Newsflash
Diverse

Psihiatria secolului 21, într-un sistem integrativ

de Dr. Maria DRAGOTĂ - iul. 4 2014
Psihiatria secolului 21, într-un sistem integrativ
După ediţia din 2013, Capitala va găzdui pentru a doua oară congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie, în perioada 24–27 iunie 2015. Despre tematica abordată şi lectorii invitaţi la evenimentul la care „Viaţa medicală“ este partener media principal, dar şi despre progresele din psihiatrie, am discutat cu prof. dr. Eliot Sorel, vicepreşedintele comitetului ştiinţific.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
– Sunteţi persoana datorită căreia a fost posibilă desfăşurarea congresului Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie (WPA) în 2013. Ce v-a determinat să militaţi pentru organizarea unui nou congres şi de ce împreună cu medicii de familie?
Aşa cum s-a întâmplat în domeniul culturii – am adus România la Washington, în 1999, la festivalul Smithsonian –, doresc ca şi în domeniul ştiinţei şi medicinii să-i deschidem României ferestrele şi porţile, să-i dăm ocazia de a participa colegial într-un laborator de discuţii şi dezbateri, pentru a identifica principalele teme ale cercetării ştiinţifice, formării, serviciilor medicale şi deciziilor politice care vizează sănătatea. Dorim să implicăm nu doar psihiatria, separat, ci medicii de familie şi psihiatrii din România, într-un mod integrativ, în contextul medicii naţionale, europene şi mondiale.
   – Care vor fi subiectele abordate? Pe ce participare mizaţi?
   Vor fi prezenţi lideri ştiinţifici în domeniu, precum prof. dr. Michael Kidd (Australia) preşedintele Organizaţiei mondiale a medicilor de familie (WONCA), care va aborda rolul medicinii primare în dezvoltarea unui sistem integrat medicină de familie – psihiatrie; prof. dr. Paul Summergrad, preşedintele Asociaţiei Psihiatrilor Americani; prof. dr. Fernando Lolas Stepke, şeful centrului interdisciplinar de studii în bioetică de la Institutul de Studii Internaţionale al Universităţii din Santiago de Chile; prof. dr. Linda Lam (Hong Kong); prof dr. Ahmad Mohit (Teheran); prof. dr. David Ndetei (Nairobi). Congresul va fi deschis de preşedintele în exerciţiu al WPA la acea dată, prof. dr. Dinesh Bughra (Londra). Aşadar, vorbim de o participare de vârf a liderilor din întreaga lume. Am fost foarte atenţi să avem o reprezentare într-adevăr globală, cu o paletă largă, dar complementară a subiectelor. Dorim să continuăm latura inovativă, iniţiată anul trecut, având în vedere unul din talentele românilor – domeniul IT. Acesta este un element catalitic esenţial pentru integrare între medicina de familie şi psihiatrie, de depistare precoce a acestor boli şi de îmbunătăţire a performanţelor sistemelor sanitare. Vom avea o sesiune dedicată, condusă de profesorul Nicolae Ţăruş, de la Universitatea „Politehnica“ Bucureşti.
   – Ce beneficii aduce integrarea despre care vorbiţi?
   În primul rând, este un mod mai eficient şi mai eficace de a rezolva comorbidităţile din medicina de familie şi psihiatrie. Dar este necesar să avem deciziile politice şi ale caselor de asigurări de a aborda şi susţine această integrare. Psihiatria nu poate continua să existe izolată, în secolul 21, ea trebuie să facă parte dintr-un sistem bine integrat, integrativ şi colaborativ.
   – Începând din acest an, în România, contractul cu Casa de asigurări prevede ca în cadrul examenelor de bilanţ, medicii de familie să caute şi să identifice precoce semnele de depresie şi consum problematic de alcool. Ce însemnătate consideraţi că ar putea avea această măsură pentru comunitatea medicală românească, pacienţi şi societate în general?
   Este o iniţiativă binevenită, cu implicaţii şi repercusiuni pozitive asupra tratamentului, prevenţiei, precum şi din punctul de vedere al costurilor serviciilor sanitare. Depre­sia şi consumul nociv de alcool au semnificaţie din punct de vedere clinic, dar şi implicaţii în comorbi­dităţi precum bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat.
   – Medicii de familie din România au drept gratuit de utilizare a ches­tionarului TRIPS pentru depistarea precoce a depresiei, anxietăţii şi alcoolismului. Cât de util este, ce date oferă, cum sprijină specialistul în depistarea tulburărilor mintale?
   Este util, dar, ca toate instru­mentele de acest gen, e doar un început, un fel de sensibilizare asupra problemei, nu merge în profunzime; sesizează importanţa acestor afecţiuni, în condiţiile medicinii primare, înainte ca pacientul să ajungă la specialişti. Sper că, în viitorul apropiat, colaborarea dintre medicii de familie şi cei de alte specialităţi se va îmbunătăţi; acesta este motivul pentru care am organizat în România congresul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie de anul trecut şi îl vom organiza şi pe cel din 2015. Iniţiativa de a depista problemele de sănătate mintală în contextul medicinii de familie este relativ recentă la nivel mondial şi mă bucur să ştiu că România este printre fruntaşe. Acest aspect se încadrează în proiectul pe care l-am derulat acum doi ani şi anul trecut în România, China, India şi Iran, de a depista depresia şi comorbidităţile; rezultatele le vom prezenta la congresul mondial de psihiatrie din luna septembrie, de la Madrid.
   – În SUA există un program de depistare precoce a depresiei, a tulburărilor mintale în general?
   Da. La noi vorbim de o independenţă a statelor şi o independenţă profesională, nu există o lege, un program naţional pe care să-l aplice toţi medicii, cum de exemplu se întâmplă acum în România. Noua lege lansată de preşedintele Obama, Affordable Care Act, preconizează şi această iniţiativă la nivel naţional.
   – Ca în orice domeniu, şi în psihiatrie inovaţia este foarte importantă. Cât şi ce se cercetează în psihiatrie?
  Cea mai recentă iniţiativă importantă în domeniul neuroştiinţelor, cu implicaţii pentru cercetare, servicii clinice, formare, a fost lansată de preşedintele Barack Obama în martie anul trecut şi este intitulată BRAIN – Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies. S-a preconizat că guvernul federal va contribui cu 100 de milioane de dolari pentru începerea iniţiativei, iar pentru a o finaliza, în zece ani, vor mai fi necesare câteva sute de milioane de dolari, din surse private. Proiectul e în aşteptare, acum se dezbate în Congres alocarea acestor fonduri.

Prof. dr. Eliot Sorel este un psihiatru recunoscut pe plan internaţional, formator medical şi expert în politici pentru sisteme de sănătate. Este fondatorul Departamentului de management şi rezolvare a conflictului din cadrul Asociaţiei Mondiale de Psihiatrie (WPA), membru al Colegiului Psihiatrilor Americani şi al Asociaţiei Americane de Psihiatrie. Coordonează grupul de lucru privind bolile netransmisibile şi îngrijiri integrate al WPA. A realizat studii importante şi are competenţe în psihiatrie şi ştiinţe comportamentale, precum şi o vastă experienţă în probleme de sănătate globală, managementul serviciilor medicale, leadership în sănătate publică.

 


Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe