Newsflash
Diverse

Perspective europene în neurotraumatologie

de Dr. Ionuţ Florin LUCA-HUSTI - iun. 14 2013
Perspective europene în neurotraumatologie
   Un grup de neurochirurgi entuziaşti, printre care s-au numărat prof. dr. Klaus von Wild (Germania) şi prof. dr. Erich Diemath (Austria), a fondat Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica (EMN) cu scopul de a aduna în acelaşi spaţiu toate ramurile medicale interesate de leziunile traumatice ale sistemului nervos. În prima linie este inclusă, desigur, neurochirurgia, urmată însă de neurologie, neuroanestezie, neuropediatrie, neurofarmacologie, cercetare în neuroştiinţe, traumatologie generală şi, nu în ultimul rând, de neurorecuperare. Pe parcursul anilor, la întâlnirile EMN, au fost extinse tot mai mult aspectele legate de neuroprotecţie şi de neuroplasticitate posttraumatică. De asemenea, în decursul timpului, s-au discutat pe larg posibilităţile de neuroregenerare, un capitol de studiu complet nou, care reprezintă un obiectiv major al posibilităţilor de recuperare metabolică celulară secundare afectării din cadrul trau­matismelor craniocerebrale. Membrii fondatori au gândit această societate medicală ca pe un cadru în care să poată fi găsite mai uşor noi perspective şi orizonturi în domeniul dificil, complicat şi atât de frecvent al traumatologiei sistemului nervos.
   Primul congres EMN a fost organizat în 1996 la Salzburg, la iniţiativa profesorului Diemath. De atunci, evoluţia a fost continuu ascendentă, iar congresele ulterioare au avut loc anual în diverse centre universitare europene, printre ele numărându-se şi Bucureşti (2004) sau Cluj-Napoca (2012). Congresul EMN 2013 s-a desfăşurat în Rusia, la Sankt Petersburg. La ediţia din acest an s-au abordat pe larg subiecte de graniţă privind terapia intensivă şi transportul pacienţilor cu leziuni traumatice ale sistemului nervos, precum şi subiecte privitoare la asigurarea elementelor de neuroprotecţie în cazul traumatismelor craniocerebrale. Este de menţionat faptul că au fost dedicate secţiuni distincte, cu un caracter deosebit, studiilor curente şi viitoare de neuroprotecţie şi neuroplasticitate, iar o secţiune a fost dedicată aprofundării scalelor prognostice utilizate în traumatologia sistemului nervos.
   Dintre lucrările prezentate s-au evidenţiat cele referitoare la utilizarea roboticii în controlul funcţiilor sistemului nervos autonom, susţinute de echipa condusă de prof. dr. Robert Reiner (Zürich); lucrarea prof. dr. David Mendelow (Newcastle), care a prezentat studiile clinice utilizate în leziunile traumatice cerebrale; lucrarea profesorului Jean-Luc Truelle (Paris), referitoare la principii aplicabile în neuroreabilitarea traumatismelor cerebrale; lucrarea prezentată de preşedintele congresului, prof. dr. Alexander Potapov (Moscova), despre managementul traumatismelor craniocerebrale în Rusia. Unul dintre membrii fondatori ai EMN, prof. dr. Klaus von Wild (Münster), în urma unei deplasări făcute în Egipt, a împărtăşit audienţei consideraţii referitoare la neuroprotecţia şi prognosticul în traumatis­mele vertebromedulare prin armă de foc pe care le-a întâlnit în această zonă de conflict.
    De un real interes s-au bucurat şi lucrările prezentate de reprezentanţii României la această manifestare. Prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea (Bucureşti), vicepreşedinte EMN, a avut mai multe intervenţii, prima cu un studiu retrospectiv multicentric privitor la utilizarea Cerebrolysine în traumatismele craniocerebrale, a doua referitoare la materialele utilizate pentru plastia durală. Prof. dr. Ştefan Florian (Cluj-Napoca), secretarul general EMN, a supus atenţiei rezultatele unui studiu experimental legat de utilizarea de celule mezenchimale canine în terapia regenerativă a leziunilor spinale postcompresive la şobolan.
   Congresul s-a bucurat de o audienţă numeroasă din partea medicilor neurochirurgi din Rusia, beneficiind de sprijinul Societăţii ruse de neurochirurgie, a cărei reuniune anuală a precedat adunarea membrilor EMN.
   Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumato­logica reuşeşte să adune personalităţi implicate în toate aspectele legate de neurotraumatologie, ceea ce face ca reuniunile organizate să constituie un real progres în abordarea clinică şi terapeutică din acest domeniu dificil, cu implicaţii majore din punct de vedere social, economic şi al calităţii vieţii pacienţilor. Următoarea ediţie a congresului EMN va avea loc în primăvara anului viitor, la Ulm (Germania) şi, probabil, a 20-a ediţie ar putea să aibă loc în 2015, la Chişinău.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe