Recent, la Cluj-Napoca, s-a desfăşurat a doua ediţie a Congresului de Medicină Dentară „Transilvania“. Tradiţia clujeană în stomatologie, dar şi aspectele inedite ale manifestării ştiinţifice sunt prezentate de dl prof. dr. Radu Septimiu Câmpian, preşedintele Congresului.

 "> Reabilitarea morfofuncţională în medicina dentară - Viața Medicală
Diverse

Reabilitarea morfofuncţională în medicina dentară

Reabilitarea morfofuncţională în medicina dentară

Recent, la Cluj-Napoca, s-a desfăşurat a doua ediţie a Congresului de Medicină Dentară „Transilvania“. Tradiţia clujeană în stomatologie, dar şi aspectele inedite ale manifestării ştiinţifice sunt prezentate de dl prof. dr. Radu Septimiu Câmpian, preşedintele Congresului.

 

   Un eveniment important pentru medicina dentară românească a avut loc în perioada 12–15 octombrie 2011. Este vorba despre Congresul de Medicină Dentară „Transilvania“, ediţia a II-a, desfăşurat la Cluj-Napoca. Această manifestare a fost organizată de Colegiul Medicilor Dentişti Cluj şi UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, în colaborare cu Societatea Română de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială şi Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice.
   Ce înseamnă Transilvania pe harta stomatologiei din România? Ce înseamnă Clujul în istoria stomatologiei româneşti? Prof. dr. Gheorghe Bilaşcu a fondat în anul universitar 1919–1920, la Cluj, prima şcoală universitară românească de stomatologie, pe care a condus-o până în 1926. Anul acesta se împlinesc 92 de ani de la deschiderea Clinicii de Stomatologie Cluj, prima de acest fel din România, şi 85 de ani de la trecerea în eternitate a întemeietorului învăţământului stomatologic românesc. Trebuie evocată şi apariţia primei reviste de stomatologie din România, Revista Stomatologică – Fogovorsi Szemle, la care dr. Zoltan Vass, prof. dr. J. Aleman şi alţi medici clujeni au fost redactori. Transilvania este, în acest fel, reperul istoric major al Şcolii româneşti de medicină dentară. În acest context, desfăşurarea unui congres anual de stomatologie la Cluj este o normalitate şi exprimă o recunoaştere şi un omagiu pentru înaintaşii noştri, care şi-au dedicat cei mai rodnici ani ai activităţii lor acestei cauze. În 2010, la 90 de ani de la terminarea celui dintâi an universitar de stomatologie din România, a fost organizat primul Congres de Medicină Dentară Transilvania din Cluj-Napoca. Am făcut tot ce ne-a stat în putere pentru a menţine şi azi şcoala de stomatologie din Cluj la un nivel maxim de performanţă, vizibilitate şi prestigiu, aşa cum şi-au dorit predecesorii noştri.
   Congresul a debutat cu un simpozion aşteptat cu nerăbdare de medicii dentişti, intitulat Prevenirea şi managementul situaţiilor de malpraxis. La acesta au conferenţiat şi au fost moderatori prof. dr. Radu Septimiu Câmpian, preşedintele Comisiei Superioare de Disciplină a Colegiului Medicilor Dentişti din România, prof. dr. Angela Pop, preşedinta comisiei de disciplină a CMD Cluj, conf. dr. Marius Gavriletea de la Universitatea „Babeş-Bolyai“ Cluj-Napoca, conf. dr. Dan Perju Dumbravă şi conf. dr. Amanda Rădulescu de la UMF „Iuliu Haţieganu“ şi d-na jurist Ada Cireap, consilier juridic al CMD Cluj şi CM Cluj.
   Tema generică a congresului a fost „Concepte consacrate şi moderne de reabilitare morfofuncţională în medicina dentară“, personalităţi marcante ale stomatologiei româneşti susţinând conferinţe. Au fost prezenţi decani ai facultăţilor de medicină dentară din România: prof. dr. Corneliu Amariei – Constanţa, prof. dr. Virgil Cârligeriu – Timişoara, prof. dr. Norina Forna – Iaşi, prof. dr. Veronica Mercuţ – Craiova, prof. dr. Mircea Suciu – Târgu Mureş, prof. dr. Alin Şerbănescu – Cluj.
   Medicina dentară este domeniul medical cu practică liberală în care progresul tehnologic extrem de rapid este susţinut prin investiţii şi decizii de management antreprenorial de către medicii dentişti patroni, ei reprezentând 2/3 din totalul dentiştilor. Doar o treime din medici lucrează ca angajaţi ai colegilor lor. Această caracteristică a sistemului de îngrijiri de sănătate în medicina dentară a fost reflectat de prezenţa semnificativă în programul de comunicări ştiinţifice a medicilor din cabinetele private, care au prezentat lucrări foarte valoroase, rezultate ale muncii lor. Comunicările au demonstrat în mod incontestabil nivelul de performanţă al stomatologiei din România. Congresul de la Cluj se distinge ca un eveniment ştiinţific major de specialitate la care prezentările medicilor care lucrează în mediul privat au reprezentat componenta de bază a programului.
   O altă premieră notabilă la acest congres a fost înregistrarea participanţilor pe baza unor carduri personalizate cu cod de bare, la fiecare intrare la lucrările congresului şi la programele sociale. Se ştia astfel, în fiecare moment, câţi participanţi sunt în sală. În acest mod, organizatorii au iniţiat o procedură de contabilizare exactă a prezenţelor efective ale medicilor la lucrările congresului, în vederea corelării corecte a prezenţei fiecărui participant cu numărul de credite de educaţie medicală continuă acordat. Iniţiativa se înscrie în eforturile noastre de a elimina frauda şi cumpărarea de credite EMC, fapte care sunt în detrimentul promovării calităţii actului medical. În timpul congresului, numărul de medici prezenţi efectiv în sălile de lucrări a fost în mod constant foarte mare pe tot parcursul celor patru zile de activităţi. Aceasta ne-a demonstrat că medicii noştri sunt în marea majoritate corecţi, dau dovadă de comportament profesional responsabil şi respectă cerinţele legale şi ale codului deontologic.
   Congresul a fost original şi de succes şi prin componentele inedite. În foaierul hotelului a fost organizată pe perioada congresului o expoziţie de pictură şi una de artă fotografică, autorii lucrărilor fiind exclusiv medici dentişti, materializând astfel o mai veche intenţie a noastră. Clujul are o tradiţie veche în acest sens, prin Salonul de iarnă anual al medicilor, iar cu această ocazie ne-am dorit să promovăm talentele din rândurile medicilor stomatologi. Pentru că un medic este şi un om de cultură, ne-am focalizat în acest an pe istorie şi am adus o notă locală în acest sens. Chiar în volumul de rezumate ale congresului am publicat, cu bunăvoinţa redacţiei revistei „Historia“, articolul scris de Michael Nicolas Blaga despre Matei Corvin, personalitate istorică de cea mai înaltă valoare, născut la Cluj în anul 1443. Iniţiativa organizatorilor acestui congres s-a bucurat de succes şi de aprecieri unanime din partea participanţilor. Chestionarele de evaluare oferite la sfârşitul manifestării au relevat eficienţa ei şi au furnizat organizatorilor informaţii cu privire la modul în care a fost percepută de către participanţi. Medicii dentişti se vor întâlni la Congresul de Medicină Dentară Transilvania, ediţia a 3-a, în perioada 10–13 octombrie 2012.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe