Newsflash
Diverse

Reparaţia tisulară la copil

de Prof. dr. Corneliu SABETAY - feb. 19 2015
Reparaţia tisulară la copil
   La Amiens s-a desfăşurat recent al 33-lea seminar al Societăţii Franceze de Chirurgie Pediatrică, organizat sub patronajul prof. dr. Jean Pierre Canarelli, şeful clinicii de chirurgie pediatrică Amiens, al dr. Marie-Christine Plancq şi dr. Isabelle James, dar şi cu concursul prof. dr. Michel Robert (Tours), preşedintele şi iniţiatorul grupului de chirurgie plastică pediatrică franceză. Tematica reuniunii a constitut-o reparaţia tisulară la copil; seminarul a însumat date de anatomie a reparaţiei tisulare cutanate, cicatrizarea fiziologică şi patologică şi a prezentat terapia prin presiune negativă la copil (TPN). Aceasta a devenit indispensabilă în tratamentul plăgilor complexe, permiţând simplificarea soluţiilor de reconstrucţie şi promovarea integrării grefoanelor tisulare autologe sau nu, umane sau animale. TNP permite un confort crescut, diminuând morbiditatea legată de infecţiile plăgilor şi garantând cele mai bune şanse de obţinere a unei acoperiri sau reconstrucţii. 
   Au fost prezentate date despre grefele cutanate – autogrefe, izogrefe, homogrefe sau alogrefe şi heterogrefe (xenogrefe) prelevate de la animale. Vorbitorii s-au referit la grefele dermoepidermice de piele totală, grefele în pastilă („timbru“), complicaţiile aplicării grefelor şi fizioterapia postoperatorie.
   Un loc aparte l-au constituit expunerile asupra expansiunii cutanate, cu interes sporit pentru tratamentul nevului gigant. În ceea ce priveşte plastiile, au fost descrise principalele lambouri cutanate locale, precum lamboul de avansare (plastie în U sau H, plastie în VY sau YV), lamboul de rotaţie, de translaţie şi de transpoziţie. Între plastiile cu schimbare de poziţie, menţionăm plastiile în Z, în trident, plastia originală pentru chirurgia mâinii tip Ostrowsky şi plastia în LLL descrisă de Dufourmontel, care asociază două lambouri de rotaţie. Aceste plastii locale permit scurtarea intervalului de cicatrizare, utilă la copil şi importantă în chirurgia secundară a sechelelor după arsuri. Au fost prezentate date despre lambourile pediculate ale membrelor, lambourile libere, lambourile compuse. Utilizarea tegumentelor artificiale s-a făcut în arsurile acute, sechele de arsuri, nerv gigant, traumatisme cu mari pierderi de substanţă cutanată, cancer; locul lor în arsenalul terapeutic după 17 ani de experienţă suscită studii în continuare necesare.
   Un interes deosebit a suscitat prezentarea tehnicii membranei induse, pentru construcţia segmentară a oaselor lungi. În anii 1960–1970 existau trei tehnici disponibile pentru a scăpa de amputaţie: tehnica Papineau sau grefa de os spongios în atmosferă liberă, migraţia unui segment osos după metoda Ilizarov şi transferurile osoase vascularizate. Aceste metode nu ţineau cont de realitate, de repararea părţilor moi, motiv pentru care apăreau numeroase pseudartroze septice, în special la nivelul gambei. Prof. dr. A. C. Masquelet – unul din pionierii acestei terapii, era convins că repararea unei pierderi de substanţă de părţi moi, ce rezulta dintr-o debridare radicală, era absolut necesară, pentru a realiza o construcţie osoasă, dar lamboul utilizat pentru reparaţia părţilor moi nu trebuie să ia locul segmentului osos care lipsea. Ideea iniţială a fost să se insereze un material de ciment acrilic, pentru păstrarea spaţiului de reconstrucţie osoasă secundară. 1992 a fost anul utilizării membranei induse şi rolul său a fost demonstrat experimental la Davos, arătând pe animal că membrana conduce la rezorbţie şi că numai grefa în interiorul membranei permite o reconstrucţie. Un al doilea studiu utilizând tehnici histologice şi de imunochimie a arătat că membrana avea o faţă epitelială omoloagă unui sinoviale, bogat vascularizată şi era responsabilă de secreţia de factor osteoinductor (VEGF, TGF, BMP-2). Tehnica membranei induse este o aplicaţie clinică simplă şi radicală comparată cu strategia de bioinginerie tisulară, făcând apel la culturi de celule suşe, la factori de creştere şi matriţe bioactive.
   În continuarea seminarului, au fost prezentate date despre lipofilling-ul la copil cu indicaţii în sechelele fantelor labiopalatine, creşterea volumului moletului în sechelele de picior strâmb, asimetrii faciale, asimetrii mamare (sindrom Poland), deformaţii toracice (pectus escavatum), cicatrici. Acest procedeu a debutat în Franţa în 1996. Alte teme abordate au fost celulele suşe/stromale ale ţesuturilor adipoase şi utilizările lor terapeutice, grefa de faţă – o extrapolare a transplantării faciale la copil.
   Reuniunea a constituit şi un moment interesant de întâlnire cu numeroşi tineri rezidenţi sau specialişti români care se pregătesc în diverse centre medicale din Franţa şi pot constitui o legătură utilă pentru sistemul sanitar din România. Viitorul congres al Societăţii Franceze de Chirurgie Pediatrică va avea loc în perioada 16–18 septembrie 2015.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe