Newsflash
Diverse

Screeningul pentru cancerul de col, aproape de start

de Cristina GHIOCA - aug. 10 2018
Screeningul pentru cancerul de col, aproape de start
    Prelungirea termenului de decontare a tratamentelor persoanelor rănite în incendiul de la clubul Colectiv, reglementarea procedurii de trimitere a pacienților la tratamente în străinătate, introducerea de molecule noi sau achiziționarea aparaturii pentru realizarea screeningului cancerului de col uterin sunt câteva dintre realizările pe care ministrul sănătății, Sorina Pintea, le-a prezentat la 1 august, în cadrul bilanțului de șase luni de la preluarea mandatului.
    În deschiderea conferinței de presă, Sorina Pintea a anunțat că a fost aprobat dosarul fetiței de trei ani care, încă de la naștere, este internată în Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” și care ar trebui să beneficieze de un transplant de intestin. Ea urmează să fie preluată de o clinică din Marea Britanie, costurile totale ale intervenției fiind de 415.000 de lire sterline. Referitor la screeningul pentru cancerul de col uterin, ministrul sănătății a anunțat că pe 9 august vor fi recepționate unitățile mobile pentru realizarea acestuia. Cu această ocazie, Sorina Pintea a menționat că, tot luna aceasta, proiectul de prevenție și control al afecțiunii ar trebui să intre în faza a doua – „faza efectivă de screening și testare”. În acest context, a afirmat că în șase luni de mandat a gestionat și alte programe de prevenire a bolilor cronice, finanțate din fonduri europene și care se află în diferite faze de implementare. Între acestea se numără: proiectul de prevenție a cancerului de sân, aflat în faza I de contractare și implementare, cel de prevenție pentru cancerul colorectal, screeningul pentru tuberculoză, hepatite virale, HIV/SIDA, dar și programul de prevenție destinat gravidei și copilului.
    În ceea ce privește accesul pacienților la medicamente, dar și prețul acestora, ministrul sănătății a menționat că, în cele șase luni de la preluarea portofoliului, au fost introduse 35 de molecule noi folosite în tratarea pacienților oncologici, hematologici sau cu boli rare. Tot în această perioadă a fost aprobată procedura privind corecția anuală a prețurilor maximale, dar și cea pentru depunerea electronică a dosarelor pentru prețurile medicamentelor. În acest context, Sorina Pintea a anunțat că a fost constituit un grup de lucru pentru modificarea taxei clawback, care ar trebui să-și prezinte propunerile în prima săptămână a lunii curente. De asemenea, au fost reglementate mecanisme noi de încheiere a contractelor cost-volum/cost-volum rezultat, care vor aduce beneficii bolnavilor de hepatită.
    Alte realizări menționate în bilanțul Ministerului Sănătății sunt: deblocarea proiectului de construcție a spitalelor regionale, semnarea contractelor pentru proiectarea centrelor de arși de la spitalele județene din Târgu Mureș și Timișoara, Spitalul Bagdasar-Arseni și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București sau elaborarea proiectelor privind registrele de boală și registrul profesioniștilor în sănătate.
    Referitor la construcția spitalelor regionale, ministrul sănătății a anunțat că în luna septembrie va fi depusă cererea de finanțare pentru construcția Spitalului Regional de la Iași, urmând ca în luna octombrie să fie depusă o cerere asemănătoare și pentru construcția spitalului regional din Cluj-Napoca. Viitoarele unități sanitare sunt două dintre cele trei care vor fi ridicate cu fonduri europene. Termenul de finalizare a lucrărilor este anul 2023. Totodată, ministrul sănătății a amintit că au fost alocați bani pentru modernizarea, extinderea și dotarea spitalelor deja existente. În acest context, a anunțat că, prin intermediul Băncii Mondiale, 74 de unități și compartimente de primiri urgențe au fost dotate cu ecografe, monitoare și ventilatoare portabile pentru nou-născuți, în același timp fiind demarată și livrarea echipamentelor de radioterapie. Primul spital care a primit aparatura a fost cel din Baia Mare, urmând ca luna aceasta să fie dotate și spitalele din Constanța, Cluj-Napoca, Oradea, Galați, dar și Spitalul Universitar de Urgență „Elias” din București.
    În încheierea conferinței, Sorina Pintea a recunoscut că există și proiecte pe care și-ar fi dorit să le finalizeze mult mai repede. Între acestea se numără reorganizarea Agenției Naționale de Transplant și elaborarea unui nou proiect al Legii transplantului, dar și reorganizarea rețelei de transfuzie sangvină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe