Newsflash
Diverse

Patru zile cu WFNS

de Dr. Ionuţ Florin LUCA-HUSTI - aug. 7 2014
Patru zile cu WFNS
     În domeniul neurochirurgiei, activitatea de pregătire cu caracter stabil şi permanent este reprezentată de două cursuri anuale de educaţie medicală continuă (EMC) – un curs româno-german de neurochirurgie şi, în cadrul manifestării ştiinţifice anuale a Societăţii Române de Neurochirurgie (SRN), cursul francofon de neurochirurgie. La aceste repere fixe anuale se adaugă, de multe ori, şi alte reuniuni ştiinţifice pe care România este datoare să le organizeze prin rotaţie cu alte societăţi neurochirurgicale europene şi mondiale partenere. Desigur că organizarea unui curs de pregătire sub egida Societăţii Mondiale de Neurochirurgie (WFNS) reprezintă o onoare şi un moment deosebit pentru toţi cei invitaţi şi pentru participanţi.
     Cursul de pregătire care a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 16–20 iulie 2014 este al treilea de acest gen organizat în România, primele două având loc la Bucureşti, în 1995 şi în 1999. Preşedinţi ai cursului au fost prof. dr. Helmuth Bertalanffy (Germania) şi prof. dr. Concezio Di Rocco (Italia), iar coordonatorul comitetului de organizare român a fost prof. dr. Ştefan Florian (Şef Clinică Neurochirurgie Cluj-Napoca). Lucrările au fost susţinute de lectori din Germania, Italia, Ungaria, Serbia, Croaţia, Turcia, Cehia, Slovacia, SUA şi, bineînţeles, din partea ţării gazdă, de unde au vorbit, în ordine alfabetică, prof. dr. A.V. Ciurea, prof. dr. Ştefan Florian, prof. dr. Ion Poeată, prof. dr. Fery Stoica.
     Temele discutate au abordat subiecte legate de tumorile intraventriculare, leziunile de la nivelul joncţiunii cranio-spinale şi malformaţiile arterio-venoase. Lucrările expuse au inclus atât subiecte aşa-zis clasice, cu noţiuni ce trebuie însuşite temeinic pentru o bună calitate a actului medical, cât şi abordări noi pentru diferitele aspecte de patologie expuse. Un plus al manifestării a fost reprezentat, ca de altfel la toate cursurile organizate sub patronajul WFNS, de modalitatea interactivă de prezentare, care a iscat discuţii interesante şi constructive între lectori şi auditoriu, cu peste 150 de participanţi înregistraţi. De un deosebit interes au fost sesiunile speciale dedicate activităţii tinerilor rezidenţi în neurochirurgie (Young Neurosurgeons Corner) şi, mai ales, sesiunile intitulate „How to treat?“, în care fiecare lector invitat a prezentat un caz mai dificil, împreună cu rezolvarea acestuia.
     Alături de programul ştiinţific foarte bogat, programul social a fost şi el la înălţime, fiind reprezentat în prima zi, ca mesaj de bun venit, de un frumos şi cuprinzător tur panoramic al Clujului, încheiat cu o excursie de o jumătate de zi la Cheile Turzii şi salina Turda. Organizarea cursului, coordonată de prof. dr. Ştefan Florian, a fost şi de această dată de excepţie, aşa cum s-a întâmplat întotdeauna când Clujul a fost gazda unei manifestări ştiinţifice.
     Putem considera că în cele patru zile petrecute intens în urbea de pe Someş, întregul schimb de experienţă ştiinţifică şi relaţiile sociale create, precum şi consolidarea relaţiilor mai vechi au făcut ca acest curs să fie extrem de benefic atât pentru cursanţi, care au avut acces la modalităţi de trament moderne, cât şi pentru lectori, care au putut lua contact nemijlocit cu realităţile neurochirurgicale româneşti.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe