Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

Realităţi şi perspective în Medicina nucleară

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 24 decembrie 2010

   Aportul diagnostic al explorărilor scintigrafice şi al imagisticii de fuziune anatomo-metabolică în oncologie, cardiologie nucleară, terapie radionuclidică – iată câteva din temele celui de-al treilea Congres Naţional de Medicină Nucleară cu participare internaţională, organizat de Societatea Română de Medicină Nucleară. O relatare de la acest eveniment, precum şi concluziile, formulate, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“, de dl prof. dr. Ioan Codorean, preşedintele Comitetului de organizare, într-un grupaj realizat de dna dr. Maria Dragotă. (...)
 

    Palatul Cercului Militar Naţional din Capitală a fost, de curând, gazda celui de-al treilea Congres Naţional de Medicină Nucleară cu participare internaţională, organizat de Societatea Română de Medicină Nucleară, UMF „Carol Davila“, Clinica de Radiologie, Imagistică medicală şi Medicină nucleară şi Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central Bucureşti, în cooperare cu World Association of Radiopharmaceutical and Molecular Therapy (WARMTH).
    În exclusivitate pentru cititorii săptămânalului „Viaţa medicală“ (partener media al reuniunii), dl prof. dr. Ioan Codorean, preşedintele Comitetului de organizare, a oferit câteva concluzii.
    „Acest congres şi-a propus să prezinte şi să facă cunoscute aplicaţiile clinice ale tehnicilor tomoscintigrafice şi ale celor de fuziune anatomometabolică PET-CT şi SPECT-CT în Oncologie şi Cardiologie. Aceste tehnici sunt larg utilizate în ţările dezvoltate, dar, la noi, foarte puţin, din lipsa echipamentelor şi a radiofarmaceuticelor. În acest context, manifestarea a fost structurată, în raport cu progresele tehnologice ale imaginii scintigrafice pe plan mondial şi nivelul de dotare cu aparatură din ţara noastră, în cinci sesiuni. Astfel, lucrările au fost focalizate pe: aportul prioritar diagnostic al explorărilor scintigrafice şi al imagisticii de fuziune anatomometabolică în Oncologie; terapia radionuclidică; corelaţiile imagistice; aportul şi valoarea diagnostică şi prognostică a imagisticii scintigrafice SPECT în evaluarea perfuziei miocardice, determinarea cantitativă non-invazivă a parametrilor performanţei cardiace şi a viabilităţii miocardice; noi aplicaţii clinice ale radiofarmaceuticelor. În premieră, am organizat un curs precongres gratuit pentru toţi participanţii (graţie sponsorizării companiei Radiusmed-Phillips), ce a abordat imagistica multimodală PET-CT şi SPECT-CT în Oncologie, structurat în două sesiuni, susţinut de o echipă de lectori, personalităţi în domeniu din Belgia, Croaţia şi Olanda; beneficiarii au fost nu doar specialiştii în Medicină nucleară şi Radiologie, ci şi clinicienii oncologi, internişti, cardiologi, chirurgi.
    Programul ştiinţific a fost foarte dens, cuprinzând 57 de comunicări orale şi poster, majoritatea remarcabile ca valoare. S-au prezentat sinteze despre noutăţi din oncologia nucleară, studii statistice, studii corelative imagistice, prezentări de cazuri. Am aflat rezultatele activităţii cotidiene a colegilor noştri, cu observaţii inedite, chiar cu elemente de prioritate, în cazul celor ce au privilegiul să lucreze în departamentele şi centrele imagistice din sistemul public sau privat, dotate cu aparatură modernă.
    O contribuţie majoră la ridicarea nivelului ştiinţific al Congresului nostru au avut-o, fără îndoială, invitaţii străini, personalităţi ale Medicinii nucleare mondiale“. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.


 
 

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC