Newsflash
Diverse

Săptămâna 32, anul 80

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - oct. 18 2012
Săptămâna 32, anul 80
   Între 21 şi 23 septembrie, s-au desfăşurat în Serbia, la Nis˘, lucrările celei de-a 32-a Săptămâni Medicale Balcanice, organizată de Secţia naţională sârbă a Uniunii Medicale Balcanice (UMB). Organizaţie nonguvernamentală fondată în 1932, la Bucureşti, UMB are ca scopuri studierea bolilor şi a mijloacelor de profilaxie în ţările regiunii balcanice, socializarea şi recunoaşterea activităţii ştiinţifice a membrilor săi, cultivarea unui climat umanist şi umanitar în rândul membrilor. Membrii UMB sunt medici, farmacişti, chimişti, biologi care lucrează în instituţiile de sănătate din Albania, Bulgaria, Cipru, Grecia, Republica Moldova, România, Serbia, Turcia. Fondatorul şi iniţiatorul activităţilor UMB a fost prof. dr. M. Popescu-Buzeu, secretar general până în 1988 şi preşedinte de onoare al Uniunii.
   Anul acesta, UMB a aniversat 80 de ani de la înfi­inţare, sub acelaşi motto: „Sănătate–Prie­tenie–Pace“. În cadrul ceremoniei de deschidere, prof. dr. Vladmila Bojanic´, preşedinta comitetului de organizare, a susţinut un discurs de bun-venit, în care a amintit că Balcanii au fost întotdeauna o regiune fragilă, dată fiind poziţionarea geografică. Pentru membrii UMB, în majoritate medici, nu există însă niciun fel de diferenţă naţională, religioasă sau rasială între oameni, ei lucrând împreună pentru binele umanităţii. Datorită acestui fapt, UMB a supravieţuit tuturor conflictelor internaţionale şi are un viitor. În cadrul ceremoniei de deschidere au mai luat cuvântul prof. dr. Vasile Cândea, secretarul general internaţional al UMB, prof. dr. Nicolae Angelescu, preşedintele secţiei române a UMB, dr. Yves Juillet, reprezentantul Academiei de Ştiinţe Medicale a Franţei, cu care UMB are o relaţie strânsă de colaborare, oficialităţi locale.
   Tematica reuniunii a fost variată: sindromul metabolic, diabetul zaharat, ateroscleroza, oncologie, neurologie, boli infla­matorii, problemele de sănătate publică ale ţărilor balcanice la începutul secolului XXI, nutriţie. Pe durata celor trei zile, au fost susţinute aproximativ 120 de comunicări orale şi au fost expuse 180 de postere, în limbile engleză sau franceză.
   Participarea românească la această întâlnire a fost, ca de fiecare dată, semnificativă, medici din Bucureşti, Craiova, Constanţa, Braşov, membri ai UMB, fiind prezenţi cu comunicări orale şi postere, dar şi în calitate de moderatori ai sesiunilor de prezentări orale. Câteva dintre titlurile lucrărilor: „Prevalenţa disfuncţiei tiroidiene la pacienţii vârstnici cu fibrilaţie atrială non-valvulară nou instalată“ (A. Bălăceanu), „O cauză neobişnuită de perforaţie digestivă – limfomul gastrointestinal“ (C. Balahura), „Pacienţii cu insuficienţă cardiacă au o incidenţă crescută a sindromului metabolic“ (C. Diaconu), „Profilul lipidic şi tulburările hepatice la pacienţii cu schizofrenie“ (N. Roşoiu), „O cauză rară de dispnee la un fumător tânăr“ (B. Paraschiv), „Embolia pulmonară în clinica bolilor cardiovasculare“ (L. Parascan), „Utilizarea antigenului 1-3-beta-D-glucan în diagnosticul infecţiilor fungice invazive“ (R. Papagheorghe), „Angina pectoris – întotdeauna boală coronariană?“ (N. Dumitru). Din Republica Moldova au fost prezenţi prof. dr. Gh. Ciobanu (cu lucrarea „Şocul hemoragic şi reanimarea circulatorie a politraumatizatului“) şi prof. dr. M. Mazur (cu lucrarea „Povara bolii în Moldova Lupus Study: factori clinici, sociali şi economici“).
   Gazda acestei manifestări ştiinţifice, Nis˘, este al treilea oraş ca mărime din Serbia, aflându-se la intersecţia arterelor principale de circulaţie dintre Europa Centrală, Turcia şi Grecia. Este unul dintre cele mai vechi oraşe din Balcani, considerat o poartă între Orient şi Occident. Nis˘ este, de asemenea, locul de naştere al lui Constantin cel Mare, primul împărat roman creştin. Universitatea din Nis˘, locul de desfăşurare a lucrărilor Săptămânii Medicale Balcanice, cuprinde 13 facultăţi şi are aproximativ 30.000 de studenţi. În 1999, oraşul a fost scena bombardamentelor NATO, soldate cu mai multe victime în rândul populaţiei civile.
   Anul viitor, întâlnirea membrilor UMB va avea loc la Chişinău, în Republica Moldova, unde se vor desfăşura Zilele Medicale Balcanice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe