Newsflash
Diverse

Realităţi tonice la conferinţa SRC

de Dr. Virgil RĂZEŞU - iun. 14 2013
Realităţi tonice la conferinţa SRC
   Recenta conferinţă naţională de chirurgie de la Sinaia (30 mai – 1 iunie) a marcat trecerea dintre primăvara şi vara astronomică, ca un eveniment deosebit. Înainte de orice alt comentariu, se cuvine să spunem că evenimentul se înscrie printre marile reuşite ale manifestărilor ştiinţifice din ultima perioadă, luând în considerare  amploarea, participarea şi organizarea, atribute neîndoielnice ale unui eveniment de înaltă ţinută ştiinţifică şi de remarcabil nivel academic. Se dovedeşte, din ce în ce mai pregnant, seriozitatea cu care Societatea Română de Chirurgie, alături de societăţile savante surori, abordează problematica specialităţii, ca şi apetenţa membrilor săi pentru valorificarea şi comunicarea experienţei personale, pentru dialog şi controverse benefice şi, în cele din urmă, pentru progres.
   Nota dominantă a manifestării a fost, fără îndoială, prezenţa tinerilor, o realitate deosebit de tonică, nu numai ca participare fizică, ci şi ca parteneri de dialog demni de luat în seamă. Am remarcat, nu fără nostalgia firească a generaţiei căreia îi aparţin, dezinvoltura şi aplombul cu care cei care ne iau locul şi reprezintă viitorul chirurgiei abordează domeniile majore ale chirurgiei actuale, în ton cu atributele stadiului modern al acesteia. Ca să nu rămân în aria unei teoretizări sterile, de dragul teoretizării în sine, cum tematica dominantă s-a adresat chirurgiei pancreasului, evoc una dintre trecutele noastre consfătuiri dedicate pancreasului, în organizarea colegilor de la Giurgiu şi desfăşurată pe un vas care a făcut, pe Dunăre, drumul până la şi de la hidrocentrala Porţile de Fier. Ce diferenţă colosală între acea perioadă, în care (simplu amănunt), duodeno-pancreatectomia cefalică pentru cancer figura doar ca o modalitate cunoscută şi posibilă, în raport cu stadiul actual, în care intervenţia a intrat în aria soluţiilor curente, cu cazuistici impresionante, ba permiţându-ne să nuanţăm atitudinea şi rezultatele în raport cu abordul sau sacrificiile vasculare concomitente. De asemenea, trebuie subliniată aria extrem de largă şi acoperitoare a majorităţii domeniilor chirurgicale, ca şi a raporturilor în permanentă redimensionare dintre chirurgia clasică faţă de chirurgia miniinvazivă, din ce în ce mai agresivă, şi care nu şi-a epuizat încă limitele şi posibilităţile.
   Se cuvine să menţionăm volumul uriaş de materiale menţionate în program şi marea varietate a modalităţilor de expunere şi comunicare, concretizate în cele şase cursuri preconferinţă (cu 44 de teme), trei mese rotunde, 25 de sesiuni de comunicări (cu un total de 107 lucrări înscrise în program), gala de videofilme, sesiunile de postere (118 în total), ca şi cele două sesiuni ale asistenţilor medicali şi tot atâtea ale studenţilor, care au acoperit un spectru foarte larg al domeniului şi au reclamat folosirea a şase săli de desfăşurare concomitentă a lucrărilor.
   Nu putem să nu amintim şi ampla şi variata secţiune expoziţională cu medicamente, materiale sanitare, aparatură, instrumentar chirurgical, mobilier pentru sălile de operaţii, prezentările şi lansările de carte, ca şi ambianţa adecvată a sălilor, a foaierelor şi a spaţiilor anexă, elemente care fac plăcută participarea.
   Se poate spune că recenta conferinţă naţională s-a ridicat la nivelul şi valoarea unui adevărat congres şi chiar mi-am pus problema continuării abordării actuale sau a programării anuale a congreselor naţionale, aşa cum procedează şi alte societăţi europene. În ce mă priveşte, consider că actuala atitudine este mai judicioasă, diferenţierea dintre congres şi conferinţă fiind benefică. Conferinţele naţionale au o tematică axată în principal pe un anumit domeniu, iar participarea oaspeţilor străini este mai limitată, ceea ce permite SRC un grad de respiro, înaintea congresului, cu cadenţă de doi ani, cu o tematică mai generală şi cu o mai largă deschidere către chirurgia europeană şi mondială. În acelaşi timp, preşedintele în exerciţiu al SRC are posibilitatea să se afirme în ambele modalităţi organizatorice, ceea ce devine stimulator şi benefic.
   Cu toate că vremea nu a fost la unison cu atmosfera deosebit de caldă şi primitoare din interior, recent încheiata conferinţă naţională a Societăţii Române de Chirurgie şi-a atins obiectivele propuse, a marcat un remarcabil progres organizatoric şi faptic şi se înscrie, fără îndoială, în tradiţia manifestărilor ştiinţifice ale Şcolii naţionale de medicină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe