă în diagnosticul, monitorizarea şi cercetarea bolilor neurologice şi tulburările neurocognitive.

 

 
 
 
  În deschiderea congresului, ne-am bucurat de un curs despre fiziologia şi tulburările somnului, susţinut de specialiştii români în domeniu – puţini, ce-i drept, în Romania, dar foarte buni! A fost chiar mai mult decât un curs, cu prezentări de înalt nivel ştiinţific, exemplificările fiind din experienţa lectorilor din centrele bucureştene de polisomnografie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi Spitalul Elias. Numărul laboratoarelor de somn este foarte scăzut în România, din cauza costurilor ridicate ale aparaturii şi pentru că personalul unui astfel de laborator trebuie să fie ultraspecializat.
   Deschiderea oficială a congresului a fost marcată, ca de fiecare dată, de conferinţa prezidenţială. Prof. dr. Dafin Mureşanu, preşedintele în exerciţiu al SNR, a ales o temă deosebit de complexă: tulburările neurocognitive şi ale comportamentului în traumatismele craniocerebrale; pe lângă actualităţile legate de noile studii de conectomică, preşedintele SNR a subliniat necesitatea implicării neurologului în coordonarea evaluării şi tratamentului acestor bolnavi. A urmat prestigioasa conferinţă de onoare „Gheorghe Marinescu“, al cărei invitat special a fost prof. dr. Angelo Antonini (Italia). Sunt invitate anual să susţină această conferinţă personalităţi proeminente ale neurologiei mondiale, care totodată s-au implicat direct în activitatea SNR – ceea ce profesorul Antonini a făcut din plin de-a lungul anilor în domeniul bolii Parkinson şi al mişcărilor involuntare. După ce a primit, în cadru festiv, diploma şi medalia de onoare „Gheorghe Marinescu“, profesorul veneţian a amintit rolul esenţial al lui Gheorghe Marinescu în descrierea unui caz de parkinsonism la un pacient cu un tuberculom situat la nivelul ganglionilor bazali şi a trecut apoi magistral în revistă metodele actuale neuroimagistice utilizate în înţelegerea fiziopatologiei bolii Parkinson, multe dintre ele probabil de viitor în diagnosticul pozitiv şi diferenţial al acestei afecţiuni. Prezentarea profesorului Antonini a fost completată de Roberta Biundo, colaboratoarea sa, care a prezentat amănunţit evaluarea neurocognitivă a bolnavilor cu Parkinson, în concordanţă cu investigaţiile neuroimagistice, dar bazată pe utilizarea unor scale şi teste specifice. Testarea neurocognitivă reprezintă o abordare modernă a bolii Parkinson, profesorul Băjenaru considerând că evaluarea neurocognitivă şi neuropsihologică trebuie să fie parte integrantă a activităţii neurologului care diagnostichează, tratează şi monitorizează aceşti pacienţi.
   Programul congresului a inclus prezentări cu caracter didactic, dar şi practic, referitoare la sistemul nervos vegetativ în leziunile medulare acute şi cronice şi în bolile neurodegenerative, susţinute de profesorii Ioan Buraga şi Bogdan Ovidiu Popescu, de la Spitalul Clinic Colentina.
   Imagistica modernă a fost prezentă în confe­rinţa extraordinară a profe­sorului Marco Pagani (Italia) despre acurateţea diagnostică a FDG-PET în bolile neuro­degenerative, dar şi în expunerile realizate de prof. dr. Mihaela Simu (Timişoara) şi conf. dr. Sorin Tuţă (Bucureşti), vizând imagistica multimodală în faza acută a AVC ischemic şi implicaţii terapeutice ale acesteia.
   Au fost prezenţi şi alţi invitaţi internaţionali de seamă: profesorii Alistair Compston (Marea Britanie), Patrick Vermersch (Franţa) şi Wolfgang Bruck (Germania) la simpozionul dedicat sclerozei multiple; profesorii László Csiba (Ungaria), Natan Bornstein (Israel) şi Wolf Dieter Heiss (Germania) la simpozionul dedicat bolilor cerebrovasculare şi neuroreabilitării; profesorii Antonio Federico (Italia), Wolf Dieter Heiss (Germania) şi Dafin Mureşanu (Cluj-Napoca) la simpozionul dedicat neuroprotecţiei şi neuroplasticităţii.
   Simpozionul dedicat bolii Parkinson a fost susţinut de specialiştii români în domeniu: prof. dr. Ovidiu Băjenaru, prof. dr. Bogdan O. Popescu (Bucureşti), dr. Cristian Falup-Pecurariu (Braşov) şi dr. Szász József (Tg. Mureş), specialiştii insistând asupra administrării tratamentelor specifice adecvate profilului clinic al pacienţilor, stadiului de boală, comorbidităţilor şi manifestărilor motorii şi non-motorii asociate bolii Parkinson.
   Durerea neuropată – chiar dacă era abordată în detaliu, concomitent, la Cluj-Napoca, într-o manifestare distinctă – a fost atent urmărită de participanţii la congres datorită interesantei prezentări susţinute de prof. dr. Ovidiu Băjenaru (SUUB), pornind de la perspectiva fiziopatologică, completată în mod practic de dr. Mihai Vasile (din aceeaşi clinică bucureşteană) cu managementul pacienţilor cu acest tip de patologie.
   Programul congresului SNR a inclus şi două sesiuni extraordinare, de mare actualitate. Prima, dedicată terapiei intervenţionale pentru bolile cerebrovasculare, a fost susţinută de conf. dr. Cristina Tiu, dr. Florina Antohi şi dr. Bogdan Dorobăţ (SUUB), specialişti de înalt profesionalism, cu mare experienţă clinică (peste zece ani). A doua a fost dedicată morţii cerebrale, subiect de mare actualitate în secolul transplantului de organe şi nu numai; au fost discutate metodele clinice şi paraclinice (explorări vasculare, examene neuroelectrofiziologice şi radioimagistice) de diagnostic al morţii cerebrale.
   De asemenea, au fost organizate simpozioane comune ale SNR în colaborare cu Societatea de Neuropatie Diabetică (NeuroDiab), Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), Societatea de Neuropatologie din România şi Societatea de Neurofiziologie Electrodiagnostică din România (ASNER), cu prezentări valoroase şi foarte bine primite de participanţii la congres.
   A fost şi o sesiune de postere, care s-a desfăşurat în două zile consecutive şi unde au fost expuse peste 70 de lucrări (prezentări de caz, studii clinice, cercetare fundamentală), jurizate de o echipă competentă şi premiate. S-au acordat trei premii tinerilor neurologi care s-auremarcat prin activitatea lor, având ca scop susţinerea activităţii lor ştiinţifice.
   Surprizele congresului de anul acesta au fost două. Întâi, lansările de cărţi: „Actualităţi în medicina internă“ (sub redacţia profesorilor Leonida Gherasim – prezent la eveniment şi devenit membru de onoare al SNR – şi Alexandru Oproiu) şi „Sindroamele paraneoplazice ale sis­temului nervos central şi autoimunitatea antineuronală – breviarul clinicianului“ (de Bogdan O. Popescu şi Laura Dumitrescu). A doua surpriză a fost prezentarea emoţionantă realizată de prof. dr. Alexandru Şerbănescu (Bucureşti), intitulată „Vârsta şi calitatea vieţii“ – un titlu care nu trăda conţinutul cu totul deosebit al acestei prezentări, având la bază o adâncă cunoaştere a creierului uman prin prisma unui profesor de neurologie de excepţie şi a unei experienţe de viaţă demne de invidiat. Toţi cei prezenţi au încercat să se încadreze şi să se regăsească în cuvântul caracteristic grupei de vârstă căreia îi aparţineau: pasiunea (12–20 de ani); antrepriza (20–35 de ani, adultul tânăr); contemplaţia (35–50 de ani, adultul mijlociu); bunăvoinţa şi comportamentul elegant (50–80 de ani, adultul matur); înţelepciunea – o bibliotecă veche ce poate fi redescoperită (peste 80 de ani, viaţa târzie). Ar fi minunat să ajungem toţi înţelepţi!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe