Newsflash
Diverse

Prezență record la congresul SRN

Prezență record la congresul SRN
     La congresul desfășurat în perioada 15–17 septembrie, la Cluj – al 42-lea al Societății Române de Neurochirurgie (SRN), discuțiile au atins așteptările reprezentanților și ale auditoriului – colegi din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu, București, Oradea etc. Lucrările au fost urmărite de peste 230 de participanți, cea mai numeroasă adunare organizată sub egida SRN din ultimii ani.
     Structural, manifestarea a început cu un curs de neurochirurgie, organizat de Societatea de Neurochirurgie de limba franceză, în preziua congresului, la care au participat neurochirurgi tineri, rezidenți și specialiști. Cursul, ca întreg congresul de altfel, s-a desfășurat în Centrul de conferințe al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“. Limba vorbită a fost franceza, iar subiectele prezentate au fost de neuroimagistică și neurochirurgie în practica tumorală, traumatică și vasculară. A fost un curs realizat de patru profesori, recunoscuți internațional, care a reunit peste 60 de participanți, discuțiile atingând principalele probleme ale patologiei neurochirurgicale. În celelalte zile ale congresului, s-a desfășurat în paralel, pe două sau trei secțiuni, întreaga patologie neurochirurgicală cranio-cerebrală și spinală.
     Peste douăzeci de personalități din Europa, Japonia și SUA au participat alături de reprezentanții din România, prezentările lor atingând elementele esențiale în abordul chirurgical, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor neurochirurgicale congenitale, traumatice, vasculare, tumorale. Un segment major l-au constituit multiplele tipuri de abord și subiectele privind calitatea vieții în patologia neurochirurgicală spinală.
     Cu această ocazie, menționăm prezentările profesorilor: Concezio Di Rocco (Italia) și Maurice Choux (Franța) – neurochirurgia pediatrică; Alexandros Andreou (Grecia) și Christian Raftopoulos (Belgia) – patologia vasculară cerebrală; Vinko Dolenc (Slovenia) și Takesi Kawase (Japonia) – probleme de abord al tumorilor de bază de craniu; Helmut Bertalanffy (Germania) – dificultatea leziunilor neurochirurgicale din trunchiul cerebral; Amir Samii (Germania) și Vladimir Benes (Cehia) – concepte noi de clasificare și de tratament a glioamelor intracerebrale. Prof. dr. Karl Schaller (Elveția – președintele EANS Training Committee) a prezentat o lucrare excepțională în domeniul neurochirurgiei vasculare cerebrale, dar a condus și sesiunea neurochirurgilor tineri.
     Conferențiarii români au venit din toate centrele din țară, ei excelând prin experiența în patologia neurochirurgicală vasculară cerebrală (prof. dr. Ștefan Florian – Cluj-Napoca, prof. dr. Ion Poeată – Iași, dr. Adrian Bălașa – Tg. Mureș), tumorală (prof. dr. Mircea Gorgan – București), neuroimagistică de înaltă tehnologie (dr. Virgil Ionescu – București și dr. Stanca Pleș – Timișoara) și traumatologie craniocerebrală (prof. dr. Dafin Mureșanu – Cluj-Napoca). În mod deosebit, remarcăm faptul că prof. dr. Ștefan Florian a prezentat o contribuție originală la clasificarea meningioamelor de bază ale fosei craniene posterioare, foarte apreciată de profesorul japonez Takesi Kawase.
     O trecere în revistă a activității neurochirurgicale din ultimii 25 de ani a fost prezentată, sub toate fațetele de integrare europeană și internațională, de prof. dr. A.V. Ciurea – București (președinte de onoare al SRN), care a relevat, de asemenea, dificultățile clinice și operatorii într-un spital privat.
     Secțiunea de chirurgie spinală a întrunit o audiență de excepție, pe de-o parte datorită implicării neurochirurgilor din acest domeniu, iar pe de altă parte, progreselor efectuate în acest domeniu în întreaga Europă, cu upgradarea neurochirurgiei în România. În cadrul acestei secțiuni remarcăm participarea centrelor universitare din Iași (dr. Cezar Popescu, dr. Bogdan Iliescu), Cluj-Napoca (dr. Tiberiu Maior) și, nu în ultimul rând, specialiștilor din străinătate invitați: dr. Marcel Ivanov (Anglia) și Iavor Enchev (Bulgaria).
     Următorul congres al SRN, cel din 2017, va avea loc în același centru de conferințe a UMF „Iuliu Hațieganu“, împreună cu cel de-al treilea congres al Societății sud-est europene de neurochirurgie (SeENS).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe