Newsflash
Diverse

Reproducerea asistată în România, fără interes pentru autorități

de Prof. dr. Mircea ONOFRIESCU - oct. 19 2018
Reproducerea asistată în România,  fără interes pentru autorități
    Este un privilegiu ca, în anul Centenarului Marii Unirii, cel de-al XVII-lea Congres al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR) să se desfășoare la Iași. Am avut plăcerea să avem ca invitați specialiști prestigioși din SUA, Marea Britanie, Austria, Germania, Franța, Italia, Israel, Africa de Sud, Polonia și Finlanda. Au fost prezenți lideri de opinie din specialitatea noastră – 680 de participanți, 15 lectori străini, 80 de lectori români – și 50 de sponsori au realizat o manifestare științifică reușită la Iași.
    Lucrările științifice au avut loc în perioada 20–22 septembrie 2018, fiind precedate de primul curs de colposcopie avansată din România – coordonat de dr. Mihaela Grigore și organizat împreună cu Federația europeană de colposcopie – și de un curs de urgențe obstetricale, coordonat de semnatarul acestor rânduri, președinte al congresului.
    Cursul precongres de colposcopie avansată a permis schimburi de experiență între Charles Redman (Marea Britanie), actualul președinte al Federației europene de colposcopie, și Pekka Nieminen (Finlanda), viitorul președinte al federației, cu medicii prezenți, dar și cu reprezentanții institutelor de oncologie din Cluj-Napoca și Iași, despre Programul național de screening al cancerului de col uterin. România are în continuare rate crescute ale mortalității și morbidității prin cancerul de col uterin și, în acest ritm, se preconizează că problemele de onco-ginecologie vor fi mai frecvente decât afecțiunile cardiovasculare în 2030. Fără programe serioase de prevenție, fără educație și fără modalități de abordare care să transforme pacientele în partenere de discuție, nu vom avea rezultate importante vizavi de aceste probleme. Aceasta a fost una dintre concluziile importante ale cursului.
    În cadrul cursului de urgențe obstetricale și-au prezentat experiența în rezolvarea marilor urgențe obstetricale medici din: SUA – prof. dr. Errol R. Norwitz (Boston) cu lucrarea „New guidelines for thromboprophylaxis in pregnancy”; prof. dr. Julian N. Robinson (Boston) – „Quality and safety in obstetrics”; dr. Virgil S. Manica (Boston) – „Matern collapse”, Austria – prof. dr. Hanns P. Helmer –, Franța – prof. dr. Anne Gompel – și România – prof. dr. Monica Cârstoiu și prof. dr. Nicolae Suciu, care au prezentat lucrarea „Intervenții medicale și invazive în obstetrică privind conduita în hemoragia postpartum: de la evidențe la practic” și conf. dr. Liana Pleș cu „Embolia amniotică”.
    Ceremonia de deschidere a avut loc la Teatrul Național din Iași, unul dintre reperele arhitectonice ale României, în prezența prof. dr. Luminița Iancu, prorector al UMF „Gr. T. Popa” Iași, și a reprezentanților autorităților publice locale. Profesorul Hans Helmer de la Universitatea de Medicină din Viena, unul dintre invitații de seamă ai acestui congres (a prezentat noutățile privind inducerea travaliului), este urmașul unuia dintre marii arhitecți care au proiectat și construit Teatrul Național din Iași. El a prezentat fotografii originale ale arhitectului Helmer.
    În acest an, tematicile congresului – „Afecțiuni medicale și chirurgicale asociate sarcinii” și „Actualități de diagnostic și tratament în Obstetrica și Ginecologie” – au adus în discuție multiple subiecte de interes: de la diagnosticul prenatal, intervenții chirurgicale intrauterine, întârzierea de creștere intrauterină, boli asociate sarcinii, placenta praevia, fertilizarea in vitro, dar și nașterea la domiciliu până la onco-ginecologie, uro-ginecologie, ecografie în obstetrică și ginecologie, utilizare RMN în obstetrică și ginecologie.
    Remarcabile au fost prezentările legate de diagnosticul și tratamentul întârzierii de creștere intrauterină, un subiect controversat în specialitatea noastră, susținute de prof. dr. Julian N. Robinson (SUA) – „The diagnosis and management of intrauterine growth restriction” – și de prof. dr. Laurent Salomon (Paris) – „Ultrasonographic estimation of fetal growth/estimation of IUGR; Early and late IUGR – extraction criteria”.

Avantajele turismului medical pentru FIV

    Tehnicile de reproducere umană asistată au făcut obiectul unei sesiuni moderate de prof. dr. Edgar Mocanu (Dublin) și specialiști români din centrele importante de FIV din România. A fost amintit faptul că, în ciuda tuturor demersurilor făcute de SOGR și Societatea Română de Medicină Reproductivă, nu s-au găsit fondurile necesare pentru a se extinde programul de fertilizare in vitro. Având în vedere că infertilitatea este recunoscută de Organizația mondială a sănătății (OMS) ca boală, putem aprecia că un singur ciclu de fertilizare compensat pe jumătate este foarte puțin. În țări vecine precum Ungaria, Bulgaria, Albania, Serbia sunt susținute cu bani de la stat trei cicluri de FIV. România a avut în 2017 doar 500 de cicluri de FIV plătite parțial, în timp ce Polonia a avut 15.000 de cicluri plătite de casele de asigurări de sănătate. România încă se zbate să găsească drumul în ceață. A privi tehnicile de reproducere umană asistată ca pe ceva rar, când în lume s-au născut astfel peste șase milioane de copii, este ceva arhaic. Suntem țara din comunitatea europeană care face cel mai puțin pentru reproducerea umană asistată, pentru cuplurile infertile care doresc copii.
    România nu are în acest moment o lege a reproducerii umane asistate care să permită societății în ansamblu să evolueze: să permită donările de gameți, dar cu realizarea unui registru cu donorii atât de ovocite, cât și de spermă, care să poată dona de un număr limitat de ori. Țara noastră ar trebui să procedeze precum Spania, pentru că turismul medical din reproducerea umană asistată aduce fonduri importante pentru țară. În Spania, cuplurile vin din toată Europa la tratament pentru calitate, iar asta datorită legislației curajoase – permisive, dar controlate.

Puțină istorie

    Problemele sănătății, reproducerii și luptei împotriva bolilor au stat întotdeauna în centrul preocupărilor umanității. Purtătorii acestui deziderat au fost, la început, conducătorii firești ai grupărilor umane, înzestrați cu abilități multiple, talent chirurgical, abilități didactice, formatori de medici specialiști.
    La Iași, în 1852, s-a înființat Institutul Gregorian (așezământ pentru îngrijirea copiilor orfani, ridicat din porunca domnitorului Grigore Alexandru Ghica). De-a lungul timpului, la Iași și-au desfășurat activitatea o seamă de personalități ale medicinei românești, creatori de școală medicală: dr. Anastasie Fătu, prof. dr. Vasile Bejan (cel care a efectuat prima cezariană în România), prof. dr. Eugen Aburel, prof. dr. Vasile Dobrovici – singurul român care obținuse titlul de fellow al Royal College of Obstetricians and Gynaecologists (diploma i-a fost înmânată de regina Angliei, Elisabeta a II-a).
    La București, Eforia Spitalelor Civile a construit în perioada 1881–1883, în curtea Spitalului Filantropia, un nou local al maternității, cu 120 de paturi. Pe lângă maternitate, aici a funcționat și Școala de moașe. În Maternitatea Filantropia au activat medici care reprezintă istoria obstetricii în România. Ginecologia a intrat în rândul disciplinelor Facultății de Medicină din București în 1898, primul profesor fiind George Assaky. În 1917, dr. Constantin Daniel este numit docent de Clinica ginecologică și ține cursuri libere de ginecologie la Spitalul Filantropia.
    Au fost omagiați, în materialul publicat în plenul congresului, prof. dr. Dan Alessandrescu – fost expert al OMS și al International Federation of Gynecology and Obstetrics, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie –, prof. dr. Panait Sârbu – întemeietor de școală ginecologică operatorie, coordonatorul primului tratat românesc de chirurgie ginecologică, din 1976 membru corespondent al Academiei franceze de medicină. Sunt omagiați și profesorii Eugen Bogdan Aburel, Vasile Luca, Traian Rebedea, Henriette Ciortoloman.
    Un reper important al specialității noastre este, fără îndoială, prof. dr. Ioan Munteanu, primul medic obstetrician ginecolog care a devenit membru al Academiei Române, ca o încununare a meritelor sale incontestabile. A fost primul om de știință căruia i s-au conferit două premii ale Academiei Române: 1987 – Premiul Gheorghe Marinescu; 2003 – Premiul Iuliu Hațieganu. Pentru prima oară în România, sub conducerea lui s-a născut primul copil conceput prin fertilizare in vitro în țara noastră, la 6 februarie 1996.
    Au mai fost omagiați profesorii: Cristea Grigoriu și Ioan Vinți (Cluj), Maria Cernea (Craiova), Salvador Vuia (Arad), Silviu Petru Olariu (Târgu Mureș), Vasile Dobrovici și Corneliu Gavrilescu (Iași).

Premieri, alegeri și protocoale

    Congresul s-a încheiat cu Adunarea Generală a SOGR. A fost o Adunare generală statutară la care a participat un număr foarte mare de colegi. Votul a fost electronic. În deschiderea adunării generale au fost premiate cele mai bune lucrări poster în domeniul obstetricii și ginecologiei. La secțiunea „Obstetrică”, premiul întâi a fost acordat colectivului de la Târgu Mureș (Claudiu Mărginean, Cristina Oana Mărginean, Claudia Bănescu, Lorena Elena Meliț, Mihaela Iancu, Maria Oana Mărginean) cu lucrarea „Metaloproteinaza 9 (MMP 9) și rolul acesteia în determinismul obezității la pacientele gravide”. La secțiunea „Ginecologie”, premiul întâi a fost acordat colectivului de la București (Octavian Gabriel Olaru, Liana Pleș) cu lucrarea „Asocierea koilocitozei din specimenele histologice cu modificările citologice raportate la examenul frotiului cervical și cu infecția HPV confirmată”. Au fost acordate și alte premii. De asemenea, au fost comemorate personalități de seamă ale specialității, care ne-au părăsit în ultimul an: acad. Ioan Munteanu, cel care a făcut prima fertilizare in vitro din România, prof. dr. Mihai Pricop și prof. dr. Dragoș Dragomir. Pentru întreaga sa activitate, prof. dr. Zenovia Florentina Pricop (Iași) a primit titlul de președinte de onoare al SOGR.
    Pentru funcția de președinte al SOGR și, respectiv, cea de prim-vicepreședinte, care acoperă o perioadă de doi ani, după care funcțiile sunt schimbate, au candidat: 1) echipa profesorului Daniel Mureșan (reprezentant al centrelor universitare din țară), în echipă cu prof. dr. Radu Vlădăreanu (reprezentant al Centrului universitar București): 2) echipa profesorului Vlad Tica (reprezentant la centrelor universitare din țară), în echipă cu prof. dr. Nicolae Suciu (reprezentant al Centrului universitar București). În urma votului, a fost aleasă prima echipă. Au fost aleși prin vot și vicepreședinții pe zone geografice, secretarul – conf. dr. Dominic Iliescu (Craiova) –, trezorierul – conf. dr. Liana Pleș și Comisia de cenzori. Ulterior a fost aprobat, după discutarea de amendamente, noul proiect de Statut al SOGR, un statut modern adaptat noii legislații privind funcționarea asociațiilor, cu stabilirea de atribuții, obligații și îndatoriri.
    Ultimul punct din ordinea de zi a Adunării generale a fost aprobarea primului protocol medical – Anestezia în obstetrică –, realizat prin colaborarea a două societăți științifice profesionale naționale: Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă și SOGR. Protocolul are ca scop îmbunătățirea calității și siguranței analgeziei si anesteziei la gravidă, scăderea frecvenței și severității complicațiilor asociate cu acestea, dar și creșterea nivelului de satisfacție în rândul gravidelor. El cuprinde managementul analgeziei la gravidă în timpul nașterii naturale și al anesteziei pentru operația cezariană, dar și în timpul perioadei postpartum.
    Este primul protocol medical realizat prin colaborarea a două societăți științifice naționale. În cadrul Adunării generale s-a subliniat și necesitatea realizării unor protocoale medicale de consens cu Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice – Diabetul zaharat și sarcina –, precum și cu Societatea Română de Cardiologie – Bolile cardiace și sarcina.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe