Newsflash
Diverse

Proceduri reconstructive pentru studenţi

de Stud. Theodora VOITCU - feb. 19 2015
Proceduri reconstructive pentru studenţi
Societatea Studenţilor în Chirurgie din România (SSCR) a organizat recent workshopul „Basic Plastic and Reconstructive Surgery Procedures“, axat pe tehnici de chirurgie plastică. Găzduit de Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, workshopul a reunit timp de trei zile câteva zeci de studenţi şi rezidenţi pasionaţi de chirurgia plastică.
Workshopul a fost structurat în cursuri teoretice (în prima parte a fiecărei zile) şi prezentări practice (după fiecare segment teoretic). Fiecare participant a avut propria masă de lucru şi a beneficiat de instrumentar chirurgical. Instructorii au realizat tehnicile chirurgicale la pupitrul central. Participanţii au reprodus apoi fiecare manevră sub îndrumarea instructorilor asistenţi, insistându-se până când fiecare a reuşit să le stăpânească. La finalul cursului practic, participanţii au susţinut un test de evaluare. Workshopul a fost deschis de dr. Şerban Popescu, şef de lucrări în cadrul Clinicii de Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, cu o scurtă introducere în chirurgia plastică. Au fost prezentate noţiuni de bază precum instrumentarul specific şi ordinea aşezării acestuia pe masă, urmate de pregătirea materialului biologic pentru partea practică. Domnul dr. Popescu ne-a demonstrat că anii de experienţă se văd nu în cantitatea de detalii tehnice, ci în viziunea de ansamblu pe care un medic o are când prezintă un subiect.
Dr. Ioana Sebe a continuat cu prezentarea metodelor de acoperire a defectelor tegumentare: sutura directă, grefele şi lambourile. A vorbit despre tipuri de sutură directă, diferenţele de vascularizaţie între o grefă şi un lambou, clasificări, metoda de alegere a unei proceduri în favoarea alteia, criterii de selecţie a pacienţilor candidaţi pentru o astfel de intervenţie. Au fost prezentate grefele de piele libere, „toată grosimea“, utilizabile pe suprafeţe mici în lipsa ţesutului de granulaţie, alcătuite din derm şi epiderm, în absenţa balastului hipodermic, şi, „despicate“, ce conţin epiderm şi derm în straturi variabile, utilizabile pe suprafeţe mari, în plăgi granulare. S-au adus în discuţie şi metode de prelevare cu îngrijirea patului donator, aplicare, fixare, urmărire postoperatorie şi factori de eşec al grefelor.
Dintre lambouri au fost discutate cele cu circulaţie întâmplătoare (plate şi tubulare), axiale, cu pedicul nutritiv temporar sau permanent, precum şi alte moduri de clasificare în funcţie de compoziţie, mecanism de deplasare, structură anatomică şi localizare.
Cursurile au fost interactive, cu participare activă din partea studenţilor, iar prezentarea de cazuri clinice din arhiva personală a doctorilor îndrumători a fost spectaculoasă.
În partea practică s-au exersat sutura simplă discontinuă, lambourile în V-Y, U, rombic, precum şi lambouri avansate, translatate şi rotate. Materialul biologic a fost reprezentat de aripi de pui şi şuncă de porc. Studenţii au rămas în sediu până la ore înaintate ale nopţii, din dorinţa de a obţine lambouri fără defect, chiar dacă au fost nevoiţi să o ia de la zero cel puţin încă o dată.
A doua zi a workshopului a debutat cu un curs despre arsuri susţinut de dr. Şerban Popescu. Studenţii au fost învăţaţi să recunoască şi să evalueze diferite tipuri de arsuri, fiziopatologia din spatele acestora, precum şi să aprecieze corect prognosticul de supravieţuire în funcţie de factorii agravanţi. Li s-a prezentat o serie de obiective terapeutice care trebuie urmărite în tratamentul arsurilor precum reechilibrarea cardiovasculară, prevenirea disfuncţiilor renale şi gastrice, a infecţiilor. Lectorul le-a explicat şi cum să ofere sprijinul psihologic atât de necesar unui pacient sever afectat.
 Strict din punct de vedere chirurgical, studenţii au fost instruiţi în cei trei paşi esenţiali: intervenţia în fază acută (escarotomii, grefarea arsurilor extinse), reconstrucţia precoce – prin dirijarea procesului de maturizare cicatriceală, punând accentul pe funcţionalitate, respectiv reconstrucţia finală, care vizează estetica leziunii.
Tot dr. Popescu a susţinut şi prezentarea dedicată degerăturilor, care a urmărit aceiaşi paşi logici: fiziopatologie, încadrare, clasificare, identificarea complicaţiilor şi instituirea tratamentului adaptat. S-a pus accentul pe importanţa acordării unui sprijin psihologic adecvat victimelor. Au fost atinse şi subiecte mai delicate, studenţii fiind învăţaţi să conştientizeze şi să accepte că peste un prag leziunile nu mai sunt compatibile cu viaţa, uneori chiar în condiţiile în care un pacient s-a prezentat voluntar, conştient, la camera de gardă.
A doua parte a zilei s-a axat pe punerea în practică a cunoştinţelor acumulate. S-a lucrat la plastia în Z şi W şi la lambourile bilobate.
La finalul lucrărilor, dr. Frunză a vorbit despre metodele de reducere a defectelor la nivelul feţei într-un curs interactiv bazat pe cazuri clinice.
Un punct forte al workshopului a constat în urmărirea explicaţiilor pentru lambouri predate atât de dr. Sebe, cât şi dr. Frunză. Studenţii au avut ocazia să înveţe metodele diferite a doi specialişti cu stiluri radical diferite de predare, ceea ce a eficientizat la maximum procesul de învăţare.
În dimineaţa ultimei zile a programului de formare, am debutat în forţă, sub îndrumarea dr. Bogdan Măciuceanu, cu clinica plăgilor mâinii în funcţie de segmentele de inervaţie şi vascularizaţie specifice. Apoi au fost prezentate principiile disecţiei şi suturii vasculare. Tehnica suturii vasculare arătate s-a axat pe sutura în puncte separate şi sutura surjet tip Carrel, anastomoze vasculare termino-terminale, termino-laterale şi latero-laterale. A fost ilustrată şi tehnica reconstrucţiei arteriale, cu interpunere de venă autologă, venă spiralată – arteră autologă, proteze din PFTE sau proteza confecţionată din pericard.
Programul a continuat cu principiile reconstrucţiei nervilor periferici şi explicaţia apariţiei „defectului de nerv“. La un defect mai mare de 3 cm, studenţii au fost învăţaţi să opteze pentru grefele nervoase, cu respectarea celor patru elemente-cheie ale procesului de grefare: tensiunea cât mai mică la nivelul liniei de sutură, întinderea postoperatorie minimă, bine controlată, cunoaşterea faptului că epinervul reprezintă principala sursă de proliferare conjunctivă postoperatorie şi înţelegerea mecanicii nervului: regenerarea nervoasă este mai reuşită dacă se folosesc grefe de 2 cm cu două anastomoze, fără tensiune. A fost prezentat şi un caz clinic de secţionare severă cu distrugerea nervilor median şi ulnar, tratat chirurgical prin grefare de nervi, cu funcţie tenară redobândită şi discriminare senzorială la două puncte de 10 mm, la 17 luni post-intervenţie chirurgicală.
Tot dr. Măciuceanu a susţinut şi segmentul de curs dedicat suturilor tendinoase: anatomia, ruptura, prognosticul, vindecarea şi repararea unui tendon, tipurile şi tehnicile de sutură, precum şi programul de recuperare postoperator. Studenţilor li s-a vorbit despre suturile Kessler, Bunnel, Kessler modificat şi Pulvertaft cu exemple din clinică.
În ultimul curs au fost introduse şi noţiuni de estetică, prezentându-se mai multe tipuri de implanturi mamare.
Partea practică a zilei a fost dedicată tenorafiilor, subiectul unanim preferat de studenţii participanţi.
Toţi profesorii au insistat pe importanţa onestităţii în relaţia medic–pacient, menţinerea unui nivel ridicat de demnitate umană şi menajarea psihicului pacienţilor. Doctorii au avut şi rolul de mentori, explicând cât de important este să îţi alegi meseria care te încântă şi entuziasmează.
Dorim pe această cale să mulţumim Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca şi doctorilor implicaţi pentru răbdarea şi generozitatea de care au dat dovadă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe