Newsflash
Diverse

Rolul esteticii în stomatologie

de Dr. Cristian TEODORESCU - iun. 17 2016
Rolul esteticii în stomatologie

     Specialiștii în medicină dentară s-au reunit, în perioada 12–14 mai, la al treisprezecelea Congres internațional de estetică dentară, desfășurat la București. Evenimentul a fost organizat de Societatea de Stomatologie Estetică din România (SSER), sub coordonarea președintelui acesteia, prof. dr. Constantin Vârlan. Lectori din țară și străinătate au susținut conferințe dominate de subiecte de implantologie și parodontologie, iar participanții au avut ocazia de a asista la sesiuni practice pe teme foarte diferite, de la estetica periorală cu ajutorul filler-elor la utilizarea laserelor pentru țesuturile moi în stomatologie.

 

Conceptul bernez în parodontologie

 

     Capitala Elveției este locul în care prof. dr. Anton Sculean își desfășoară activitatea, ca director al clinicii de parodontologie a Facultății de Medicină Dentară din Berna. Aici a dezvoltat așa-numitul „concept bernez“ de tratament al defectelor țesuturilor moi. Prezentarea sa teoretică a abordat o temă de actualitate, care încă ridică probleme parodontologilor – acoperirea retracțiilor gingivale multiple adiacente și a retracțiilor unice mandibulare profunde.
     Trauma mecanică, parodontitele avansate, malpozițiile dentare, dehiscențele osoase sunt doar câteva din cauzele acestei patologii. Pentru rezolvarea unor astfel de provocări au fost elaborate mai multe tehnici ce presupun realizarea tunelului avansat coronar modificat (MCAT) sau a tunelului dublu deplasat lateral (LMDT), în combinație cu factori biologici precum proteinele matricei smalțului, grefe de țesut conjunctiv sau de țesut moale pe bază de colagen ori combinații ale acestora. Proteinele matricei smalțului, secretate în timpul dezvoltării dentare din teaca Hertwig, contribuie la formarea cementului, cu influență asupra dezvoltării ligamentului parodontal și osului alveolar. MCAT prezintă numeroase avantaje, printre care buna vascularizație, asigurarea diametrului optim tisular, formarea minimă a țesutului de cicatrizare și buna integrare tisulară și a grefelor. În schimb, LMDT are avantajul lipsei inciziilor verticale de descărcare, asigură o vindecare corespunzătoare și riscul afectării șanțului vestibular este redus la minimum.
     Odată cu creșterea popularității implantologiei, aceasta a devenit mult mai accesibilă, iar tehnicile de corectare a țesuturilor moi se pretează și în jurul implanturilor dentare. Aceste intervenții asigură îmbunătățirea controlului igienei orale și prevenirea gingivitei sau a cariilor radiculare, controlul hipersensibilității și satisfacerea considerentelor estetice. De altfel, principalele obiective ale terapiei sunt asigurarea controlului optim al plăcii bacteriene, acoperirea completă a rădăcinilor expuse în urma retracțiilor gingivale, dar și regenerarea parodontală. Studiile au demonstrat că fumatul contribuie la eșecul terapeutic, iar calibrul retracțiilor influențează direct rezultatele – la valori de peste 3–5 mm, acoperirea radiculară nu va fi completă. Chiar și grosimea lamboului trebuie luată în considerare, valoare critică pentru succes fiind de 1,1 mm, cu evitarea suturii în tensiune a acestuia.
     În ceea ce privește tratamentul retracțiilor gingivale multiple cu membrană de colagen, profesorul elvețian a prezentat rezultatele unui studiu efectuat pe doisprezece pacienți, cu un total de 58 de retracții aparținând primelor trei clase Miller, cu predominanța clasei întâi. Rezultatele au demonstrat că MCAT și LMDT pot fi opțiuni terapeutice viabile în retracțiile gingivale, cu o medie de 72% a acoperirii radiculare.
     Profesorul Sculean a organizat și o sesiune hands-on în parodontologie, cu prezentarea mai multor tehnici de recoltare a grefei de țesut conjunctiv, sutură pentru închiderea sitului donor din palat și pentru fixarea grefelor de țesut conjunctiv sau membranelor de colagen. Au fost prezentate tehnicile de realizare a tunelului avansat coronar modificat pentru tratamentul retracțiilor gingivale multiple adiacente și a tunelului dublu lateral pentru tratamentul retracțiilor unice profunde, precum și suturile lamboului avansat coronar și pentru închiderea tunelului lateral.

 

Când înlocuim dintele cu un implant?

 

     Despre cele mai noi tehnici de realizare a lambourilor și suturilor în implantologie a vorbit prof. dr. Marius Steigmann (Germania), susținând ulterior o sesiune practică dedicată augmentării în zona estetică.
     Alegerea tipului de intervenție este dependentă de grosimea țesutului moale, astfel că metodele de tratament trebuie adaptate în funcție de biotip. În acest sens, specialiștii recomandă urmarea anumitor etape, de la confecționarea splinturilor la scanare, planificare, confecționarea ghidului de frezaj și intervenția propriu-zisă. Profesorul Steigmann a subliniat rolul mucoasei keratinizate, a grosimii lamboului, flexibilității acestuia și profunzimii vestibulare în vindecarea postoperatorie.
     El a prezentat rezultatele unui studiu publicat în 2013 în Journal of the American Dental Association, care a analizat una dintre dilemele multor medici dentiști – păstrarea dintelui sau înlocuirea acestuia cu un implant dentar. Se pare că 80% din dinții cu parodontită cronică, a căror evoluție era pusă sub semnul întrebării, au putut fi păstrați pe termen lung, în condițiile acordării îngrijirii adecvate. S-a observat că, pe parcursul a 15 ani, pierderea dinților s-a încadrat între 3,6 și 13,4%, în timp ce pierderea implanturilor a ajuns până la 33%, astfel că rata de pierdere a implanturilor, pe termen lung, a fost mai mare.

 

Rolul gingiei

 

     Indiferent de tipul de restaurare protetică aleasă pentru pacienți, gingia are un rol esențial în obținerea esteticii. Prof. dr. Jon Suzuki (Philadephia) a abordat subiectul managementului chirurgiei parodontale pentru obținerea unui aspect estetic îmbunătățit și inserarea cu succes a unui implant dentar. A fost prezentată utilizarea matricei dermice alogene, prin intermediul unor rapoarte de caz, alături de alte proceduri chirurgicale.
     Grafturile gingivale sunt indicate în cazul retracțiilor generalizate, iar studiile au demonstrat că lipsa unei mucoase keratinizate corespunzătoare în jurul implanturilor este asociată cu acumularea semnificativă a plăcii bacteriene, inflamație tisulară, retracție gingivală și pierderea atașamentului. Totodată, au fost semnalate creșteri ale scorurilor de placă și de sângerare. Alți factori importanți în declanșarea retracțiilor gingivale sunt poziția vestibularizată a dinților, frenumul, tipul de masticație, onicofagia sau piercing-urile.
     Un alt subiect dezbătut de profesorul american a fost influența bisfosfonaților, indicați pacienților cu osteoporoză sau mielom multiplu, în chirurgia mucogingivală. Alături de clasicele medicamente indicate până în prezent, profesorul Suzuki atenționează că, din 2015, a fost aprobat un preparat cu administrare orală de acid risedronic.

 

Extracția dentară parțială

 

     Reconstrucția dehiscenței osoase peri­implantare cu plasă de titan preformată a făcut subiectul unui studiu realizat de Iulian Filipov, Cristian Rotaru și Lucian Chirilă. Din cei 24 de pacienți care au suferit o regenerare a crestei alveolare maxilare sau mandibulare prin intermediul Ti-mesh cu os autolog în amestec 1:1 cu alogrefă sau xenogrefă, aproape 92% au prezentat o vindecare fără complicații, iar examenul CBCT a arătat o augmentare orizontală de 2,8+/-0,47 mm, iar componenta verticală a fost acoperită 100% cu os nou regenerat. Studiul prospectiv s-a realizat pe parcursul a doi ani și a demonstrat că implanturile plasate în os augmentat folosind această tehnică au avut o stabilitate periimplantară cu supraviețuire ridicată.
     Aceeași echipă medicală, căreia i s-au alăturat Mihai Săndulescu și Mircea Baldea, au prezentat tehnica scutului dentar alveolar pentru menținerea postextracțională a dimensiunii crestei alveolare. Pornind de la faptul că relieful gingival vestibular se prăbușește după extracția dintelui, iar inserția imediată a unui implant nu va împiedica acest lucru, specialiștii au analizat tehnica de extracție dentară parțială cu menținerea de peretele alveolar vestibular a unui fragment dentar cu scopul păstrării ligamentului parodontal și, în acest mod, a vascularizației tablei osoase vestibulare, cu prevenirea resorbției acesteia.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe