Newsflash
Diverse

Poezie la congres

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - apr. 22 2016
Poezie la congres
     Congresele de medicină sunt informative și formative. Nu voi discuta aici valoarea științifică a unui congres de amploare cum a fost cel național de medicină internă de anul acesta, de la Călimănești-Căciulata, pe care o apreciem drept bună, mărginindu-ne a spune că nu este recomandabil ca un autor să susțină mai mult de două conferințe, mese rotunde sau comunicări, pentru a nu transforma congresul într-o reuniune de familie. La majoritatea evenimentelor științifice, această cerință este stipulată în regulament. Cu cât se prezintă mai multe personalități, cu atât mai bine.
     Congresele sunt însă și un loc de socializare, de stabilire de relații de colaborare și de ieșire din rutina unei activități nu rareori împinse spre limita epuizării. Programul congreselor este încărcat și solicitant, astfel încât se impune și intercalarea unor activități de destindere, care împrospătează mintea și o fac mai receptivă pentru lucrările care urmează. Nu puțini medici vin cu familia și cu copiii. La Călimănești-Căciulata, în afară de înviorarea de dimineață, au lipsit astfel de intermezzouri. În hoteluri există bazine de mari dimensiuni, cu ape termale, versiuni moderne ale celor construite aici de legiunile romane care au urcat pe valea Oltului și ale căror ruine se mai pot vedea încă la Bivolari.
     Societatea Medicilor Scriitori și Publiciști din România (SMSPR) și-a oferit disponibilitatea pentru susținerea unui scurt moment literar-poetic, dar propunerea o fost primită cu destulă răceală de organizatori. Statistici recente au demonstrat însă o relație strânsă între numărul de cărți citite și durata de viață. Pornit din Scoția, în vestul Europei a apărut un curent în cadrul căruia medicii prescriu, alături de medicamente, și anumite cărți spre lectură. Cehov, care a practicat medicina în paralel cu scrisul întreaga sa viață, a vindecat mai mulți bolnavi prin operele sale decât prin leacurile prescrise celor care au avut parte în mod nemijlocit de îngrijirile medicale.
     La congresul național de cardiologie de la toamnă, la Sinaia, SMSPR va beneficia de un spațiu corespunzător, alocat special. Se va discuta acolo valoarea literaturii ca terapie, vor fi prezentate operele medicilor scriitori, chiar o mică scenetă a unui autor medic, vor fi momente de poezie, probabil și de muzică. Sperăm ca și organizatorii altor congrese să preia această inițiativă. Medicul este reliefat în peisajul social și prin valoarea sa ca om de cultură. La o serie de facultăți de medicină occidentale există chiar catedre de literatură medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe