Newsflash
Diverse

Prezentări didactice şi cazuistică bogată

de Iftimie NESFÂNTU - nov. 7 2012
Prezentări didactice şi cazuistică bogată
Societatea Română de Endoscopie Digestivă în colaborare cu Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor“ Cluj-Napoca organizează, în perioada 22–24 noiembrie 2012, a patra ediţie a unui workshop internaţional de endoscopie digestivă (Digestive Endoscopy 2012).
Ne-am adresat dlui conf. dr. Marcel Tanţău, directorul workshopului, pentru a afla mai multe detalii despre reuniune.

 

   Cu prilejul workshopului organizat de dv. anul trecut, am constatat interesul deosebit al participanţilor pentru endoscopia digestivă. Ce rădăcini are acesta şi ce credeţi că îl întreţine?
   – Afecţiunile digestive sunt în continuă creştere în populaţia generală, atât cele benigne, cât, din păcate, şi cele maligne. De aceea, interesul pentru gastroenterologie şi hepatologie este tot mai mare în rândul medicilor. Şi, tocmai pentru a veni în întâm­pinarea aşteptărilor – vorbim în primul rând despre dorinţa de formare şi de perfecţionare a gastroenterologilor români – am continuat să organizăm acest workshop de endo­scopie digestivă an de an.
   Care este istoria acestor reuniuni?
   – Primul workshop, orga­nizat la Cluj-Napoca în 2009, a fost sponsorizat de So­cietatea Europeană de Endoscopie Gastrointestinală (ESGE), iar director de curs a fost dl prof. dr. Oliviu Pascu. Dat fiind succesul înregistrat atunci, ecourile din mass-media, am considerat util pentru specialitatea noastră să mergem mai departe. Şi, cu forţe proprii, în anul următor am organizat un workshop asemănător. Interesul gastroenterologilor români a fost mare, ceea ce ne-a determinat să continuăm organizarea anuală a atelierului. Cum şi noi am fost prezenţi, chiar invitaţi, la manifestări din afara ţării, cu rezultate proprii, am reuşit să atragem şi participare internaţională, iar pentru workshopul de anul viitor am câştigat deja sponsorizarea ESGE, intrând astfel într-un program european. Perseverenţa – sigur, dublată şi de o anume vizibilitate în lumea ştiinţifică – iată, a dat rezultate.
   Ce v-aţi propus pentru ediţia 2012?
   – Pe parcursul a trei zile pline, vor fi rezolvate, în cadrul unor demonstraţii în direct realizate de experţi din toată lumea, dar şi de experţi locali, aproximativ 25 de cazuri cu patologie gastrointestinală sau hepatică. Ca şi anul trecut, procedurile vor fi realizate în blocul operator de endoscopie digestivă al Institutului şi vor fi transmise live în sala de conferinţe, unde vor fi urmărite de aproximativ 300 de participanţi, în principal gastroenterologi şi hepatologi din ţară, deşi anul acesta vor veni şi participanţi din alte ţări. Vom accentua mult caracterul didactic al prezentărilor, iar unele proceduri vor fi efectuate în premieră în România.
   Din perspectiva dv., care ar fi fronturile de cercetare, investigaţie sau intervenţie unde este folosită şi recomandată endoscopia digestivă?
   – Un exemplu îl reprezintă cancerul mucoasei tubului digestiv. Din nefericire, frecvenţa este în creştere continuă, pe unele segmente chiar alarmantă. Videoendoscoapele fac progrese tehnice considerabile, imaginea este mai bună, sistemele de detecţie permit evidenţierea leziunilor mici, uneori chiar sub 0,5 mm, leziuni care pot ascunde chiar forme incipiente de cancer. Tendinţa actuală este ca să nu ne mai limităm la imaginea albă obişnuită, ci să folosim coloranţi sau filtre speciale de culoare, prin care putem mări contrastul între leziunile patologice şi mucoasa normală şi astfel putem diagnostica leziuni ce scapă examinării convenţionale. De altfel, camerele video ale endoscoapelor moderne merg spre high definition, iar asta înseamnă un plus de uşurinţă şi precizie în examinare. Există deja endoscoape care pot mări de 50–100 de ori imaginea şi ne apropie de nivelul microscopic. Tendinţele sunt evidente. Putem face o apreciere cât mai exactă, dacă nu chiar un examen histopatologic real în timpul endoscopiei, pentru a ghida tratamentul. Este deja posibil folosind sondele de microscopie confocală.
   Din ce cunosc, foarte multe resurse au fost polarizate pentru a face investigaţiile acestea în timp real. Care este miza?
   – Eforturile pentru examen histologic în timp real sunt cu atât mai importante cu cât, endoscopic, în aceeaşi şedinţă, se poate trece la tratament. Metodele de rezecţie au evoluat rapid, de la polipectomia clasică spre disecţia submucozală, ce ne permite să desprindem în bloc, rezecând prin submucoasă, leziuni de 5 chiar şi 10 cm. La workshop se vor prezenta astfel de cazuri, vor fi demonstrate noi posibilităţi de diagnostic, dar mai ales vor fi tratate diverse leziuni. Şi toate se vor face, pentru fiecare caz, într-o singură intervenţie.
   O altă temă, altfel de cazuri prezentate la workshop?
   – Cancerul căilor biliare. Este un subiect dificil al patologiei noastre şi va fi abordat prin prezentări de cazuri, folosind noi tehnici de diagnostic şi stadializare. Pentru aceste patologii, endoscopia intervenţională dă posibilitatea unor tratamente paliative, ce cresc substanţial calitatea vieţii pacienţilor inoperabili. Un alt avantaj este că intervenţiile sunt mai puţin costisitoare, au indicatori de mortalitate şi morbiditate cu valori mult mai bune decât intervenţiile chirurgicale clasice. Apoi, hemoragia digestivă, una dintre urgenţele importante ale gastroenterologiei, nu va lipsi nici în acest an. Şi nu neapărat pentru că ar fi apărut tehnici noi, dar întotdeauna este loc de îmbunătăţire a tehnicilor endoscopice, adeseori salvatoare de vieţi.
   Ce reacţii aşteptaţi de la cei prezenţi?
   – Participanţii, am socotit noi, pot să rămână cu o apreciere echilibrată a arsenalului terapeutic actual. În funcţie de experienţa fiecăruia, ei vor surprinde avantajele şi dezavantajele metodelor şi tipul de pregătire de care au nevoie. Un astfel de workshop este un „laborator“ de idei practice, utile fiecăruia dintre noi: ce/cum/când faci? Ce probleme pot să apară?… Ecoendoscopiei îi vor fi dedicate câteva cazuri, pentru a demonstra posibilităţile diagnostice şi mai ales terapeutice. Unele proceduri, aşa ne-am gândit că e bine, vor avea un grad ridicat de complexitate.
   Vor fi noutăţi faţă de ediţiile anterioare?
   – Workshopul nostru tradiţional a început să aloce spaţiu şi să aducă experţi internaţionali pentru hepatologia intervenţională. Vom prezenta posibilităţi de diagnostic şi tratament aplicabile pacienţilor cu ciroză hepatică, patologie frecventă la noi, ca urmare a consumului de alcool şi a prevalenţei crescute a infecţiilor cu virusurile hepatitice B şi C. Demonstraţiile practice, transmise în direct şi dublate de posibilitatea dialogului cu medicii din blocul operator, vor da posibilitatea participanţilor de a vedea experţii la lucru, dar şi de a pune întrebări şi de a primi pe loc răspunsuri. Experţii vor explica soluţiile tehnice alese, instrumentarul, tipurile de endoscoape folosite etc. La acest workshop participă şi asistente medicale de endoscopie, pentru care organizăm o secţiune specială, condusă de dna asist. med. Gabriela Meşter. Noi am gândit şi am propus chiar un pachet de înscriere medic–asistentă: aşa funcţionează echipa şi e firesc ca şi în organizarea manifestării medicul şi asistenta să se regăsească împreună. Ei formează o echipă, iar workshopul îşi propune, alături de celelalte obiective, şi dezvoltarea armonioasă a echipei. Revenind acum la întrebarea dv. de la începutul interviului, cu o notă de mândrie, justificată poate, aş spune că paleta largă a cazuisticii şi calitatea invitaţilor au făcut ca workshopul de endoscopie şi hepatologie intervenţională de la Cluj să fie un eveniment consacrat şi aşteptat cu interes în lumea medicală de specialitate.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe