Newsflash
Diverse

Şansa unui tratament chirurgical modern pentru copiii din ţara noastră

de Dr. Isabela DRĂGHICI - iul. 24 2013
Şansa unui tratament chirurgical modern pentru copiii din ţara noastră
Chirurgia laparoscopică pediatrică constituie o practică larg răspândită în spitalele din toată lumea, fiind aplicată susţinut de peste trei decenii. În România, metoda a fost iniţiată în 1999, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie“, până în prezent fiind efectuate aproape 1.500 de operaţii laparoscopice în întreaga ţară.
Tehnicile miniinvazive videoendoscopice reprezintă o certitudine în abordul modern al unei importante părţi din patologia chirurgicală pediatrică, oferind o serie de avantaje specifice incontestabile, precum: recuperare rapidă prin diminuarea considerabilă a durerii postoperatorii consecutivă unui traumatism chirurgical minim, reinserţie familială şi socială adecvată, aspect estetic al cicatricilor postoperatorii cu efect benefic asupra dezvoltării psihosomatice a pacientului pediatric şi, nu în ultimul rând, un raport favorabil în relaţia cost–beneficiu. În acelaşi timp, se constituie într-o adevărată rampă de lansare pentru practici avangardiste implementate cu succes în numeroase centre din Europa şi SUA (chirurgie videoendoscopică materno-fetală, chirurgie robotică, neurochirurgie pediatrică videoendoscopică spinală, tehnici ortopedice pediatrice miniinvazive videoendoscopice, cardiologie miniinvazivă pediatrică etc.).
Aşadar, ne aflăm într-un moment de răscruce, la peste un deceniu de la prima intervenţie laparoscopică efectuată într-o clinică de chirurgie pediatrică din România. Experienţa naţională acumulată până în prezent, precum şi numeroasele comunicări ştiinţifice susţinute de specialiştii români pe plan internaţional, constituie dovada de netăgăduit a faptului că în ţara noastră, chirurgia laparoscopică pediatrică a depăşit de mult faza de debut, înscriindu-se pe o traiectorie ascendentă imperturbabilă. În decursul a peste două decenii, în Europa de Vest au luat naştere societăţi naţionale reprezentative precum cele din Marea Britanie, Franţa, Italia, Spania sau Germania, care prin exemplul lor au deschis calea progresului în tehnicile miniinvazive videoendoscopice pediatrice. Conform aşteptărilor, marile şcoli europene de laparoscopie pediatrică şi-au unit eforturile în scopul impulsionării performanţelor profesionale din acest domeniu. Punctul culminant l-a reprezentat actul de constituire al European Society of Pediatric Endoscopic Surgery (ESPES), în 2011. În acest areal, chirurgiei laparoscopice din România, ca parte integrantă a familiei europene, îi revine obligaţia morală de a se organiza şi dezvolta după principii solide, care să aibă la bază criteriile de competenţă şi liberalism profesional.
Pornind de la aceste realităţi, în decembrie 2012, un grup de tineri specialişti chirurgi proveniţi din mai multe centre universitare din ţară au luat iniţiativa înfiinţării unei organizaţii naţionale profesionale, cu scopul declarat al dezvoltării chirurgiei laparoscopice pediatrice, dar şi al altor tehnici miniinvazive din pediatrie (ortopedie pediatrică, neurochirurgie pediatrică, anestezie, endoscopie pediatrică, radiologie intervenţională, oncologie pediatrică etc.). Astfel, am consemnat actul de naştere al Societăţii Române de Chirurgie Laparoscopică Pediatrică şi alte Tehnici Miniinvazive în Pediatrie (SRCLP). Prin votul unanim, în cadrul Adunării generale constitutive a SRCLP, din 28 martie 2013, au fost aleşi în funcţiile de preşedinţi de onoare două personalităţi marcante ale chirurgiei europene pediatrice miniinvazive – prof. dr. Munther J. Haddad (Londra) şi prof. dr. Ciro Esposito (Napoli), care s-au arătat încântaţi să sprijine demersurile iniţiate de SRCLP pentru recunoaşterea pe plan internaţional a performanţelor specialiştilor români în domeniu.
În vederea atingerii acestui obiectiv, Societatea îşi propune desfăşurarea unei intense activităţi de pregătire şi formare a chirurgilor din ţară şi străinătate, prin activităţi de training şi educaţie profesională continuă în domeniul amintit, în strânsă colaborare cu organizaţiile europene şi instituţiile naţionale abilitate pentru organizarea procesului didactic din domeniul medical. O primă acţiune de acest gen s-a derulat cu ocazia cursului de Actualităţi în chirurgia miniinvazivă pediatrică, organizat de UMF „Carol Davila“ Bucureşti, Asociaţia Română a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatrici (ARTOP) şi SRCLP. În cadrul acestei manifestări, am asistat la expuneri magistrale ale invitaţilor noştri din străinătate, care au abordat subiecte complexe, de larg interes, precum: tratamentul laparoscopic al herniei inghinale la nou-născut (prof. dr. Ciro Esposito), tehnicile SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery) şi NOTES (Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery) la copil sau toracoscopia la nou-născut (prof. dr. Munther J. Haddad). Alături de cei doi experţi internaţionali, nu mai puţin de 30 de lectori români şi-au prezentat realizările în domeniu, demonstrând astfel o reală disponibilitate pentru aplicarea metodei la pacientul pediatric. Lucrările expuse au reuşit să suscite un real interes în rândul audienţei formate din specialiţti din întreaga ţară şi Republica Moldova, în total 41 de cursanţi, dornici să parcurgă în viitor etapele de training în domeniul chirurgiei laparoscopice pediatrice.
Prin activitatea lor curentă, cu largă aplicabilitate practică videoendoscopică, colegii aparţinând altor specialităţi medico-chirurgicale destinate pacienţilor pediatrici ne-au demonstrat marea capacitate de dispersie a tehnicilor miniinvazive în sfera acestei patologii. Astfel, pe parcursul celor două zile de comunicări, au fost expuse principii moderne şi tehnici miniinvazive videoendoscopice inovatoare din domeniul neurochirurgiei infantile, ortopediei şi anesteziei pediatrice.
   Specialiştilor noştri le revine sarcina coagularii energiilor a tot ceea ce înseamnă astăzi în România chirurgia laparoscopică pediatrică şi alte tehnici miniinvazive în pediatrie, oferind astfel copiilor din toată ţara şansa unui tratament modern, de nivel european.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe