Newsflash
Diverse

Recomandări în îngrijirea pacienţilor cu DZ

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - mar. 27 2020
Recomandări în îngrijirea pacienţilor cu DZ

Pacienţii vârstnici și cei cu afecţiuni cronice fac parte din categoria persoanelor vulnerabile în contextul pandemiei cu noul coronavirus. Din această categorie fac parte și cei cu diabet zaharat. Pentru a-i ajuta pe acești bolnavi, societăţile profesionale internaţionale vin cu recomandări și sfaturi.

ingrijiri-diabet-covi-19Asociaţia endocrinologilor clinicieni (AACE) a lansat un document oficial, actualizat, dedicat pacienţilor cu diabet zaharat. Conform datelor deţinute de societate, pacienţii cu diabet zaharat și cu control glicemic precar internaţi pentru COVID-19 prezintă un risc crescut de mortalitate și de a dezvolta complicaţii severe ale bolii.

Nu există un risc diferit de infecţie între pacienţii cu diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2. Într-adevăr, vârsta peste 60 de ani, prezenţa complicaţiilor diabetului și/sau a altor comorbidităţi, o durată lungă de evoluţie a bolii cresc riscul de infecţie cu SARS-CoV-2.

Măsuri generale

Pentru a preveni infecţia cu SARS-CoV-2, pacienţii sunt sfătuiţi să continue tratamentul recomandat de medicul curant.

În acest sens, în SUA a fost lansat site-ul http://mydiabetesemergencyplan.com, cu informaţii și recomandări actualizate pentru fiecare stat american, privind inclusiv asigurarea consumabilelor necesare de către pacienţi – teste pentru glicemie, pentru evaluarea corpilor cetonici.

Pacienţii care folosesc pompe și/sau senzori de monitorizare continuă trebuie să se asigure că au consumabilele necesare.

De asemenea, aceștia trebuie să rămână în case cât mai mult posibil, să nu se expună, să se spele pe mâini corect și cât mai des, în special înainte de a mânca sau a bea apă, după utilizarea toaletei și după ce strănută sau își suflă nasul.

Dacă pacienţii prezintă simptome precum febră, tuse, dificultăţi de respiraţie, dacă au fost în contact sau au suspiciunea că au fost în contact cu o persoană infectată cu noul coronavirus, dacă locuiesc sau au călătorit în zone endemice, trebuie să anunţe autorităţile imediat.

Sfaturile experţilor americani

ADA (American Diabetes Association) recomandă ca pacienţii să aibă la îndemână numărul de telefon al medicului curant, eventual al farmaciei de la care se aprovizionează și al asiguratorului.

Să aibă rezerve de alimente cu conţinut în carbohidraţi simpli – băuturi carbogazoase îndulcite, miere, gem, bomboane etc., pentru a corecta eventualele hipoglicemii sau pentru situaţiile în care pacienţii nu se pot hrăni corespunzător. În special pentru cei cu diabet zaharat de tip 1 se recomandă să aibă o rezervă de glucagon și de teste pentru corpi cetonici.

Medicul curant trebuie anunţat în următoarele situaţii:

  • Pacientul prezintă simptome asociate infecţiei cu SARS-CoV-2;
  • Valori glicemice persistent crescute;
  • Hipoglicemii recurente;
  • Detecţia corpilor cetonici;
  • Necesitatea ajustării dozelor de insulină;
  • Stare generală alterată.

În documentul lansat de ADA este specificat faptul că anumiţi senzori (Dexcom G5, Medtronic Enlite, Guardian) sunt influenţaţi de administrarea de acetaminofen, deci verificarea valorii glicemiei trebuie efectuată prin intermediul unui test cu glucometrul.

Cât de mare este riscul pentru cei cu diabet?

Mecanismul prin care DZ complică evoluţia COVID-19 nu este cunoscut cu exactitate. Însă este bine știut faptul că un control glicemic precar, valori peste ţinte ale glicemiei reprezintă un promotor al imunosupresiei.  Acest element suprapus peste alte complicaţii ale DZ sau peste comorbidităţi asociate contribuie la evoluţia severă a infecţiilor.

Într-un articol publicat în Journal of Clinical Medicine (Sheng-Qun D. et al) și publicat la sfârșitul lunii februarie, un grup de cercetători din China a adunat date, retrospectiv, din raportări oficiale din Wuhan, cu privire la decesele înregistrate în epicentrul pandemiei cu coronavirus. Din cele 26 de decese analizate de cercetători, 42,3% dintre cei decedaţi aveau diabet zaharat și 53,8% erau  hipertensivi.

Un studiu publicat în The Lancet Respiratory Medicine (Xiaobo Y. et al), publicat la sfârșitul lunii februarie, a arătat că din 52 de cazuri severe de COVID-19 tratate pe o secţie de terapie intensivă, care au decedat, 40% sufereau de boli cronice, 22% aveau boală cerebrovasculară și 22% diabet zaharat. Dacă diabetul zaharat este un factor predictor al decesului la acești pacienţi rămâne o ipoteză.

Din punct de vedere fiziopatologic, virusul se leagă de celulele-ţintă prin receptorii ACE2 (enzima de conversie a angiotensinei), exprimaţi la nivel pulmonar, intestinal, renal, vascular.

Expresia ACE2 este semnificativ crescută la pacienţii cu diabet zaharat care primesc tratament cu inhibitori ai enzimei de conversie sau sartani. De asemenea, expresia ACE2 poate fi crescută la pacienţii trataţi cu tiazolidindione și ibuprofen
(Li XC, Zhang et al).

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe