Newsflash
Diverse

Podiatria și profesia de podiatru în România

de Norina GÂVAN - iul. 31 2017
Podiatria și profesia de podiatru în România
    La o lună de la Congresul național de podiatrie din București, sentimentele mele sunt încă împărțite. Îmi amintesc atât elementele teoretice împărtășite de invitații de marcă, precum și vorbele lor de duh, care îmi reapar în minte precum o melodie preferată. Acest congres a fost mai mult decât o întrunire a minților sclipitoare din acest domeniu. A fost o dovadă că țara noastră a apărut pe harta mondială a podiatriei.
     Munca pe care o desfășoară Asociația de Podiatrie creează un context propice pentru dezvoltarea acestei profesii în România și în afara granițelor. Ca organizatori ai acestui congres, ne-am bucurat să vedem că eforturile noastre au fost răsplătite cu un număr mare de participanți. Acest lucru ne arată că știința îngrijirii piciorului prinde contur în România.
     La congres, au fost prezenți numeroși profesori și specialiști internaționali în podiatrie și în științele asociate acesteia, precum și specialiști români. În prima zi a congresului, la ceremonia de deschidere au luat cuvântul invitați precum prof. dr. David Armstrong (SUA) sau dr. Alfred Gatt (Malta). Profesorul David Armstrong a apreciat că acest congres reprezintă un prim pas pentru podiatrie în România. „Este ca și cum cineva a pășit pentru prima oară pe Lună”, a spus profesorul cu un nume rezonant în acest domeniu.
     În a doua zi, interacțiunea dintre public și invitați a fost facilitată prin discuții științifice și o sesiune deschisă de întrebări. S-au abordat teme precum managementul medical al infecțiilor piciorului diabetic, boala arterială periferică, piciorul Charcot sau piciorul în practica reumatologului. De asemenea, cu ajutorul unor workshopuri care dezbăteau noțiuni de biomecanică a piciorului sau hidroterapie pentru rănile care nu se vindecă, s-a creat un cadru interdisciplinar din care toată lumea a avut ce învăța. Prof. dr. Mark Tagoe de la Universitatea Southampton (Marea Britanie) a reamintit că „ziua în care te oprești din învățat este probabil ziua în care trebuie să te retragi”. Diversitatea subiectelor a fost completată și de o expoziție cu tematică medicală, ce a fost deschisă de-a lungul congresului.
     A treia zi a congresului a adus în prim-plan teme despre valoarea îngrijirii podiatrice, screeningul bolii arteriale periferice, necesitatea profesiei de podiatru sau examenul piciorului și al gleznei. Dr. Frank Bowling (Marea Britanie) a asigurat auditoriul că participanții la congres au primit cunoștinte care le vor crește valoarea de profesioniști într-un mod exponențial.
    Fiecare subiect abordat la acest congres a avut o mare importanță în prevenirea și tratarea afecțiunilor piciorului. Chiar dacă podiatria este la început, în România, acesta este unul promițător. Este nevoie de o implicare atât din partea specialiștilor, cât și din partea publicului larg. Până la urmă, efectele neîngrijirii picioarelor au caracter economic și social și ne privesc pe toți dintre noi. Dr. Kristien van Acker (Belgia) a întărit îndemnurile precedenților săi, spunând că „dacă ești pasionat de profesia de podiatru, poți face diferența în țara ta. Ceilalți pași vor urma în mod natural”.
     Asociația de Podiatrie vrea să deschidă porțile pentru podiatrie și profesia de podiatru în țara noastră, având ca misiune promovarea în societate a acestei profesii și, implicit, scăderea numărului de amputații datorate piciorului diabetic. Astfel, scopul final este creșterea calității vieții pacienților cu diabet sau picior diabetic.
     Un studiu publicat în New England Journal of Medicine relevă faptul că piciorul diabetic este o complicație uzuală pentru milioane de diabetici, și că ar trebui tratat la fel ca alte boli grave, precum cancerul. Depistat în fază incipientă, există șanse mai mari ca pacientul să se vindece. Doar în Marea Britanie există 3,5 milioane de diabetici, iar alte 500 de mii de persoane nu știu că au această maladie. Se estimează că aproape unul din trei diabetici va dezvolta un ulcer al piciorului, adică prima fază a piciorului diabetic. Rănile nu trebuie ignorate, fiindcă pot duce la pierderea piciorului sau chiar la deces prematur. Statisticile sunt sumbre: șansele ca pacientul să trăiască încă zece ani scad cu 50%. Pericolul este, așadar, iminent în cazul acestor persoane.
     Totodată, acest studiu indică și faptul că remisia ulcerului piciorului este de luat în seamă. 40% din pacienții cu ulcer al piciorului vor avea o remisie în cel mult un an de la vindecare. Din acest punct de vedere, ulcerul piciorului și cancerul sunt asemănătoare.
     Toate activitățile ce au avut loc la Congresul național de podiatrie au avut ca scop creșterea importanței podiatriei și profesiei de podiatru. Această nouă ramură medicală și, implicit, acest nou specialist reprezintă liantul ce ajută pacienții cu picior diabetic să trăiască mai mult și mai bine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe