Newsflash
Diverse

Recomandări elveţiene pentru o medicină mai inteligentă

de Dr. Camelia Cristina DIACONU - iun. 5 2014
Recomandări elveţiene pentru o medicină mai inteligentă
În perioada 14–16 mai 2014 s-au desfăşurat la Geneva, Elveţia, lucrările Congresului european de medicină internă, în paralel cu cele ale Congresului elveţian de medicină internă, manifestarea purtând titlul „Together“. Prin alegerea acestei titulaturi, organizatorii – Federaţia Europeană de Medicină Internă (EFIM) – au dorit să sublinieze faptul că în zilele noastre, medicina internă trebuie practicată în deplină colaborare între generalişti şi specialişti, în cadrul unor echipe multidisciplinare, între reţeaua medicală a spitalelor şi cea a comunităţii, împreună cu asistenţii sociali şi conducerea administrativă teritorială. Temele congresului au fost aşadar colaborarea interprofesională şi interdisciplinară şi îngrijirile integrate de sănătate.
Preşedintele Congresului elveţian de medicină internă a fost profesorul Arnaud Perrier (Spitalul Universitar din Geneva), iar preşedinta comitetului de organizare al EFIM – profesor Maria Domenica Cappellini (Italia). În Elveţia există o puternică tradiţie a medicinii interne, atât în centrele ambulatorii, cât şi în spitale. Societatea elveţiană de medicină internă reprezintă cea mai mare societate ştiinţifică medicală din Elveţia, numărând aproximativ 4.200 de membri. Pe de altă parte, EFIM a fost fondată în 1996, continuând activitatea Asociaţiei Europene de Medicină Internă, fondată în 1969. EFIM s-a format prin includerea tuturor societăţilor naţionale de medicină internă ale ţărilor europene, atât din Uniunea Europeană, cât şi din afara ei, şi cuprinde 33 de societăţi naţionale, cu peste 30.000 de medici internişti.
Dr. Camelia Cristina DiaconuRespectând tradiţia elveţiană, la elaborarea programului congresului au participat şi alte societăţi naţionale elveţiene apropriate de cea de medicină internă. Formatul prezentărilor ştiinţifice a fost unul foarte variat, de la simpozioane clinice,update-uri în diverse specialităţimedicale, key-note lectures, prezentări orale, sesiune de postere, workshopuri, ca şi „learning centres“. Majoritatea sesiunilor plenare ale congresului s-au desfăşurat în limba engleză, pentru a fi accesibile tuturor participanţilor. Pentru membrii Societăţii Elveţiene de Medicină Internă au fost programate şi numeroase sesiuni ştiinţifice în limba franceză sau germană.
Temele abordate au fost de interes general. Zeke Emanuel, de la Universitatea din Pennsylvania, a discutat despre aspectul etic al raţionalizării îngrijirilor medicale, David Bates (Brigham and Women’s Hospital Boston) – despre impactul recentelor preocupări privind calitatea serviciilor medicale, Sanjay Saint (Ann Arbor) – despre erorile diagnostice, iar Louis Loutan (Geneva) – despre sănătate în contextul fenomenului de emigrare, un subiect crucial în epoca globalizării. Sophia de Rooij (Olanda) a propus mai multe modalităţi de abordare a patologiei pacienţilor foarte vârstnici (oldest old). Victor Montori (Mayo Clinic, SUA) a discutat despre participarea pacienţilor ca actori importanţi ai sistemelor de sănătate, iar William Ghali, un renumit medic practician din Calgary, despre experienţa sa într-o unitate spitalicească a viitorului.
Sesiunile de update-uri au permis actualizarea cunoştinţelor participanţilor în majoritatea domeniilor medicinii interne, inclusiv geriatrie şi medicină de urgenţă. Simpozioanele au abordat o paletă largă de subiecte: managementul riscului cardiovascular, progrese şi limite ale tehnicilor imagistice moderne, genetica pentru medicii internişti, sănătatea femeilor, tratamentul cancerelor şi bolilor autoimune, îngrijiri paliative. Prezentările de „How to“ s-au concentrat pe problemele clinice curente şi patologiile frecvente, ca fibrilaţia atrială, insuficienţa cardiacă, BPOC, diabetul zaharat, vertijul şi insomnia. Sesiunile de „Clinical pearls“ au constat în cazuri clinice interesante, cu impact deosebit asupra practicii medicale.
O atenţie specială a fost arătată îngrijirilor integrate. Tinerii internişti, foarte activi în interiorul EFIM, au avut la dispoziţie o sesiune atractivă de o jumătate de zi, care a oferit oportunităţi de networking şi schimb de idei pentru toţi medicii internişti aflaţi într-un program de pregătire postuniversitară. O altă jumătate de zi a fost rezervată temei „îngrijiri integrate de sănătate“, coordonată de Sabina de Geest, profesoară de nursing la Universitatea din Basel. Cu prilejul acestui congres, Societatea Elveţiană de Medicină Internă Generală a lansat campania „Smarter Medicine“, care promovează recomandările ghidurilor internaţionale pentru dez­voltarea unor îngrijiri de sănătate bazate pe dovezi. Activităţile programate în această campanie se concen­trează pe creşterea calităţii şi a eficienţei sistemului de sănă­tate elveţian. De ase­menea, Societatea Elveţiană de Me­dicină Internă a lansat la Geneva prima listă de teste diagnostice şi tratamente utilizate în medicina internă generală care nu oferă niciun beneficiu măsurabil pentru pacient sau care au riscuri ce depăşesc avantajul potenţial. Iată ce cuprinde prima listă de top 5 recomandări ale Societăţii Elveţiene de Medicină Internă incluse în campania „Smarter Medicine“, listă ce va fi actu­alizată periodic în următorii ani:
1. Nu se recomandă efec­tuarea unui bilanţ radiologic la un pacient cu dureri lombare nespecifice recente (sub şase săptămâni); lombalgia este considerată nespecifică în absenţa simptomelor de alarmă (deficit neurologic sever sau progresiv, suspiciune de proces malign sau infecţios). S-a dovedit că bilanţul radiologic în lombalgia nespecifică nu modifică prognosticul pacientului, însă creşte expunerea la radiaţii şi costurile.
2. Nu se recomandă dozarea PSA (antigenul specific prostatic) pentru diagnosticarea cancerului de prostată fără a discuta riscurile şi beneficiile împreună cu pacientul; rezultatele studiilor clinice sunt contradictorii în ce priveşte beneficiile determinării PSA.
3. Nu se recomandă prescrierea de antibiotice în cazul infecţiilor căilor aeriene superioare fără semne de gravitate; majoritatea au etiologie virală, antibioticele fiind ineficiente.
4. Nu se recomandă efectuarea unei radiografii toracice în bilanţul preoperator al unui pacient în absenţa unei suspiciuni de patologie toracică, întrucât nu modifică evoluţia unui pacient asimptomatic.
5. Nu se recomandă tratament pe termen lung cu inhibitori ai pompei de protoni pentru simptome gastrointestinale fără a utiliza cea mai mică doză eficace, din cauza riscurilor asociate ale efectelor secundare.
În cadrul congresului au fost organizate peste 90 de workshop-uri în limba engleză, franceză sau germană. Centrele de learning s-au concentrat în special pe utilizarea ultrasonografiei în medicina internă, pe evaluarea urgenţelor şi pe mijloace moderne de educaţie a pacienţilor. Este demnă de remarcat organizarea impecabilă a congresului, cu o precizie specifică celebrelor ceasuri elveţiene, spaţiul generos oferit de centrul de conferinţe, inclusiv pentru sesiunile de postere. Societatea Română de Medicină Internă a fost prezentă la Geneva cu un stand propriu de prezentare, la congres participând şi preşedintele societăţii, prof. dr. Ion Bruckner. Din România au participat un număr semnificativ de medici din majoritatea oraşelor mari ale ţării, cu lucrări ştiinţifice sau ca simpli participanţi.
Cu o aşezare geografică de excepţie, între Alpi, cu aerul său cosmopolit şi tradiţia umanitară, sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi al Crucii Roşii Internaţionale, cunoscută şi sub numele de „capitala păcii“, Geneva a fost una dintre cele mai fericite alegeri pentru desfăşurarea acestui important eveniment ştiinţific european. Simbolul „celei mai mici metropole a lumii“ este celebra fântână (Jet d’eau) de pe lacul Geneva, cu un jet de apă care atinge impresionanta înălţime de 140 m. Oraşul vechi este dominat de impunătoarea catedrală St. Peter, centrul oraşului aflându-se în Place du Bourg-de-Four, cea mai veche piaţă a oraşului. Promenadele de-a lungul lacului, numeroasele parcuri şi grădini, străduţele animate din centrul vechi invită vizitatorii la plimbare. Una dintre cele mai frumoase străzi este Grand-Rue, unde se află locul naşterii lui Jean-Jacques Rousseau. Faimoasele „mouettes“, taxiurile pe apă, permit traversarea rapidă a lacului Geneva de pe un mal pe celălalt.
Următorul congres european de medicină internă va avea loc la Moscova, între 13 şi 16 octombrie 2015.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe