Newsflash
Diverse

Se caută noi terapii în bolile cardiovasculare

de Dr. Cornelia PARASCHIV - nov. 2 2018
Se caută noi terapii  în bolile cardiovasculare
Căutarea de soluţii în insuficienţa cardiacă (IC) a dus la dezvoltarea serelaxinei, un hormon recombinant de relaxin-2 uman
 
Relaxina, descoperită în timpul sarcinii, are acţiuni mediate de oxidul nitric și la femeile negestante sau la bărbaţi: vasodilatataţie, creșterea fluxului plasmatic renal, creșterea expresiei factorului de creștere endotelial vascular (VEGF) și a metaloproteinazei matriceale. Efectele antifibrotice și antiinflamatorii joacă și ele un rol în insuficienţa cardiacă.
În studiile de fază II, serelaxina a arătat o reducere a presiunii arteriale pulmonare, în capilarele pulmonare și a NT-proBNP. RELAX-AHF, un studiu clinic de fază III, a arătat o îmbunătăţire a scorurilor de dispnee pe termen scurt și a mortalităţii de 180 de zile.
Noi medicamente sunt în curs de dezvoltare: sotaglifozin, un inhibitor dual al SGLT1 și SGLT2, și omecamtiv mecarbil (OM), un nou activator selectiv de miozină cardiacă, sunt încă în studiu.
Diabetul zaharat (DZ) și bolile cardiovasculare (BCV) au legături metabolice complexe, aflate încă în faza de investigaţie. Un rol deosebit a fost acordat GLP-1 (Glucagon–like peptide-1) în BCV și agoniștilor receptorilor de GLP-1. Efectele sunt multiple: creșterea alurii ventriculare și a contractilităţii miocardului, ameliorarea funcţiei diastolice și a cardioprotecţiei, scăderea tensiunii arteriale, a inflamaţiei, efect protector endovascular, stimularea natriurezei, a diurezei, creșterea lipolizei și a glicogenezei, a oxidării glucozei în mușchi, creșterea saţietăţii și a secreţiei de insulină, scăderea secreţiei de glucagon, creșterea proliferării celulelor beta sau scăderea secreţiei acide și încetinirea golirii stomacului. Clasa de agoniști ai receptorilor GLP-1 (GLP-1 Ras) se împart în analogi ai GLP-1 uman – au peste 90% structură similară cu GLP-1 uman (liraglutide, semaglutide, dulaglutide și albiglutide) și derivaţi de exendina-4 care au 53% analogie chimică cu GLP-1 uman (exenatide, lixisenatide și efpeglenatide).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe