Newsflash
Diverse

Primii paşi în dezvoltarea asistenţei geriatrice

de Dr. Constantin BOGDAN - oct. 25 2012
Primii paşi în dezvoltarea asistenţei geriatrice
   Recent, la Chişinău, a avut loc prima conferinţă internaţională de geriatrie şi geronto­logie, cu tema: „Abordarea multidisciplinară a pacientului vârstnic“. Evenimentul ştiinţific a fost organizat de Centrul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie (CNGG, organism „tânăr în vârstă de... 4 ani“) sub patronajul Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova şi al Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“.
   CNGG este organizat în patru departamente: secţia clinică cu paturi, integrată în Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii, laboratorul ştiinţific de cercetare gerontologică, unitatea de învăţământ universitar şi postuniversitar, grupul de evaluare, monitorizare, integrare a serviciului geriatric. Prof. dr. Antonie Negară, directorul CNGG, a prezentat, în deschi­derea lucrărilor confe­rinţei, o amplă expunere privind asistenţa medicală geria­trică în Republica Moldova, fiind înfăţişate date demografice prezente şi estimări pentru viitor, începuturile organizării unei reţele de profil – unităţi cu paturi şi servicii ambulatorii, sarcină prioritară pe agenda CNGG, care va implica sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al autorităţilor locale, realizări în activităţile de învăţământ şi formare postuniversitară, rezultate ale activităţii de cercetare, obiective ale politicilor de sănătate şi sociale privind populaţia vârstnică, pentru toate cele de mai sus existând planuri şi programe de perspectivă.
   Un deziderat, în prezent, este integrarea asistenţei sociale în politicile de sănătate în domeniul asistenţei geriatrice, asocierea asistenţei sociale la demersurile geriatrice fiind încă nesatisfăcătoare.
   În atingerea obiectivelor stabilite, CNGG a inclus în strategia sa cooperarea internaţională cu sistemul de sănătate şi de protecţie a vârstnicilor din ţări cu experienţă în domeniu, având deja parteneriate cu Franţa şi Olanda, specialişti din aceste ţări fiind prezenţi la Chişinău cu prezentări ştiinţifice de ţinută, alături şi de reprezentanţi ai altor ţări – Israel şi România. Colaborarea cu ţara noastră este oarecum privilegiată, favorizată de cultură şi limbă, ilustrată prin schimburi numeroase, vizite de documentare, învăţământ şi formare, ţinând cont de experienţa Şcolii româneşti de geriatrie şi gerontologie, care a aniversat anul acesta şase decenii de activitate.
   Conferinţa din capitala Republicii Moldova s-a desfăşurat în contextul acţiunilor prilejuite de Anul european pentru o îmbătrânire activă, aşa cum a fost declarat 2012 de către Comisia Europeană, în scopul de a stimula şi încuraja factorii de decizie de la toate nivelurile în vederea promovării conceptului de îmbătrânire activă şi sănătoasă.
   Programul ştiinţific dens a inclus comunicări de ţinută, variate şi de actualitate, care au abordat teme din domeniul politicilor sociale şi de sănătate în îmbătrânire, al managementului asistenţei şi îngrijirilor geriatrice, al geriatriei clinice şi al farmacologiei geriatrice, fără a neglija patologia gerontopsihiatrică sau problematica socială a îmbătrânirii.
   Prof. dr. Antonie Negară a informat asupra nivelului de îmbătrânire demografică în Republica Moldova, stadiul actual al reţelei geriatrice şi ceea ce urmează să se dezvolte în continuare, învăţământ şi formarea specialiştilor, cercetare şi cooperare multi- şi interdisciplinară, misiunile şi răspunderile CNGG. Christian le Provost (Franţa) a prezentat reţelele geriatrice din ţara sa, rolul important al unei formule apărute în Franţa în 1970 şi care s-a dovedit utilă şi eficace: spitalul geriatric de zi, formulă adaptată nevoilor şi preferinţelor persoanelor vârst­nice, având şi certe avantaje economice.
   Dintre prezentările de geria­trie clinică, s-a remarcat comu­nicarea lui F. Pinoche (Franţa): pre­­venirea şi trata­mentul tulbu­rărilor de deglutiţie, problemă de practică clinică, frecventă în practica geriatrică, impune intervenţie de urgenţă pentru evitarea unui deznodământ fatal sau a unor complicaţii severe; cu multe detalii utile, bazate pe o mare experienţă, au fost prezentate măsurile de prevenire.
   Alte prezentări din domeniul patologiei geriatrice au vizat: BPCO la persoanele vârstnice (Valentina Buturav, Alexandru Corlăteanu şi colab.); abordarea geriatrică a demenţei – simptome comportamentale şi psihologice, terapie farmacologică şi non-farmacologică (Gary Sinoff, Israel). Problematica socială şi medico-socială a fost ilustrată de prezentările cercetătorilor olandezi Tineke van der Kruk şi Nelleke Hoagedoorn – aspecte medicale şi sociale ale fragilităţii, dar şi de cele ale specialiştilor din Republica Moldova – vârstnicii, sărăcia şi excluziunea socială (Aliona Onofrei); specificul victimizării persoanelor vârstnice (Gheorghe Baciu).
   Contribuţia reprezentanţilor Şcolii româneşti de geriatrie a constat în prezentările susţinute de Gabriel Ioan Prada (2012 – Anul longevităţii active, la ani­versarea a 60 de ani de geriatrie şi gerontologie în România), Aurelia Curaj (Multidisciplinaritatea în sus­ţinerea longevităţii) şi subsemnatul (Actualităţi în geriatrie şi gerontologie), care a făcut şi o donaţie de carte de specialitate către CNGG.
   În concluzie, a fost o manifestare reuşită, bine organizată, un reper important deschizător de drumuri spre dezvoltare şi afirmare a „tinerei“ geriatrii de peste Prut, în a cărei susţinere sunt angajaţi şi geriatrii români.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe