Newsflash
Diverse

Psihiatria comunitară – premise şi realităţi contemporane

Psihiatria comunitară  – premise şi realităţi contemporane
   În perioada 28–30 martie 2013, la Timişoara, se va desfăşura simpozionul naţional cu participare internaţională Psihiatria comunitară – tradiţie şi perspective, manifestare dedicată psihiatriei comunitare. Partenerii Asociaţiei de Psihiatrie Comunitară „Şanse“, în acest demers, sunt Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie şi Fundaţia MAD din Olanda.
   Îngrijirile comunitare în psihiatrie au la bază o filozofie care însumează o multitudine de principii şi practici menite să promoveze sănătatea mintală a unei populaţii. Chiar dacă suntem în România europeană a anului 2013, profesioniştii din sănătatea mintală încă se mai întreabă dacă aici există psihiatrie comunitară. Premisele unei practici psihiatrice care să fie în concordanţă cu principiile de bază ale psihiatriei comunitare au început să se vadă începând cu anii ’70, iar după anul 2006, odată cu promulgarea legislaţiei privind sănătatea mintală, organizarea şi funcţionarea centrelor comunitare de sănătate mintală, se prevedea un context extrem de generos nu numai pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii mintale, ci şi pentru beneficiari. Realitatea nu a fost pe măsura aşteptărilor şi entuziasmului, ci a pus în dificultate furnizorii şi clienţii serviciilor de sănătate mintală deopotrivă, iar discordanţa dintre premise şi efortul zilnic al celor ce au pornit proiecte generoase în slujba pacienţilor cu suferinţe psihice s-a amplificat. În acest context, doar iniţiativele locale, izolate, au mai avut şansa şi determinarea de a promova recuperarea unor oameni marginalizaţi printr-un diagnostic de boală psihică de o societate ea însăşi în derivă.
   Acesta este climatul în care Asociaţia de Psihiatrie Comunitară „Şanse“ din Timişoara îşi propune să promoveze şi să reunească eforturile solitare ale tuturor celor care speră într-o psihiatrie în acelaşi timp eficientă şi umanitară. Cum este perceput şi conceput locul şi rolul psihiatriei comunitare în actualul sistem de sănătate? Ce dificultăţi şi ce soluţii avem în prezent? Cât de pregătiţi suntem, profesionişti şi comunitate, să iniţiem proiecte comune de evaluare şi de acţiune fermă în domeniul atât de sensibil al sănătăţii mintale? Întrebările nu mai pot rămâne fără răspuns.
   Simpozionul de la Timişoara va oferi cadrul în care invitaţii români şi străini vor pune în discuţie teme de mare actualitate din domeniul îngrijirilor psihiatrice comunitare în România: promovarea sănătăţii mintale, spiritualitatea ca dimensiune a normalităţii psihice; legislaţia privind sănătatea mintală şi finanţarea serviciilor, cost–eficienţă în sănătatea mintală; asistenţa integrată a pacienţilor cu boli psihice – relaţia cu medicina de familie, serviciile de urgenţă şi spitalul general, abordarea multidisciplinară a patologiei psihiatrice, intervenţia în criză; stigma şi imaginea psihiatriei în societatea românească; parteneriate şi proiecte de succes, acţiuni de lobby.
   În cadrul sesiunilor, se va prezenta istoria şi activitatea centrelor de sănătate mintală pentru adulţi, copii şi adolescenţi din zona de vest a ţării, dar şi din alte zone cu tradiţie pentru intervenţiile de psihiatrie comunitară (Câmpulung Moldovenesc, Sibiu, Bucureşti). Experienţele profesioniştilor români vor fi îmbogăţite de comunicări ale partenerilor din Olanda şi Austria.
   Conexiunea serviciilor comunitare de psihiatrie cu asistenţa primară şi rolul psihiatriei de legătură în spitalele generale vor face obiectul discuţiilor între medicii psihiatri şi echipele pe care le coordonează, pe de o parte, şi medicii de familie, medicii din serviciile de urgenţă şi cei din secţiile medicale şi chirurgicale, pe de altă parte. Vor fi puse în discuţie locul şi rolul psihologilor în spitale şi în echipele comunitare de îngrijire a sănătăţii mintale.
   Aspectele medico-legale în psihiatrie şi cele de etică psihiatrică vor fi comentate împreună cu medicii legişti, prin împărtăşirea experienţelor comune şi aspectelor diferenţiate ale expertizei profesionale în munca de psihiatrie medico-legală.
   Nu vor lipsi din programul nostru prezentări de înaltă ţinută privind beneficiile medicaţiei psihotrope moderne pentru psihiatria comunitară, dar şi efectele adverse mai puţin bine cunoscute în asistenţa primară şi în alte specialităţi medicale.
   Ne dorim ca împărtăşirea izbânzilor şi învăţămintele care se pot trage din eşecuri, ca şi discuţiile colegiale constructive pe care le vom avea să ne permită ca, la finalul manifestării, să oferim autorităţilor şi factorilor de decizie un punct de vedere bine articulat privind beneficiile investiţiei în sănătatea mintală.
   Profităm, aşadar, de această manifestare şi vă invităm la crearea unui parteneriat care să ofere o platformă de informare publică şi formare a unei strategii ferme în sănătatea mintală. Sloganul nostru este: „Sprijinim sănătatea mintală“. Psihiatria comunitară se face cu şi pentru comunitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe