Newsflash
Diverse

Sănătatea copilului, de la teorie la practică

de Monica GEORGESCU - iul. 7 2017
Sănătatea copilului, de la teorie la practică
Congresul Europaediatrics coagulează an de an rezultatele activității Asociației pediatrice europene și a Uniunii societăților pediatrice naționale din Europa. Anul acesta, a avut loc cea de-a opta ediție a acestei manifestări științifice de amploare, organizată în premieră în România, la București, laolaltă cu al 13-lea Congres Național al Societății Române de Pediatrie. Participanții au fost aproximativ 2.000, atât din țară, cât și din străinătate, lucrările plenare desfășurându-se simultan în cinci săli diferite din incinta Palatului Parlamentului.
Peste 150 de lectori – personalități marcante în pediatria internațională și românească – au oferit informații actualizate din domeniul sănătății copilului și cele mai bune practici bazate pe dovezi. Prima zi a fost dedicată workshopurilor, care au abordat teme de la imagistică, neurologie și terapie intensivă pediatrică până la managementul alergiilor și testarea funcției pulmonare la copii. Restul zilelor (reuniunea a avut loc în perioada 7–10 iunie) au fost dedicate prezentărilor științifice, sesiunilor de tip dezbateri, simpozioanelor, panelurilor de discuții, prezentărilor de caz și sesiunilor de postere.

 

 

25 de ani de chirurgie endoscopică

 

     Endoscopia digestivă este o procedură minim invazivă, valoroasă atât ca instrument de diagnostic sau supraveghere a cazurilor cu risc înalt de malignizare, cât și pentru efectuarea biopsiilor. Această metodă se practică în controlul hemoragiilor, dilatația stenozelor digestive, polipectomie și extragerea corpilor străini. Prof. dr. Marin Burlea – președintele Societății Române de Pediatrie (SRP) și al congresului, a făcut o incursiune în istoria endoscopiei digestive în lume și în România.
     La adulți, endoscopia digestivă a în­ceput să fie practicată în anii ʼ70. După 1980, începe să se practice endoscopia terapeutică intervențională pediatrică. La Iași, prima intervenție de acest tip a fost făcută în 1992, centrul având în prezent o experiență de 25 de ani în acest domeniu. Profesorul Burlea a detaliat și procedurile de dilatație a stenozei esofagiene și polipectomia – două din intervențiile cele mai frecvente în cazuistica secției de gastroenterologie a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași. Succesul acestor intervenții ține de eforturile coroborate ale unei echipe multidisciplinare de profesioniști bine pregătiți, care ar trebui să includă: endoscopist, gastroenterolog, anestezist, medic chirurg, radiolog, asistenți și tehnicieni.

 

Maldigestia și intoleranța la lactoză

 

     Intoleranța la lactoză este un sindrom clinic gastrointestinal determinat de activitatea scăzută a lactazei, ce duce la inabilitatea de digestie a lactozei. Se manifestă prin distensie și durere abdominală, flatulență, greață și diaree. Datelor clinice li s-au adăugat în timp o serie de manifestări sistemice, sugestive pentru sensibilitatea la lactoză: cefalee, amețeală, oboseală excesivă, tulburări de tip cardiac, dureri musculare și articulare, alergii. În prezent, din cauza prevalenței și simptomatologiei asociate, intoleranța la lactoză este considerată cea mai frecventă reacție adversă alimentară nemediată imun. Literatura de specialitate din ultimii ani a acordat o importanță deosebită legăturii presupuse dintre consumul de produse lactate și diferite afecțiuni maligne, dar și cu obezitatea, diabetul, bolile cerebro- și cardiovasculare, bolile imune, bolile osoase, bolile inflamatorii intestinale și sindromul de intestin iritabil. În urma acestei mediatizări puternice, multe persoane au instituit restricții voluntare pentru alimentele și produsele lactate, fără a primi recomandarea unui specialist în acest sens. Despre acest subiect a vorbit pe larg dr. Victoria Hurduc.
     Lactoza este principalul carbohidrat din laptele de mamă și din produsele lactate, fiind implicat în mod deosebit în promovarea imunității înnăscute prin activitatea sa bifidogenă și prin favorizarea sintezei de peptide antimicrobiene. Însă frecvența cazurilor de intoleranță la lactoză a crescut după occidentalizarea dietelor la nivel mondial. Datele recente indică o creștere dramatică a producției de lactoză sub formă de pulbere. Aceasta este folosită în industria farmaceutică și cea alimentară ca agent de umezire, de îndulcire, agent antiaglomerant sau de umplere. Creșterea semnificativă a cazurilor de intoleranță la lactoză din ultimii ani poate fi pusă pe seama lactozei „ascunse” în numeroase alimente și băuturi.
     Lactoza este hidrolizată de lactază – o enzimă a cărei sinteză nu crește direct proporțio­nal cu consumul de produse lactate. La majoritatea populației, activitatea lactazei scade din momentul nașterii, stabilizându-se în jurul vârstei de 5–10 ani la un nivel ce reprezintă mai puțin de 10% din nivelul înregistrat înainte de înțărcare. Lactoza neabsorbită este fermentată de bacteriile producătoare de acid lactic de la nivelul colonului, unde este eliberată. Aici determină o creștere a osmolarității care duce la distensie abdominală și diaree.
     Aproximativ 30% din populația globului manifestă o persistență a lactazei în perioada adultă, păstrând capacitatea de a digera lactoza. Majoritatea însă – aproximativ 70% – sunt lactazo-nonpersistenți, suferind un declin programat genetic în sinteza lactazei. Persistența și nonpersistența lactazei sunt considerate fenotipuri umane normale, nu boli.
     Maldigestia lactozei este definită ca inabilitatea de a digera lactoza datorită unor afecțiuni primare sau secundare care conduc la eliberarea unor cantități mari de lactoză nehidrolizată în colon. Intoleranța la lactoză reprezintă simptomatologia gastrointestinală care rezultă în urma maldigestiei lactozei. Nu toți cei caracterizați cu maldigestie sunt și intoleranți la lactoză. Pe de altă parte, sensibilitatea la lactoză este caracterizată prin simptome cu trăsături sistemice, precum depresia, cefaleea, oboseala, durerile musculare și articulare, cu sau fără simptome de intoleranță la lactoză. Datele epidemiologice au indicat o prevalență autoraportată a intoleranței la lactoză la 10 până la 25% din populația globului. Nu există însă dovezi medicale pentru majoritatea acestor cazuri. Consumul sistematic de produse lactate îmbunătățește simptomatologia pacienților cu intoleranță la lactoză. Acest fenomen se bazează pe adaptarea microbiană la consumul regulat de produse lactate la subiecții cu nonpersistența lactazei.

 

Infecția cu Helicobacter pylori la copii

 

     Infecția cu Helicobacter pylori este una dintre cele mai comune infecții, fiind asociată în general cu vârsta pediatrică și cu condițiile sociale și sanitare precare. La nivel mondial, se consideră că peste un miliard de persoane sunt infectate, explică prof. dr. Smaranda Diaconescu. Organizația mondială a sănătății (OMS) include Helicobacterîn categoria carcinogenilor de tip I, la adulți recomandându-se testarea și tratarea, mai ales în zonele cu risc înalt. De asemenea, infecția cu această bacterie joacă un rol important în patologia gastritei și a ulcerului – în special a celui duodenal. La copil în schimb, ghidurile ESPGHAN nu recomandă strategia de testare și tratare.
     Metodele de diagnostic pot fi invazive și noninvazive, iar conform celor mai recente ghiduri, diagnosticul inițial trebuie stabilit printr-o metodă invazivă. Mai mult, ghidul ESPGHAN recomandă în prezent efectuarea a șase biopsii în loc de patru. Standardul pentru diagnostic este dat de o cultură pozitivă sau gastrită evidențiată histologic utilizând sistemul de clasificare „Sidney”, plus cel puțin încă un test pozitiv – de obicei PCR (polymerase chain reaction) sau FISH (fluorescence in situ hybridization).
     În ce privește tratamentul, datorită ratelor mici de eradicare a infecției, se recomandă testarea susceptibilității la antibiotice înainte de inițierea acestuia. Din păcate, în România acest lucru nu se face. În funcție de rezultatele testării, se poate recomanda schema clasică de tratament: inhibitori de pompă protonică, metronidazol și amoxicilină între 10 și 14 zile, sau terapie secvențială. Dacă tulpina de Helicobacter este rezistentă la metronidazol, se administrează claritromicină 10–14 zile sau scheme pe bază de bismut. Dacă rezistența este necunoscută – așa cum se întâmplă frecvent în țara noastră – dr. Smaranda Diaconescu spune că ar trebui să se administreze inhibitori de pompă protonică, amoxicilină și metronidazol – 14 zile – cu doză mare de amoxicilină, sau scheme bazate pe bismut. Referitor la terapia secvențială, studiile au indicat că aceasta este superioară schemei clasice de șapte zile, având eficacitate comparată cu terapiile lungi, de 10–14 zile. De asemenea, studiile au indicat că probioticele administrate concomitent cu terapia triplă ar crește rata de eradicare, în special în cazul tulpinilor de Lactobacylus. Însă ultimele studii, inclusiv consensul de la Toronto pentru adulți (sfârșitul anului 2016), au infirmat utilitatea acestora. Cât privește testarea pentru verificarea eradicării infecției, este important ca aceasta să se facă la două săptămâni după încheierea tratamentului cu inhibitori de pompă protonică și la cel puțin patru săptămâni după terminarea tratamentului antibiotic, a conchis vorbitoarea.

 

Alăptarea și provocările obezității

    

     Două din sesiunile keynote ale zilei de 9 iunie (a treia zi de congres) au abordat teme precum importanța alăptatului pentru sănătatea mamei și a copilului și provocările obezității infantile. Prof. dr. Nigel Campbell Rollins (Elveția) este membru al Departamentului pentru sănătatea mamei, nou-născutului, copilului și adolescentului din cadrul OMS. Acesta a vorbit despre importanța alăptării în contextul societății moderne și despre influența nocivă a industriei care promovează formulele de lapte în detrimentul alăptării. El consideră că femeile ar trebui încurajate să alăpteze cât mai mult timp, iar medicii, asistenții și profesioniștii din industria sănătății ar trebui să aibă un rol decisiv în susținerea și informarea acestora în legătură cu beneficiile alăptării pentru sănătatea lor și a copiilor lor.
     Industria formulelor de lapte pentru sugari a avut în anul 2014 o cifră de afaceri de 45 de miliarde de dolari și se estimează că aceasta va ajunge la 70 de miliarde în 2019. Mesajul transmis de aceste companii este că formula de lapte este la fel de bună ca laptele matern. Însă prof. dr. Nigel Campbell atrage atenția că doar șapte studii din totalul celor făcute pe această temă au demonstrat respectiva teză, iar patru din ele au fost plătite de industria producătoare. De fapt, ghidurile OMS recomandă ca formulele de lapte să nu fie promovate până la vârsta de trei ani, intrând sub incidența codului de marketing. Strategiile de marketing includ oferirea de mostre și promovarea trecerii la formula de lapte ca o decizie de stil de viață cu implicații directe asupra confortului mamei și copilului. Toate aceste strategii au ca efect direct scurtarea perioadei de alăptare. Mamele aleg să treacă mai repede la formule de lapte, pentru că li se repetă faptul că sunt la fel de bune ca laptele matern, fiind fortificate cu vitamine și minerale care determină o creștere sănătoasă.
     În acest context, responsabilitatea medicilor este de a acționa în interesul mamei și al copilului, de a nu se lăsa influențați de industrie și de a adopta o modalitate de abordare etică, bazată pe dovezi științifice și fără conflicte de interes. Îmbunătățirea pe plan global a practicilor de alăptare ar putea salva anual viața a 820.000 de copii, dar și a 20.000 de mame, conchide vorbitorul. Fiecare an de alăptare scade riscul de cancer de sân cu 6%, la fel și riscul de cancer ovarian.
     Toți medicii pediatri se confruntă cu problema obezității la copii. Prof. dr. Martin Wabitsch (Germania) explică de ce prevalența obezității pediatrice a crescut dramatic în ultimii ani. Este vorba de un dezechilibru energetic produs de surplusul de calorii consumate – care provine în special din consumul de băuturi dulci și gustări – la care se adaugă scăderea drastică a nivelului de activitate fizică. Consecințele obezității pe plan global includ o creștere a prevalenței bolilor cardiace (principala cauză de mortalitate în anul 2012), a diabetului și bolilor musculoscheletale (în special osteoartrita) și a unor tipuri de cancer. Dincolo de riscul crescut de a dezvolta aceste boli, copiii obezi se confruntă cu probleme de respirație, hipertensiune, rezistentă la insulină, markeri prematuri ai bolii cardiace, risc crescut de fracturi și probleme psihologice.
     Profesorul Wabitsch vorbește, de asemenea, despre predispoziția genetică pentru obezitate. Astfel, greutatea mamei în sarcină influențează în mod direct rezistența la insulină a copilului. În opinia vorbitorului, schimbările în stilul de viață, dieta și exercițiile nu par să aibă efect pe termen lung, greutatea fiind recâștigată imediat după încetarea programului sau a intervenției. Intervențiile care pot funcționa pentru a reduce permanent greutatea includ diferite tipuri de chirurgie bariatrică.
     Despre prevenirea obezității la copii a vorbit prof. dr. Piotr Socha (Polonia). Acesta consideră că, în prezent, dieta copiilor include prea multe proteine. Consumul de băuturi îndulcite este considerat frecvent culpabil de creșterea prevalenței obezității infantile, însă profesorul Socha atrage atenția că nu există studii randomizate în acest sens. De asemenea, alăptarea mai scurtă de patru luni și diversificarea făcută înainte de vârsta de șase luni poate contribui la creșterea de șase ori a riscului de obezitate în anii următori. În cadrul aceleiași discuții, prof. dr. Luis Moreno Aznar (Spania) a prezentat rezultatele studiului HELENA (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescents), care a analizat obiceiurile legate de alimentație și stil de viață ale adolescenților din Europa.
     Cele mai noi ghiduri nutriționale la copii și adolescenți recomandă patru-cinci mese pe zi în loc de cele trei cu care ne-am obișnuit. Se propune astfel o nouă definiție a snackingului (gustări care cresc aportul caloric zilnic). Astfel, consumul dezorganizat de produse alimentare între mese, fără ore fixe, este considerat nesănătos, în special dacă este vorba despre dulciuri. Însă consumul unei gustări între micul dejun și prânz sau între prânz și cină poate fi sănătos și este chiar recomandat, atât timp cât produsele oferite sunt selectate pentru a oferi un aport nutrițional adecvat. Copiii ar trebui să mănânce de patru sau chiar de cinci ori pe zi, iar micul dejun și mesele în familie sunt foarte importante pentru a stabili obiceiuri alimentare sănătoase și a preveni obezitatea, a conchis profesorul Aznar.

 

Imunomodularea în infecțiile respiratorii acute

 

     Un copil normal de vârstă mică (sub cinci ani) dezvoltă anual între patru și opt episoade de infecție respiratorie acută, din cauza maturării incomplete a sistemului său imun. Însă unii părinți nu înțeleg acest proces ca fiind normal, solicitând investigații imunologice. Cel mai adesea, ele nu sunt necesare. Prof. dr. Mircea Nanulescu a trecut în revistă principalele intervenții farmacologice și nonfarmacologice prin care se încearcă reducerea numărului de infecții respiratorii acute la copii.
     Conform datelor epidemiologice, copiii obezi, frecvent sedentari, au o susceptibilitate crescută de a dezvolta infecții respiratorii acute, din cauza unor modificări imunologice dovedite, precum reducerea sintezei citokinelor antiinflamatorii sau reducerea funcționalității unor celule imunocompetente. S-a demonstrat că efortul fizic de intensitate medie are un efect favorabil asupra imunității, reducând de trei ori riscul de infecții respiratorii comparativ cu sedentarismul. Somnul de calitate are și el efecte benefice asupra imunității, în timp ce expunerea la fum de țigară este un factor declanșator sau exacerbant pentru astmul bronșic, crescând de asemenea riscul de contractare a infecțiilor respiratorii, inclusiv pneumonie. Un studiu OMS a arătat că 50% din copiii cu vârste între 13 și 14 ani din Europa sunt expuși la fumul de țigară.
     Suplimentele alimentare sunt folosite frecvent pentru a îmbunătăți imunitatea copiilor – statisticile arată că unul din zece copii primește suplimente naturiste. Echinaceea este în mare vogă, însă nu există argumente științifice că ar funcționa pentru a reduce frecvența infecțiilor respiratorii, afirmă profesorul Nanulescu. Tradițional, se folosește și vitamina C, recomandată și de medici pentru a preveni sau ajuta în tratarea infecțiilor respiratorii acute. O metaanaliză publicată în 2007 a evaluat efectul acesteia în prevenirea sau scurtarea perioadei de evoluție a bolii. Au fost analizate 29 de studii însumând peste 11.000 de participanți, însă nu s-au constatat efecte benefice în acest sens.
     În ultima vreme, se discută frecvent și despre efectele non-scheletice ale vitaminei D, precum și despre suplimentarea cu zinc pentru profilaxia și tratamentul infecțiilor respiratorii, acesta fiind recomandat și de OMS în zonele unde există deficit. Studiile indică faptul că acestea acționează pentru prevenirea infecțiilor respiratorii acute, însă aceste studii vizează în special zonele unde există un deficit. Lizatele bacteriene sunt relativ frecvent folosite, ele acționând prin stimularea imunității înnăscute. O metaanaliză care include douăsprezece studii a demonstrat eficiența acestora, însă imunologii sunt îngrijorați legat de aceste preparate, invocând potențialul lor de a declanșa sau agrava unele boli autoimune. Prof. dr. Mircea Nanulescu consideră că este important ca familia să fie informată asupra patternului normal al infecțiilor respiratorii la copii. Imunomodulatoarele pot fi recomandate în cazurile în care copilul a făcut mai mult de opt infecții respiratorii acute în decursul unui an.
     La finalul sesiunii a avut loc lansarea Compendiului de pediatrie pentru studenți, o lucrare amplă, în două volume (în total 600 de pagini), coordonată de prof. dr. Doina Anca Pleșca, gazdă și coorganizatoare a congresului. Autoarea i-a dedicat lucrarea medicului Valeriu Popescu „cel mai mare profesor de pediatrie pe care noi l-am avut vreodată”, afirmând că își dorește ca aceasta să reprezinte punctul de plecare pentru primul tratat românesc de pediatrie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe