Recent, la Iaşi, s-a desfăşurat a XVI-a ediţie a Zilelor Facultăţii de Medicină Dentară. Detalii despre această manifestare de tradiţie dar şi despre priorităţile instituţiei pe care o conduce, ne sunt oferite de dna prof. dr. Norina Forna, în interviul realizat de dl Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale“ la Iaşi.

 "> Proiectele unei facultăţi ambiţioase - Viața Medicală
Diverse

Proiectele unei facultăţi ambiţioase

de Dumitru ŞERBAN - mai 10 2012
Proiectele unei facultăţi ambiţioase

Recent, la Iaşi, s-a desfăşurat a XVI-a ediţie a Zilelor Facultăţii de Medicină Dentară. Detalii despre această manifestare de tradiţie dar şi despre priorităţile instituţiei pe care o conduce, ne sunt oferite de dna prof. dr. Norina Forna, în interviul realizat de dl Dumitru Şerban, corespondentul „Vieţii medicale“ la Iaşi.

 

În perioada 18–21 aprilie a.c., la Iaşi, s-a desfăşurat a XVI-a ediţie a Zilelor Facultăţii de Medicină Dentară şial IV-lea Congres Internaţional al Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie. Tema principală a evenimentelor a fost „Practică virtuală versus practică reală în medicina dentară“ sau„Succes versus eşec în terapii orale asistate medical“. Organizatori au fost Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi şi Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie (membră a Asociaţiei Dentare Europene pentru Educaţie), în colaborare cu International Congress of Oral Implantologists (ICOI), Balkan Stomatological Society (BaSS), Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi, respectiv Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi. Manifestările s-au bucurat de participarea extraordinară a reprezentanţilor Academiei Române, ai Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldovei, ai Universităţii „J. W. Goethe“ din Frankfurt şi ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu“ din Chişinău. Preşedintele congresului a fost dna prof. dr. Norina Forna, decan al Facultăţii de Medicină Dentară din Iaşi, iar preşedinţi de onoare – dnii prof. dr. Hans Cristoph Lauer (Germania) şi prof. dr. Stylianos Dalambiras (Grecia). Cu această ocazie, pe lângă prezentarea lucrărilor ştiinţifice de către specialiştii reuniţi la eveniment, au fost lansate şi cărţi de referinţă în domeniul medicinii dentare, precum „Introducere în antropologia medicală dentară“ şi „Dinţii în antropologia medicală dentară“ autori: prof. dr. Pătru Firu şi prof. dr. Norina Forna.
La capătul a patru zile de prezentări de proiecte, de teme ştiinţifice, lansări editoriale, conferinţe, cursuri, workshop-uri şi programe hands-on, am stat de vorbă cu dna prof. dr. Norina Forna, preşedinta Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie.

 
Doamnă profesor, suntem la ediţia a XVI-a a zilelor Facultăţii de Medicină Dentară. Ce noutăţi a adus aceasta faţă de cele anterioare?
– Putem considera această ediţie drept cea mai modernă formă de transmitere a informaţiei în domeniul învăţământului şi a practicii în medicina dentară, datorită comunicării pe care o avem prin intermediul proiectelor europene coordonate de mine şi la care avem parteneri, pe lângă facultăţile tradiţionale din ţară, şi Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii „J. W. Goethe“ din Frankfurt, recunoscută la nivel internaţional. Prezenţa partenerului european a oferit posibilitatea unui dialog direct, prin care să transmitem informaţia legată de ceea ce ne propunem cu aceste proiecte, atât pe componenta teoretică, cât şi pe cea practică. De aceea am şi intitulat congresul „Practică virtuală versus practică reală în medicina dentară“ sau „Succes versus eşec în terapii orale asistate medical“. Această practică virtuală va fi în cel mai scurt timp aplicată în facultatea noastră, graţie tehnologiilor de vârf pe care le vom achiziţiona: simulări asistate 3D, aplicarea roboţilor şi a navigaţiei în implantologie şi investigaţiile articulaţiei temporo-mandibulare. Laitmotivul din titlul manifestărilor guvernează domeniile cuprinse în programul acestor zile, la care au participat, cu cercetări şi discuţii în ariile noastre de specialitate, diverse personalităţi, atât din ţară, cât şi din străinătate.
Aţi prezentat în aceste zile şi proiectele pe care le desfăşoară Facultatea de Medicină Dentară din Iaşi…
– Într-adevăr, am prezen­tat toate cele trei proiecte euro­pene„Adaptarea ofertei învăţământului me­dical dentar superior la nevoile pieţei muncii şi ale societăţii bazate pe cu­noaştere“, „Stagii de pre­gătire practică pentru integrarea rapidă pe piaţa muncii a studenţilor specializaţi în medicină dentară“ şi „Centru de formare specialişti şi resurse umane în reabilitare orală“ –, având de faţă partenerul din Germania, şi împreună, după discuţiile individuale pe care le vom avea pe partea administrativă, economică şi ştiinţifică, vom stabili strategia legată de etapele viitoare ale acestor proiecte. Suntem în al doilea an de derulare şi ne dorim un trend ascendent: vom da tonul aplicării în străinătate şi chiar în România a robodenţilor, care acum sunt utilizaţi doar în Statele Unite, sau a simulării asistate 3D. Studenţii vor avea parte de tot mai multe provocări, mai ales cea de a se acomoda cu un sistem modern de învăţare, de formare, de realizare a tot ce se cheamă activitate practică, dincolo de ceea ce cunosc ei la ora actuală. Studenţii sunt în centrul acţiunilor noastre, ei vor profita de noutăţile sistemului de formare şi învăţare în care se va intra, prin cele trei proiecte, începând din octombrie; iar adaptaţi fiind la aceste noutăţi, vor putea pleca oriunde în Europa să poată lucra sau învăţa. În final, pacientul este beneficiarul real al noilor tehnologii.
Cum vi s-au părut tinerii studenţi prezenţi la Congres?
– Aş dori să remarc faptul că, deşi erau în vacanţă, studenţii au participat la partea teoretică – cursuri, conferinţe, prelegeri ale speakerilor din străinătate – şi chiar la workshop-uri, chiar dacă unele practici le vor folosi abia la terminarea facultăţii. Au participat şi la discuţiile pe marginea proiectelor şi ca atare, din toamnă, vor fi instruiţi, pas cu pas, asupra etapelor care trebuie parcurse pentru a le putea accesa, întrucât sunt chiar grupele ţintă ale proiectelor în cauză.
De unde a venit impulsul pentru demararea acestor proiecte majore?
– Nimic nu se realizează peste noapte, nu poţi deveni exploziv sau dominant la nivel naţional sau european decât după o arhitectură care se realizează în mulţi ani de sacrificiu, muncă şi interes, prin colaborări multiple la nivel european şi nu numai. Fiind parteneră în boarduri europene şi americane, sunt la curent cu tot ceea ce este mai nou în lume, aşa că am pretenţia, voinţa şi ambiţia să le introduc în facultatea pe care o coordonez ca decan. Iar în tot ceea ce întreprindem, proiecte sau manifestări ştiinţifice, avem mulţi parteneri, colaborări strânse, prin care am depăşit dimensiunea medicinii dentare. Aşa este şi firesc, pentru că nu este numai stomatologie, este medicină.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe