La finalul conferinţei de la Cluj-Napoca, am discutat cu dl prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele AMSR, despre noutăţile manifestării din acest an, dar şi despre reuşitele şi provocările medicinii sexualităţii din Romania. (...) 
"> Realizări şi realităţi… - Viața Medicală
Newsflash
Diverse

Realizări şi realităţi…

de Dr. Mihail CĂLIN - apr. 22 2011
Realizări şi realităţi…

   La finalul conferinţei de la Cluj-Napoca, am discutat cu dl prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele AMSR, despre noutăţile manifestării din acest an, dar şi despre reuşitele şi provocările medicinii sexualităţii din Romania. (...)
 

   La finalul conferinţei de la Cluj-Napoca, am discutat cu dl prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele AMSR, despre noutăţile manifestării din acest an, dar şi despre reuşitele şi provocările medicinii sexualităţii din Romania.
   – Domnule profesor, care au fost coordonatele esenţiale ale celei de-a XI-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Medicină a Sexualităţii?
   – Intai de toate, această conferinţă, cu care păşim in al doilea deceniu de existenţă profesională, este prima care n-a avut o temă prestabilită, ceea ce a fost un experiment şi pentru noi. Am considerat benefic ca asociaţia noastră interdisciplinară şi nehegemonică să se elibereze de figuri impuse, aşa că am trecut la figuri libere, ceea ce a dat o libertate mai mare de contribuţie. Un subiect abordat pentru prima oară la AMSR a fost comunicarea medic–pacient pe probleme de sexualitate. Tot in premieră s-a vorbit despre algoritmul terapeutic in cazul indeciziei de gen la băieţi, cei care au modificări de identitate sexuală. L-am invitat special pe dl prof. dr. Juza Chen, din Israel, să vorbească despre scăderea dorinţei sexuale la femeie. Iar la această conferinţă, partea de psihologie, cea relaţională, de comunicare a primit mai multă atenţie, pentru că in relaţia medic–psiholog există momentan o prăpastie, iar noi dorim să incurajăm cooperarea, să creăm echipe. Preşedintele conferinţei din acest an, dl dr. Vasile Coca, a ţinut o prezentare deosebită, bazată pe o muncă de cercetare excepţională, despre disfuncţia erectilă ambientală, adică DE cauzată de tot ce ne inconjoară. Concluziile sunt dezastruoase, in fiecare secundă murim cate puţin prin ceea ce bem, mancăm, respirăm, deci să nu ne mai mirăm că avem cancere şi infertilitate. Pentru prima oară, comunicările ştiinţifice n-au mai fost verbale, ci sub formă de postere, lucru prin care am vrut să încurajăm rigurozitatea. O noutate de altă natură este că incepand cu această ediţie, premiul AMSR, decernat anual, va purta numele regretatului profesor Eusebiu Zbranca. Profesorul Zbranca a fost un mare sprijinitor al sexologiei şi al AMSR, s-a luptat ca sexologia să apară ca specialitate pentru endocrinologi, ginecologi, urologi, iar odată cu trecerea sa in eternitate, am considerat că prin acest gest ii aducem un omagiu potrivit.
   – Care ar fi caracteristicile pacientului român cu disfuncţii sexuale?
   – Problema sexualităţii este peste tot una ruşinoasă, care intră foarte uşor in zona folclorului şi a derizoriului, iar amestecul genitalului cu urinarul este dintotdeauna deranjant. Dar chiar şi-n această privinţă ne deosebim de alte naţiuni. Una este să stai de vorbă despre acest subiect cu un francez şi alta cu un roman, iar lucrul acesta rezultă şi din consumul de produse de curăţenie, şi din dimensiunea reţelei de apă curentă la suta de mii de locuitori. Romania are intai de toate nişte probleme structurale, care duc la neglijenţă din partea cetăţenilor şi in privinţa sexualităţii. In plus, la noi totul se vinde pe baza unor sexisme ieftine, de prost gust, care blochează adevăratele probleme, adevăratele dezbateri.
   – Această abundenţă a sexului în mass-media nu creşte măcar gradul de informare şi de deschidere al românilor pe acest subiect?
   – Prea mult sex consumat prin ziare sau pe ecran devine culpabilizant, inhibitor, creează standarde şi aşteptări false. La nivelul colocvial, al bancurilor, romanul este foarte deschis, dar la nivel personal este inchis, de aceea, cand are o problemă, el preferă să meargă direct la farmacie, nu la medicul care-l intreabă despre erecţie, ejaculare, număr de contacte etc. Suntem intr-o fază de superficialitate relaţională care frizează lipsa de informare, la noi oamenii nici nu cunosc cum funcţionează, cum sunt alcătuiţi. Pentru bărbaţi, de pildă, sexualitatea este un lucru care trebuie să meargă tot timpul la randament maxim, ceea ce-i fals. Iar la medic, pacientul vine in căutarea unui tratament, a unei pastile, cand de multe ori problema lui nu este organică, ci relaţională, pentru care are nevoie de consiliere.
   – Ce s-a schimbat totuşi în bine în aceşti 11 ani de activitate ai asociaţiei?
   – Lucrurile s-au imbunătăţit mai ales in privinţa medicilor, in sensul că tot mai mulţi medici, mai ales cei tineri, işi intreabă pacienţii despre aceste probleme, ceea ce-i foarte bine. Populaţia insă este manipulată de tabloidele pline de sexism ieftin, care nu educă. Este nevoie de un efort trasgeneraţional de educaţie, cu informaţie corect structurată pentru toate nivelurile, de la şcoala elementară pană la facultate. Iar un astfel de program ar trebui să se desfăşoare vreo 10 ani ca să putem vedea rezultatele peste 15.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe