Newsflash
Diverse

Parteneriat pentru eficienţă

de Dr. Maria DRAGOTĂ - apr. 25 2014
Parteneriat pentru eficienţă
   Desfăşurarea optimă a Programului naţional de imunizare ar trebui să aibă la bază un parteneriat eficient şi coerent al trinomului alcătuit din profesioniştii din sănătate, societatea civilă, mass-media. Acesta a fost mesajul-cheie al celei de-a doua ediţii a Conferinţei naţionale „Actualităţi în vaccinologie“, organizată la 5 aprilie a.c., în Capitală, de Societatea Română de Microbiologie, la care au participat medici epidemiologi, micro­biologi, pediatri, neonatologi, infecţionişti, ginecologi, pneumologi, medici de medicină şcolară, medi­cină de familie etc. Evenimentul cu caracter interdisciplinar a urmărit facilitarea schimbului de informaţii, precum şi găsirea soluţiilor optime în managementul eficient al vaccinării şi al bolilor prevenibile prin vac­cinare.
    Printre temele dezbătute s-au numărat: provocările actuale ale bolilor prevenibile prin vaccinare – poliomielita, rujeola, rubeola, tusea convulsivă –, supravegherea infecţi­ilor pneumococice în contextul intro­ducerii vaccinului pneumococic, vaccinarea HPV, comunicarea şi colaborarea interdisciplinară pentru promovarea vaccinării. Dr. Viorica Gheorghiu a discutat despre circula­ţia virusului polio în contextul interna­ţio­nal actual şi a prezentat ghidul de comunicare pentru creşterea acope­ririi vaccinale, elaborat în cadrul unui proiect al ECDC, care se doreşte un instrument util de îmbunătăţire a comunicării dintre cadrele medicale şi părinţii/aparţinătorii copiilor ce urmează a fi vaccinaţi. Prof. dr Doina Pleşca a prezentat rolul vaccinului pneumococic conjugat 13-valent în prevenţia bolilor pneumococice la copil, iar prof. dr. Florin Mihălţan a subliniat utilitatea vaccinării pacienţilor cu BPOC – antipertussis, antipneumococică, antigripală. Rezistenţa la antibiotice la copii sub cinci ani cu portaj nazal a fost urmărită de dr. Oana Falup-Pecurariu şi colab. într-un studiu prospectiv observaţional pe cinci ani (2009–2013), ce a cuprins 183 de copii internaţi la Spitalul Clinic de Copii Braşov cu diagnosticul de pneumonie. Rezultate: în grupul de copii proveniţi dintr-un mediu social precar, numărul de zile de spitalizare este mai mare şi rezistenţa la antibiotice a pneumococului este mai crescută, începând de la vârsta de trei luni. Campania Societăţii Naţionale de Medicina Familiei privind prevenirea cancerului de col uterin, debutată anul trecut, a fost adusă în atenţie de dr. Valeria Herdea, care a discutat şi despre conceptul de interdisciplinaritate în implementarea la nivel local a politicilor de vaccinare. Tot despre strategii de comunicare a vorbit şi dr. Victor Olsavszky, şeful Biroului OMS România.
    Iată cele mai importante concluzii în urma discuţiilor şi dezbaterilor, susţinute de conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi coordonatorul conferinţei, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prof. dr. David Greenberg (Israel), prof. dr. Luminiţa Iancu, conf. dr. Geza Molnar, dr. Daniela Piţigoi, dr. Adriana Pistol etc. Provocările referitoare la imunizare, la nivel naţional, constau în faptul că la mai multe tipuri de vaccinuri, acoperirea vaccinală a scăzut sub 90%, cu o tendinţă descrescătoare în ultimii ani, nesatis­fă­cătoare, care trebuie inversată, pentru a evita riscul izbucnirii unor epidemii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă o acoperire vaccinală medie de 95%. Cu toate că Europa este una din regiunile în care poliomielita a fost eradicată, din cauza situaţiei internaţionale, a migraţiei din Siria sau din alte zone din subcontinentul indian, există o circulaţie de tulpini ale virusului polio, de aceea autorităţile de sănătate publică de pe continent trebuie să ia măsuri preventive pentru a evita izbucnirea bolii. Altă situaţie pre­ocupantă e cea a vaccinării antipertussis, care se dovedeşte, după ani de utilizare, insufi­cient de imunogenă pentru asigurarea protec­ţiei pe toată durata vieţii. În ceea ce priveşte rujeola şi rubeola, au fost înregistrate numeroase cazuri în ţara noastră, din cauza acoperirii vaccinale insuficiente, alarmante fiind cazurile de rubeolă congenitală, care deter­mină sechele grave. Strategiile pentru creşterea acoperirii vcaccinale au mai multe elemente: administrative – autorităţile de sănătate publică să furnizeze vaccinul totdeauna la timp, tuturor copiilor, să nu existe întreruperi ale administrării; comunicare optimă cu medicii de familie, care sunt cei care administrează majoritatea vaccinurilor, infor­marea mass-media şi a publicului. Se observă o oarecare reticenţă în rândul popu­laţiei cu privire la utilitatea vaccinării, lucru cauzat şi de infor­marea defici­tară sau de transmiterea mesajelor eronate cu privire la rolul şi importanţa vaccinării (de exemplu rolul presei în eşecul campaniei de vaccinare anti-HPV din 2008), precum şi de eradicarea mai multor boli; de aceea, sunt ne­ce­sare campanii de informare pentru prevenţie generală şi de con­ştientizare asupra riscurilor nevaccinării. Privitor la vaccinarea anti­pneu­mo­­cocică, doar atunci când vom cunoaşte circulaţia diferitelor sero­tipuri de pneumococ în patologia invazivă vom putea urmări realmente beneficiile vaccinării generalizate sau selective pe grupe de risc.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe