Newsflash
Diverse

Psihiatria internațională la București

de Alexandra NISTOROIU - aug. 10 2015
Psihiatria internațională la București

„Sănătatea mintală e prea importantă ca să fie lăsată pe mâna experților. Este treaba tuturor“. Mesajul, transmis de prof. dr. Dinesh Bhugra, președintele World Psychiatric Association (WPA), a stat în centrul Congresului WPA, desfășurat recent la București. Evenimentul a fost o conversație deschisă despre rolul psihiatriei în societate și integrarea ei cu celelalte discipline medicale dar și cu cele umaniste. O conversație în care au intrat sute de specialiști de pe toate continentele.

 

     O importantă prezentare în plen a fost cea ținută de profesorul Paul Summergrad (Tufts University, Massachusetts, SUA), care a publicat peste 100 de lucrări, analize sistematice și cărți despre integrarea psihiatriei clinice și a îngrijirii medicale, istoria psihiatriei și psihofarmacologiei. Summergrad a vorbit despre imperativul integrării îngrijirii medicale și psihice a pacienților și și-a bazat prezentarea pe cartea sa din 2014, „Integrated Care in Psychiatry: Redefining the Role of Mental Health Professionals in the Medical Settings“, în care sugerează o transformare a livrării serviciilor de sănătate mintală în următorul deceniu.
     Multe unități psihiatrice tradiționale, inclusiv centrele pentru tratarea adicțiilor, botezate de Summergrad „servicii de sănătate comportamentală“, vor fi reconfigurate deoarece designul lor și specialiștii apți să le facă funcționale sunt insuficienți pentru nevoia din ce în ce mai mare de programe de îngrijire a sănătății psihice. Peste două treimi din afecțiunile sănătății comportamentele ajung/apar într-o unitate medicală. Cei mai mulți dintre acești pacienți rămân netratați, arată studiile americanilor, în ciuda faptului că modelele care integrează cel mai bine psihiatria în toate palierele asistenței medicale au potențialul de a îmbunătăți și accesul, și rezultatele clinice pentru populația de pacienți cu comorbidități fizice momentan netratați. Peste tot în lume sunt înregistrate eșecuri în identificarea afecțiunilor psihice în contextul medical și în a le trata conform celor mai bune date disponibile în prezent, iar asta înseamnă că doar un mic procent din pacienții cu afecțiuni comportamentale vor beneficia de îngrijire bazată pe dovezi, respectiv de cele mai bune practici în domeniu, explică profesorul american. Mai puțin de 10% au parte de intervenții psihiatrice, iar nu la toți tratamentul va rezulta în ameliorarea sănătății mintale.
     Absența sau slaba calitate a tratamentului afecțiunilor comportamentale în unitățile medicale sunt asociate cu rezultate proaste ale terapiilor afecțiunilor fizice și generează dramatice creșteri ale costurilor medico-sociale. În SUA, cheltuielile anuale de sănătate pentru pacienții cu afecțiuni comportamentale sunt, în medie, de două ori mai mari decât cheltuielile pentru îngrijirile medicale și chirurgicale ale pacienților fără probleme ale sănătății comportamentale. Un studiu recent al Asociației americane de psihiatrie arată că, din bugetul total al asigurărilor medicale private, doar 5,6% din cheltuielile medicale anuale merg spre sănătatea psihică, în vreme ce cheltuielile suplimentare generate de comorbiditățile acestor pacienți depășesc 16% din același buget total. La asigurările de stat, procentele sunt asemănătoare: 7,7%, respectiv 14,1%. Summergrad pledează pentru integrarea totală a psihiatriei (inclusiv a finanțării serviciilor de asistență psihiatrică) în toate tipurile de asistență medicală, o astfel de integrare putând economisi sume gigantice pentru sistemele de sănătate.

 

Psihotropele supraprescrise

 

     Președintele organizației mondiale a medicilor de familie (WONCA), profesorul Michael Kidd, a oferit un punct de vedere argumentat într-o amplă conferință în plen: „Sănătatea mintală nu trebuie să stea pe bancheta din spate în medicina de familie, ci trebuie să fie o componentă fundamentală a asistenței primare“. Sunt țări în care acest lucru se întâmplă de mult timp, dar în cele mai multe e o reformă în plină derulare, greu de gestionat. De pildă, în țările în care există cadrul pentru această integrare, a apărut în ultima vreme problema supradiagnosticării și a supramedicației pacienților. E o problemă de educație și training, explică profesorul Kidd.
Prof. dr. Michael Kidd, președintele WONCA, vorbind despre integrarea sănătății mintale în asistența primară
 
     De exemplu, personalul din asistența medicală primară prescrie din ce în ce mai des antidepresive și anxiolitice oamenilor care sunt pur și simplu nefericiți deși nu îndeplinesc criteriile necesare diagnosticării unei tulburări psihice. „Medicația psihotropă e adesea supraprescrisă în locul altor terapii a căror eficiență a fost dovedită științific, precum psihoterapia, și folosită greșit în demențe“, precizează președintele WONCA. „Eforturile de promovare a industriei farma sunt o sabie cu dublu tăiș: duc la o mai mare notorietate a diagnosticului de depresie, de pildă, dar și la o tendință de a supradiagnostica sau supratrata“. Echilibrul poate fi găsit doar prin educație, iar WONCA și OMS au mai multe inițiative menite să formeze medicii de familie în sănătatea mintală.

 

Charlie Hebdo, Avatar și „urâțenia celuilalt“

 

     Putem învăța ceva din tragedia de la Charlie Hebdo și din consecințele sale? Întrebarea îi aparține lui Michel Botbol (profesor de psihiatria copilului și a adolescentului, Franța) și a fost ridicată în cadrul unei sesiuni speciale dedicate traumei și violenței globale – sesiune care a combinat perspective de pe patru continente. Atacul terorist de la redacția publicației de satiră a reaprins întrebări privind identitatea culturală și psihosocială în societatea franceză. Consecința sa imediată, cea mai mare demonstrație populară organizată în Franța, a fost urmată de numeroase evenimente mai mici, contradictorii în mesaje, oglindind un accent fără precedent pus pe identitatea religioasă, precum și fragilitatea modelului republican francez secularist până de curând considerat cel mai puțin contestat element al identității naționale franceze. Dincolo de efectele lor concrete asupra siguranței cotidiene a francezilor, aceste evenimente reflectă problematici simbolice cruciale privind felul în care este abordată diversitatea religioasă și națională. Potrivit lui Michel Botbol, psihologii și psihiatrii nu trebuie să se oprească la reducerea consecințelor posttraumatice ale acestor întâmplări asupra pacienților și în general asupra cetățenilor, ci pot și trebuie să contribuie la înțelegerea acestor fenomene psihosociale. Doar așa ar putea fi dezvoltate noi strategii și modele pentru a gestiona alteritatea fără amenințări la adresa principalelor valori democratice ale țării.
     Fără o introducere suplimentară, psihanaliza filmului „Avatar“ pare o idee ieșită din comun. Cât de utilă poate fi am aflat de la Constance E. Dunlap – de la George Washington University Medical Center (SUA), care, plecând de la pelicula lui James Cameron, a arătat că tulburarea narcisistă subminează diversitatea etnică, rasială sau culturală. Potrivit invitatei din Statele Unite, „dizidentificarea cu urâtul celălalt care definește cultura noastră și felul în care ne raportăm la rasă și clasa socială ne dinamitează abilitatea de a aprecia grupurile non-dominante“. O idee din psihanaliză spune că agresiunea destructivă are țeluri narcisiste. Din acest unghi, Dunlap a comentat cazurile recente, adânc controversate în mass-media americane, ale celor trei bărbați negri, neînarmați și uciși, în diferite împrejurări, de un polițist. Tulburarea narcisistă produce boli emoționale individului, organizațiilor și societăților, a arătat Dunlap, iar în aceste situații agresiunea este folosită pentru conservarea echilibrului personal prin destabilizarea „celuilalt“.
     Tot în sesiunea dedicată violenței, o echipă de psihiatri din Nigeria a vorbit despre impactul contextului politic și social extrem de agitat (sabotajul economic în delta Nigerului, criza religioasă din centrul țării care a dus la migrarea în masă a sute de oameni, insurgențele temutului Boko Haram care au afectat milioane de oameni) asupra diagnosticului clinic de afecțiuni psihice în unitățile de urgență. Studiul a comparat diagnosticele clinice a ultimilor 100 de pacienți văzuți în trei spitale nigeriene în 2010, respectiv 2014, și a confirmat o creștere a prevalenței tulburărilor psihice într-un context definit de traumă și violență.

 

Când vracii primesc antrenament psihiatric

 

     „Vă lăsăm vouă cunoașterea și diplomele, iar noi o să rămânem cu pacienții“, le pot spune și le-au zis deja vracii psihiatrilor din Africa, îmi explică prof. dr. David M. Ndetei, din Kenya. Liderii religioși și vindecătorii tradiționali au mult mai multă putere de convingere în cele mai multe părți din Africa, admite profesorul Ndetei, care crede însă că a venit momentul ca psihiatrii, mult depășiți la număr de „concurenții“ lor, să renunțe la atitudinea superioară față de aceștia și să învețe să și-i facă aliați. Pentru binele pacientului.
     Kenyanul este profesor de psihiatrie la Universitatea din Nairobi din 1995 și director fondator al Fundației africane pentru sănătate mintală (AMHF), o organizație ce are ca misiune promovarea cercetării care să fundamenteze, cu dovezi științifice, practici potrivite și accesibile pentru servicii de sănătate mintală în țările cu venituri mici și mijlocii.
     În Kenya, ca și în alte zone din Africa, medicina tradițională învinge în popularitate și disponibilitate medicina modernă. Cel puțin 20.000 de persoane o practică pe prima în Kenya (dar cifra este subestimată, pentru că mulți dintre aceștia nu sunt înregistrați încă), pe când numărul psihiatrilor nu atinge 200 (raportul este de 1 la 253.333 de locuitori). De regulă, vindecătorii tradiționali joacă un rol activ în comunitățile din care fac parte, se bucură de respect și încredere, mai ales acolo unde medicii lipsesc și vracii „le țin locul“. Vracii fac apel la un concept divin căruia africanii îi spun kwausya: „care e problema, ce a cauzat problema și cum o putem rezolva“. Cel mai frecvent și unii și ceilalți apelează la ierburi, dar și la consilierea „pacientului“. Sunt, în majoritatea cazurilor, bine intenționați, și, conform unor studii recent încheiate în Kenya, aproape inofensivi (metodele lor nu sunt mai periculoase sau mai violente decât cele folosite într-o unitate psihiatrică normală). Este motivul pentru care Ndetei și echipa lui, dar și autoritățile kenyene, au început să facă eforturi pentru integrarea lor în sistemul de sănătate, simțind că prin sprijinul lor ar putea compensa marile carențe de personal ale sistemului. Un studiu experimental a analizat efectele, pe termen scurt, mediu și lung ale unei intervenții în formă de training pentru recunoașterea și managementul afecțiunilor psihice; vracii care au beneficiat de trainingul psihiatric au reușit să depisteze și să trimită mai departe 467 de cazuri de boli mintale. Cu un training adecvat și o supervizare corectă, vindecătorii tradiționali pot să ajute la screeningul tulburărilor mintale, într-un sistem medical complet depășit de numărul mare de cazuri raportat la numărul mic de specialiști. În loc să îi ignore sau să îi privească condescendent, medicii le pot cere vracilor să le devină aliați.

 

Viitoarele mame și sănătatea mintală

 

     Prevenția primară a tulburărilor psihice în perioada perinatală a fost unul dintre subiectele originale abordate în cadrul congresului. Simpozionul ținut de specialiști români și coordonat de prof. dr. Eliot Sorel și conf. dr. Iuliana Dobrescu a fost mai mult decât necesar, având în vedere că între 10 și 15% din femei experimentează simptome depresive în timpul sarcinii, dar și alte afecțiuni psihice. Interacțiunile de rutină cu profesioniștii din sănătate (moașa, medicul de familie, ginecologul) în timpul sarcinii și în perioada postnatală oferă oportunități pentru identificarea femeilor cu tulburări psihice sau sunt la risc de a le dezvolta. Dr. Alexandra Cucu și dr. Claudia Dima (UMF „Carol Davila“ și Institutul Național de Sănătate Publică București) au vorbit despre integrarea îngrijirii psihice cu cea perinatală în țările europene. Pe plan european există 10 indicatori de bază și alți 20 recomandați pentru monitorizarea gravidei. O analiză a lor arată că, în ciuda consecințelor uriașe pe care le poate avea o afecțiune psihică în timpul sarcinii, sănătatea mintală nu reprezintă o prioritate pentru echipele medicale care supervizează sarcinile. Totuși, anumite inițiative naționale privind sănătatea mintală în perioada perinatală includ studii implicând femeile care au suferit o boală mintală în timpul sarcinii, numind de asemenea profesioniști responsabili pentru îngrijirea lor. Despre importanța prevenirii tulburărilor psihice încă din etapa preconcepției, la nivelul asistenței medicale primare, au vorbit prof. dr. Dumitru Matei și echipa sa de la UMF „Carol Davila“.
Prof. dr. Eliot Sorel, președintele Comitetului științific al WPA 2015
 
     În România nu există niciun program național pentru screeningul ante- sau postnatal al depresiei la mamă, în ciuda recomandărilor organismelor internaționale care subliniază necesitatea unui astfel de screening. Un colectiv condus de conf. dr. Maria Ladea a prezentat un studiu de mici dimensiuni prin care evaluează sindroamele depresive și tulburările de anxietate la toate femeile care au dat naștere în maternitățile din București, în decurs de o lună, și nu aveau niciun diagnostic psihiatric în antecedente. Pentru colectarea datelor au fost folosite scala HADS (de evaluare a depresiei și anxietății în mediul spitalicesc) și o scală sociodemografică.

 

Individualizareapregătirii în psihiatrie

 

     Statutul inferior al psihiatriei ca specialitate medicală, cu mai puține recompense financiare față de alte discipline, face dificilă recrutarea studenților pentru această specialitate, a explicat prof. dr. David Baron, de la Universitatea din California de Sud (Los Angeles, SUA) în cadrul unei atractive sesiuni despre pregătirea modernă a viitorilor psihiatri. Baron a mai spus că, din cauza stigmatului perpetuat asupra pacienților cu afecțiuni psihice sau adicții, psihiatria fundamentală primește un spațiu limitat în cele mai multe curricule ale facultăților de medicină în întreaga lume. În ciuda progreselor înregistrate în psihiatrie în ultimul deceniu, formarea viitorilor psihiatri a fost îmbunătățită doar în mică măsură în țările din afara spațiului occidental. Trainingul rezidenților în această specialitate traversează o schimbare de paradigmă: de la un model bazat pe predare la unul bazat pe învățare, iar mentorul rezidenților ar trebui să se concentreze mai mult pe urmărirea unui plan de învățare cu obiective individualizate și pe un proces de evaluare în care să cântărească mai mult decât până acum și autoevaluarea pe care o face rezidentul, crede Michelle Riba, care a susținut o prezentare realizată în comun cu Radu Săveanu.
     Prof. dr. Dan Prelipceanu a completat prezentarea celor doi, vorbind despre felul în care arată specializarea în psihiatrie la noi în țară. În România, în ciuda unui decalaj foarte mare între nevoile societății pentru servicii comunitare și a faptului că rezidenții sunt pregătiți doar în centrele universitare, puține la număr, curricula de rezidențiat în psihiatrie este adaptată la standardele Asociației europene de medici specialiști (UEMS) și este concentrată mai mult pe aspectele biologice, dar psihopatologia clinică și dimensiunile psihologice sunt echilibrate corect la nivel teoretic și clinic.

 

Modelul gândit la București

 

     Congresul WPA 2015 a găzduit și forumul comun WPA-WONCA pe tema adoptării unui model de îngrijire a sănătății care să integreze trei coordonate: medicina de familie, psihiatria și sănătatea publică. Este un model discutat în premieră la București și se vrea o soluție la ecuația managementului eficient al bolilor cardiovasculare și al tulburărilor psihice, cele mai prevalente dintre bolile nontransmisibile și, important, adesea comorbide unele cu celelalte. Coordonatorii forumului, Eliot Sorel și Dinesh Bhugra, au semnat, alături de prof. dr. Helen Herrman (viitoarea președintă a WPA), prof. dr. Roy Kallivayallil (secretar general WPA) și prof. dr. Aurel Nireștean (președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie), declarația prin care WPA recomandă statelor membre ONU să adopte modelul amintit mai sus, al „sănătății totale“, ca mijloc de creștere a accesului, sustenabilității și calității îngrijirii pacienților la toate nivelurile de asistență.
Prof. dr. Aurel Nireștean, președintele Asociației Române de Psihiatrie și Psihoterapie
 
     În cuvintele lui Eliot Sorel, președintele comitetului științific al congresului, „50% din tulburările psihice se manifestă înainte de vârsta de 14 ani, iar trei sferturi până la 24 de ani. Este poate cel mai bun argument pentru o intervenție precoce, pentru a face prevenție primară de la cele mai mici vârste și pentru a diagnostica la timp. Atunci când sunt asociate unor comorbidități fizice, cum sunt diabetul sau bolile cardiovasculare, afecțiunile psihice sunt mai greu de tratat decât când apar de sine stătătoare. De aceea, avem nevoie de aceste modele integrate. “

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe