Newsflash
Diverse

Patul ca o fiară?

de Dr. Al. TRIFAN - oct. 11 2012
Patul ca o fiară?
   Celui care, în suferinţa sa îndelungată, îşi încredinţează existenţa patului, nu-i vine de multe ori să creadă că acesta, atât de blând şi comod, poate „muşca“. Dar aceasta este situaţia când apar escarele. Ele există şi reprezintă o problemă extrem de serioasă, deoarece, fără un tratament corespunzător, pot pune în pericol viaţa pacienţilor. Identificarea la timp a escarelor înseamnă nu numai o scădere semnificativă a costurilor de internare şi o reducere a cheltuielilor de tratament, dar şi eliminarea unei ameninţări vitale pentru pacient. Conferinţa Managementul escarelor, desfăşurată marţi, 25 septembrie a.c., la Bucureşti, a reunit specialişti direct implicaţi în acest domeniu. Laurent Bernier, fondatorul portalului escarre.fr, a fost expertul francez special invitat pentru a expune opinia sa cu privire la managementul escarelor şi a moderat dezbaterile în cadrul evenimentului.
   Primul la cuvânt a fost reprezentantul pacienţilor, Gheorghe Tache, preşedintele COPAC, care a vorbit despre suferinţa pacientului, cu laturile fizică şi psihologică ale acesteia. Carmen Mazilu, preşedinta filialei Bucureşti a OAMGMAMR, a prezentat câteva actualităţi în managementul pacienţilor cu escare, din punctul de vedere al asistentului medical, în continuare făcând referire la programul educaţional dezvoltat cu parteneri britanici, vizând pregătirea personalului pentru îngrijirea pacienţilor cu colostomă, dar şi a celor cu escare. Dr. Mircea Olteanu, reprezentând Asociaţia Spitalelor din România, a prezentat cazul (şi tratamentul) unui copil cu escară la nivelul genunchiului, produsă de un aparat gipsat montat defectuos. Trecând la aspectele doctrinare, vorbitorul a afirmat că, pentru prevenţia şi tratarea escarelor, este nevoie de o echipă multidisciplinară. Apariţia leziunilor cutanate de decubit reprezintă un eveniment-santinelă, un semnal de alarmă privind calitatea îngrijirilor. Vina nu trebuie însă atribuită, aşa cum se făcea în deceniile precedente, persoanelor incompetente, pentru că acestea pot fi îndepărtate ca un măr putred. Sistemul este cel în suferinţă şi trebuie reformat. Folosindu-se de o metaforă, vorbitorul a declarat că propune o conferinţă care să se ocupe de... escara sistemului nostru de sănătate. Sunt necesare ghiduri occidentale pentru prevenirea şi tratamentul leziunilor de decubit.
   Roxana Horeica, director de nursing la Hospice „Casa Speranţei“ Braşov, a prezentat abordarea holistică şi managementul ulcerelor de decubit. A fost prezentată fişa de evaluare a riscului de apariţie a escarelor şi scala de urmărire a leziunilor cutanate de decubit. Conf. dr. Elena Copaciu, şefa Clinicii ATI din Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi preşedinta Asociaţiei Române pentru Studiul Durerii, a evaluat statistic prezenţa escarelor la cca 3–15% din bolnavii spitalizaţi, dar la 50% din cei internaţi în secţiile de terapie intensivă. Dr. Ioana Ioancio, de la Clinica de geriatrie, gerontologie şi psihogeriatrie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias“ Bucureşti, a vorbit cu aplomb despre evaluarea şi managementul escarelor de decubit la pacienţii cu demenţă. Sfătuind la evitarea termenului „stigmatizant“ de demenţă şi înlocuirea sa cu deficit cognitiv, vorbitoarea a arătat că, la vârstnici, escarele au condiţii favorizante de apariţie. În primul rând – imobilitatea şi îmbătrânirea pielii; apoi – malnutriţia protein-calorică. În plus, alterarea statusului cognitiv se asociază cu imobilitate şi incontinenţă. Numeroasele comorbidităţi ale vârstnicului sunt asociate nefast cu statutul socioeconomic scăzut, dar şi cu lipsa suportului familial şi emoţional. Deficitul senzorial, delirul, riscul la cădere, medicaţia neadecvată care produce confuzie sunt elemente adjuvante în producerea ulcerului de decubit. Un loc important în intervenţia sa l-a ocupat expunerea şi explicarea scalelor de escară, monitorizarea malnutriţiei, urmărirea agravărilor stărilor cognitive şi comportamentale astfel încât evaluarea psihologică a pacienţilor cu risc de escară să constituie un demers absolut obligatoriu.
   Alte teme propuse dezbaterii: „Sunt escarele... un rău necesar?“, „Escara – punctul de vedere al medicului dermatolog“, „Escarele nou-născutului, dermatita de scutec“, „Utilizarea scalelor pentru evaluarea riscului de escară. Utilitatea evaluării statusului cognitiv la pacienţii vârstnici“, „Algoritmul decizional şi alternativele chirurgicale în tratamentul escarelor – rolul chirurgiei plastice în managementul de îngrijire“, „Ulcerele de presiune“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe