Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

„Plămânul – parte a unui întreg“

Viața Medicală
Dr. Maria DRAGOTĂ vineri, 9 iulie 2010

     Aceasta a fost tema celui de-al 21-lea Congres al Societăţii Române de Pneumologie, organizat sub înaltul patronaj al Federaţiei Europene a Academiilor de Ştiinţe Medicale şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România (AŞMR), ce a avut loc, recent, în Capitală.
     La ceremonia de deschidere – la care au participat dnii acad. Laurenţiu Mircea Popescu, preşedintele AŞMR, prof. dr. Florian Popa, rectorul UMF „Carol Davila“ Bucureşti, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în MS, dr. Andrei Kozma, consilier al ministrului sănătăţii, prof. dr. Nikolaos Siafakas (Grecia), preşedintele European Respiratory Society (ERS), prof. dr. Attila Somfay, preşedintele Societăţii Maghiare de Pneumologie – au primit diplome de excelenţă pentru întreaga activitate medicală – prof. dr. Mircea Nanulescu (preşedintele secţiunii de Pneumologie pediatrică din cadrul SRP) şi chimist Aneta Şerbescu (şeful laboratorului de lavaj bronhoalveolar din Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta“ Bucureşti); diplome de membru de onoare al SRP – prof. dr. N. Siafakas şi prof. dr. A. Somfay; diploma pentru iniţiativă în managementul afecţiunilor pneumologice – dr. Adrian Mocanu, manager al Institutului „Marius Nasta“; diplome de partener al SRP (colaborare interdisciplinară) – Societatea Română de Medicină Internă, cea de Chirurgie Toracică, de Cardiologie şi cea de Alergologie şi Imunologie Clinică. Dr. Adriana Grigoraş şi dr. Cristian Grigoraş au primit diploma pentru cel mai bun articol publicat în revista „Pneumologia“ – „Inflamaţia neutrofilică – indicator al severităţii astmului“ (nr. 1/2010). (...)
 

     Dl prof. dr. Nikolaos Siafakas, preşedintele ERS, a dat glas mesajului său privind Anul Plămânului: Deşi sute de milioane de oameni suferă de boli respiratorii şi în fiecare an se înregistrează milioane de decese din această cauză în întreaga lume, sănătatea plămânului a fost neglijată în discursul public şi omisă din agenda politică şi ştiinţifică. Pentru a schimba această situaţie inacceptabilă, Forumul Societăţilor Internaţionale de Medicină Respiratorie (FIRST), din care fac parte şi European Respiratory Society (ERS) şi International Union Against Tuberculosis and Lung Disease (IUATLD), a declarat în unanimitate anul 2010 – Anul Plămânului. Scop şi obiective: • Promovarea campaniilor de susţinere a sănătăţii şi bolilor pulmonare la nivel global • Trecerea la acţiune în vederea prevenirii bolilor pulmonare • Diagnosticarea bolilor de plămâni în fazele incipiente de evoluţie • Alocarea unor fonduri mai mari pentru activitatea de cercetare a sistemului respirator • Susţinerea legislaţiei care promovează aerul curat şi un mediu fără tutun. ERS coordonează evenimentele legate de Anul Plămânului în Europa, bazate pe cooperarea dintre toate societăţile naţionale de medicină respiratorie de pe continent.
     La 13 aprilie, la Bruxelles, toţi preşedinţii societăţilor naţionale de medicină respiratorie (FERS), împreună cu conducerea ERS, au vizitat Parlamentul European şi s-au întâlnit cu membri ai Parlamentului şi cu comisarii pentru Sănătate, Cercetare şi Mediu. Mai mult, în colaborare cu preşedinţia belgiană a UE, pe parcursul acestui an vor avea loc întâlniri în cadrul cărora vor fi abordate bolile respiratorii cronice şi asistenţa medicală la domiciliu. La 14 octombrie 2010 va avea loc Ziua Mondială a Spirometriei, în întreaga lume se vor efectua spirometrii gratuite pentru publicul larg în spitale, birouri, unităţi de îngrijiri primare şi în corturi instalate special.
     Cursurile postuniversitare precongres, în număr de 16, foarte solicitate (la ele participând aproximativ 200 de medici) au abordat teme de larg interes, precum: Diagnosticul şi stadializarea imagistică prin CT, IRM, PET-CT; Hipertensiunea arterială pulmonară; Tuberculoza; Astmul bronşic; Reabilitarea pulmonară; Endoscopia pulmonară etc.
     Cu peste 1.000 de participanţi, 100 de speakeri, din care 25 de lideri de opinie străini, 14 simpozioane majore, simpozioane interdisciplinare, dezbateri pro şi contra, 7 simpozioane ale companiilor farmaceutice, comunicări orale şi poster, reuniunea a fost o adevărată reuşită.
     Zilele de congres au început cu sesiunile Ce e nou?, în care au fost prezentate actualităţi de ultimă oră privind HTP, BPOC, astmul, bronşiectaziile, sindromul de apnee în somn, fibroza interstiţială difuză, TB, infecţiile respiratorii, reabilitarea pulmonară, renunţarea la fumat, insuficienţa respiratorie, bronhologia. Personalităţile de peste hotare au fost prezente la majoritatea simpozioanelor majore, ce au abordat aspecte particulare sau mai puţin cunoscute ale patologiei pneumologice sau intricate: BPOC – de la o boală de organ la o afecţiune multidimensională (Morten Dahl, Danemarca); Controlul de calitate în investigaţiile pneumologice (Brendan Cooper, Marea Britanie); Tuberculoza la imunodeprimaţi (Martina Sester, Germania); Simpozion comun GINA, GARD, GOLD (Nazarenno Galie, Italia); Impactul cardiopulmonar al fumatului şi poluării din mediul ambiant (Benoit Nemery, Belgia); Transplantul pulmonar între realităţi şi perspective (Walter Klepetko, Austria) etc. În premieră, s-a desfăşurat competiţia „Cazul anului“, în care 9 tineri (≤ 35 de ani) pneumologi (rezidenţi sau specialişti) au prezentat câte un caz clinic. Iată premianţii: I – dr. Adina Dima („Dispnee de efort, tuse neproductivă şi opacitate mediastinală“); II – dr. Tudor Constantinescu („Parcurs complet terapeutic în HTP“); III – dr. Gabriel Grigorescu („Stenoză traheală complexă posttraheostomie la un caz cu sindrom scimitar, asociat cu malformaţie vertebrală şi multiple complicaţii“).
     Un moment important în desfăşurarea Congresului a fost Adunarea generală a SRP. Dl prof. dr. Florin Mihălţan a prezentat raportul de activitate pe ultimii doi ani, în calitate de preşedinte al SRP. Au fost trecute în revistă conferinţele, simpozioanele, manifestările ştiinţifice, programele educaţionale, proiectele, parteneriatele, campaniile desfăşurate sub egida SRP. Dna dr. Irina Strâmbu, redactor-şef al revistei „Pneumologia“ (www.pneumologia.eu), editată de SRP, a declarat că publicaţia a crescut considerabil din punctul de vedere al calităţii informaţiilor. Bilanţul financiar al SRP este pozitiv, graţie sponsorilor, în principal companiile farmaceutice, a subliniat dna dr. Roxana Nemeş, trezorier. S-au votat articolele noului statut al SRP, iar dl prof. dr. Florin Mihălţan a fost reales în funcţia de preşedinte.
     Iată ce a declarat domnia sa, la finalul reuniunii, în exclusivitate pentru „Viaţa medicală“:
     Tema Congresului, binevenită în Anul Plămânului, a generat un bogat program ştiinţific, care a pus în valoare profunda şi complexa influenţă a acestui organ asupra sănătăţii. A fost totodată o perfectă oportunitate de a reuni medici, oameni de ştiinţă şi pacienţi, care şi-au împărtăşit opiniile despre lumea Pneumologiei. Ziua precongres, alocată cursurilor postuniversitare, confirmă, conform aprecierilor preşedintelui ERS, valoarea unei şcoli şi interesul pentru abordarea modernă a celor mai importante teme din specialitate. Au fost multe simpozioane interdisciplinare, care au punctat valoarea muncii în echipă. Am remarcat infuzia masivă de tineri, au fost prezenţi peste tot, angrenaţi în prezentări de caz, comunicări orale şi poster, au pus întrebări. Este o generaţie pe care o consider promiţătoare, cu condiţia să nu emigreze, să fie cultivată în continuare. Un alt plus al reuniunii constă în prezenţa la toate simpozioanele majore, a speakerilor străini, personalităţi cu expertiză în domeniu. Aceasta a permis un schimb viu de idei, definirea unor strategii constructive pentru corectarea deficienţelor de strategie şi a programelor de la noi. Ne-a onorat cu prezenţa chiar preşedintele ERS. Un fapt remarcabil este încheierea congresului cu bilanţ financiar pozitiv (graţie sponsorilor), ceea ce ne permite să investim în activităţi viitoare, cum sunt: proiectul european de e-learning medical, iniţiativa „COPD Audit“ şi altele.
     Noutăţile ştiinţifice au fost mai ales din bronhologia intervenţională şi transplantul pulmonar, apoi în evaluarea impactului ghidurilor GINA, GOLD. În paralel cu congresul medicilor s-a desfăşurat cel al asistenţilor medicali, la care, în premieră, a fost prezent, din străinătate, un trainer din asistenţa la domiciliu a pacienţilor cu boli respiratorii cronice.
     SRP a crescut numeric, are lideri de opinie puternici. Mesajul meu, în calitate de preşedinte al Societăţii, este următorul: Dacă păstrăm unitatea, ne putem dezvolta în continuare, putem acţiona pe multe linii strategice, programe naţionale. Pneumologia lasă loc de exprimare tuturor – şi generaţiei tinere, şi liderilor consacraţi. În ciuda unor mici „convulsii“, trebuie să fim conştienţi că doar prin unitate putem construi, şi numai construind ne putem dezvolta.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.