Newsflash
Diverse

Pași siguri pentru podiatria din România

de Demostene ŞOFRON - mai 26 2017
Pași siguri pentru podiatria din România
     Ziua internațională a podiatrului este marcată anual la data de 2 mai, eveniment inițiat de Federația internațională a podiatrilor într-un demers de recunoaștere a aportului îngrijirii medicale asigurate de aceștia persoanelor cu probleme de sănătate la nivelul piciorului.
     Anul acesta, Ziua internațională a podiatrului a debutat la Cluj-Napoca printr-o serie de evenimente desfășurate sub umbrela Asociației de Podiatrie din România, a cărei președintă este Norina Gâvan. Ziua a început cu o conferință-dezbatere pe tema podiatriei în România, prilej de trecere în revistă a activităților derulate de asociația înființată în anul 2015. S-a vorbit despre impactul asupra specialiștilor și a celor suferinzi, dar și despre activitățile de prevenire, diagnosticare și tratare a leziunilor piciorului, indiferent de natura lor – de la bătături, calozități, monturi și dureri de călcâi, până la unghii încarnate și ulcerații ale piciorului diabetic. Activitățile podiatrului includ prevenția prin evaluarea încălțămintei, screeningul neuropatiei și al arteriopatiei diabetice, operațiuni de debridare a ulcerațiilor, tratamentul infecțiilor, sau îndrumarea pacienților spre alte specialități acolo unde cazul o impune, totul pentru un diagnostic corect, unul care să nu conducă la amputație.
     Evenimentele dedicate podiatriei au continuat și a doua zi, 3 mai. Această zi a fost dedicată persoanelor interesate de sănătatea picioarelor lor. Afecțiunile picioarelor apar mai ales la persoanele afectate de diabet, dar și vârsta, ocupația și stilul de viață își pun serios amprenta asupra sănătății picioarelor. „Le-am oferit clujenilor ocazia să afle cât mai multe despre ceea ce facem, care sunt activitățile pe care le derulăm pentru îngrijirea picioarelor, pentru un stil de viață sănătos, unul prin care oamenii să nu mai fie nevoiți să meargă la cabinetul medical. Am pregătit informații legate de prevenirea bolilor specifice, legate de tipul de încălțăminte. Ziua internațională a podiatrilor se derulează în întreaga lume, fiind ziua și luna conștientizării persoanelor afectate și nu numai, de importanța pe care trebuie să o acorde picioarelor în general, și mai ales picioarelor bolnave”, a declarat Norina Gâvan. În mai se organizează evenimente de profil în cele 30 de țări în care există asociații de podiatrie, printre care se numără și România. Din 2015, anul înființării asociației, numărul membrilor din toate categoriile profesionale a crescut: medici, asistente medicale, infirmiere, kinetoterapeuți, voluntari. „Apoi, relevant este și faptul că grație rețelelor internetului, suntem solicitați, întrebările sunt dintre cele mai diverse, toate legate însă de sănătatea piciorului”, a precizat președinta Asociației de Podiatrie.
     Circa 85% din persoanele de pe glob au pe parcursul vieții o problemă cu picioarele. În România au loc aproximativ 62 de amputații în rândul persoanelor cu diabet, zilnic. Pe plan mondial, peste un milion de persoane cu diabet suferă o amputație la nivelul membrului inferior, 80% fiind precedate de leziuni ulcerative și de infecții. Bărbații prezintă un risc mai mare de amputație decât femeile, ulcerațiile crescând și riscul de deces. „Iată de ce suntem datori să ne îngrijim de sănătatea picioarelor noastre. Asociația de Podiatrie din România a demarat un program în școlile și liceele clujene, în colaborare cu inspectoratul de profil, prin care dorim să facem evaluare de postură, de mers, de alergare, program pe care l-am numit „Viitor sănătos, picioare sănătoase”. Tot cu acest prilej [...] am demarat și campania „Pășește cu încredere”, în care ne dorim să avem cât mai mulți ambasadori care să vorbească despre importanța picioarelor în viața noastră. [...] Pot să vă spun că persoana diabetică, dacă ar fi întrebată dacă optează pentru o amputație de mână sau de picior, optează pentru o amputație de mână. Un studiu primit de la colegii noștri din Statele Unite relevă faptul că unei persoane cu diabet îi este mult mai frică de o amputație de picior decât de moarte”, a continuat Norina Gâvan.
     Activitățile desfășurate în Cluj-Napoca de Ziua internațională a podiatrului au inclus testarea mersului cu placa baropodometrică, exerciții demonstrative pentru menținerea picioarelor sănătoase prin fitness, dar și o serie de conferințe.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe