Newsflash
Diverse

Premii pentru lupta antifumat

de Dan Dumitru MIHALACHE - iun. 14 2016
Premii pentru lupta antifumat
Ziua mondială fără tutun aduce în fiecare an premii speciale acordate de Organizația mondială a sănătății (OMS) unor persoane sau organizații prin care recunoaște contribuția acestora în dezvoltarea și implementarea de politici privind controlul consumului de tutun, în concordanță cu Convenția-cadru privind controlul tutunului.
Anul acesta, două dintre premiile acordate de OMS pentru Regiunea Europeană au ajuns în România. Laureații au fost Coaliția „România Respiră“, premiată pentru susținerea timp de peste un an a inițiativei legislative de interzicere a fumatului în spațiile publice, și deputata Aurelia Cristea, pentru inițierea legii în Parlamentul României.
Decernarea premiilor a avut loc în cadrul unei conferințe de presă organizată la Ministerul Sănătății, luni 30 mai, în prezența câtorva dintre promotorii interzicerii fumatului în spațiile publice. Printre aceștia, amintim pe: dr. Magdalena Ciobanu (experta MS pe lângă Comisia Europeană și OMS pentru controlul consumului de tutun), Luminița Hayes (reprezentanta Cartierului general al OMS), Cassandra Butu (șefa interimară a biroului OMS în România), prof. dr. Florin Mihălțan (președintele Societății Române de Pneumologie – SRP). Prezent doar la deschidere, Vlad Voiculescu, ministrul sănătății, a vorbit despre efectele consumului de tutun în România, arătând că, anual, mor din cauza fumatului aproximativ 40.000 de români, dintre care 5.000 din cauza fumatului pasiv. Legat de propunerile de amendare a legii de interzicere a fumatului în spațiile publice, și-a exprimat încrederea în Parlamentul României, că „va lua, în final, decizia corectă și va face tot ce îi stă în putere pentru a susține rolul prevenției pentru sănătatea tuturor“.

 

Consumul de tutun este o eroare istorică

 

Nu putem să interzicem peste noapte acest produs, dar putem convinge populația că „nu este de dorit“, spunea Luminița Hayes în discursul său, ca mesager al directorului general al OMS, dr. Margaret Chan. „Consumul de tutun este o eroare istorică, pe care noi avem datoria să o îndreptăm“, a adăugat aceasta.
Dovezile științifice arată că, în prezent, nu există vreo tehnologie sau echipament care să îndepărteze particulele chimice împrăștiate de fumul de tutun în clădirile în care se fumează, ci doar prin îndepărtarea completă a fumatului din spațiile publice populația este protejată: „De aceea, ceea ce s-a întâmplat în România este atât de impresionant“, afirmă Luminița Hayes.
Potrivit reprezentantei Cartierului general al OMS, țări precum Finlanda, Marea Britanie, Noua Zeelandă sau Australia au interzis vânzarea produselor de tutun celor care sunt născuți după anul 2000, în ideea ca generațiile viitoare să nu mai aibă de-a face cu acest produs: „Între timp, ei aplică legislație precum cea pe care România o are astăzi“.

 

Procesul continuă

 

Lucrurile nu se vor opri aici, pachetul generic bate la ușă, spune președintele SRP, Ungaria deja a făcut demersuri în acest sens „și sper să ne înscriem și noi pe această linie“. Iar în ceea ce privește amendarea legii de interzicere a fumatului în spațiile publice, acesta speră că va rămâne în forma deja adoptată, pentru că „atunci când un parlament votează o astfel de lege într-o proporție de 81%, nu cred că mai poate să existe o încercare de remodelare a ei. Orice ciuntire a unei legi bune înseamnă că va fi inactivă pe viitor“.
Societatea Română de Cardiologie, împreună cu SRP și MS au în pregătire trei spoturi care vor fi difuzate pentru a acoperi partea de educație a populației: „Într-un fel, legea a luat-o puțin înaintea educației masei populaționale; aceste spoturi vor încerca să promoveze mesaje corecte din punctul de vedere al unui pacient care a trecut prin drama unei boli generate de fumat, a unui fumător care gustă avantajul unui mediu fără fumat și, bineînțeles, a fumătorului pasiv“, explică prof. dr. Florin Mihălțan.
Contactat de „Viața medicală“, Ion Luchian, președintele Comisiei pentru sănătate publică a Senatului, spune că unele amendamente au primit aviz favorabil în această comisie, dar consideră că nu vor trece de plenul Senatului săptămâna viitoare. „Cred că marți sau miercuri raportul o să fie în Senat, sunt mulți care nu sunt de acord să se fumeze într-o instituție“, a precizat acesta.

 

Restul premianților

 

Alte premii acordate cu prilejul Zilei mondiale fără tutun au ajuns în Marea Britanie, Franța și Republica Moldova.
Din Republica Moldova, premiată a fost Oxana Domenti, șefa Comitetului pentru protecție socială, sănătate și familie din Parlamentul Republicii Moldova. După doi ani de dezbateri, prin eforturile acesteia, Republica Moldova are una dintre cele mai robuste legi de control al tutunului. De la 1 ianuarie 2016 s-a interzis reclama și promovarea tutunului, iar din 31 mai s-a interzis complet fumatul în spațiile publice și în mașinile în care se află copii sub 18 ani.

 

Ziua mondială fără tutun

 

Ziua de 31 mai a fost instituită de OMS ca Ziua mondială fără tutun, la 17 mai 1989, cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra riscurilor la care se expun consumatorii de tutun. În acest sens, se organizează manifestări științifice pe această temă, campanii și programe educaționale, dar și acțiuni de promovare a unei legislații care să ajute la reducerea consumului de tutun.
Ziua mondială fără tutun din acest an stă sub semnul apelului adresat de OMS tuturor guvernelor lumii pentru a demara pregătirea procesului de implementare a ambalajelor neutre pe pachetele de țigări, măsură demonstrată ca având un efect benefic asupra reducerii consumului de tutun și expunerii tinerilor la acest produs de la vârste fragede.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe