Newsflash
Diverse

Parteneriat în psihiatrie

de Dr. Albert VERESS - iun. 29 2018
Parteneriat în psihiatrie
    În perioada 20–23 iunie, a avut loc, la Miercurea-Ciuc, ediția aniversară – cu numărul zece – a Conferinței Internaționale de Psihiatrie Româno-Maghiară, precum și a Simpozionului Național de Psihiatrie. Eforturile de organizare a acestei manifestări științifice au demarat încă din luna februarie, când Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie (ARPP) a făcut un parteneriat cu Asociația Maghiară de Psihiatrie (AMP). Pe parcurs, acest coparteneriat a fost preluat de Asociația Română de Reabilitare Psihosocială, organizarea locală revenindu-i în mod tradițional Fundației „Cry for Help”. Din păcate, din cauza numărului mare de conferințe din această perioadă, ediția aniversară a conferinței a înregistrat un număr relativ mic de participanți, comparativ cu edițiile anterioare.
    Programul conferinței a cuprins două referate generale – susținute de prof. dr. Mircea Lăzărescu (Timișoara) și prof. dr. Perczel-Forintos Dóra (Budapesta) – și șapte secțiuni de lucrări în cadrul cărora colegii din Ungaria au prezentat 12 lucrări, iar medicii români – 15 lucrări.
    Prof. dr. Németh Attila (Budapesta) a prezentat o lucrare foarte interesantă despre efectul tulburării de personalitate a Fridei Kahlo asupra activității sale artistice și a legăturilor ei sentimentale. Un workshop moderat de prof. dr. Doina Cozman (Cluj-Napoca) a avut ca subiect căutarea de drumuri în prevenția suicidară. O demonstrație practică, precedată de o prezentare teoretică, ne-a familiarizat cu meditația flow prin sunete și vibrație cu boluri nepaliene. Aceasta a fost susținută de dr. Ilyés Zsolt și  de terapeutul Regős Csaba (Târgu Mureș).
    Manifestarea științifică a inclus și două cursuri educative. Primul a fost susținut de dr. Ileana Botezat-Antonescu și s-a axat pe elementele de management și măsurile administrative de organizare a asistenței psihiatrice în țara noastră. Al doilea, susținut de dr. Lavinia Duică, a vizat conceptualizarea generală a depresiei, cu și fără DSM (Manualul de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale).
    La deschiderea festivă a conferinței au participat: prof. dr. Szendi István – vicepreședintele A.M.P. –, László Tóth – Prim Consulul Consulatului Ungariei la Miercurea-Ciuc și primarul municipiului Miercurea-Ciuc –, Ráduly Róbert Kálmán, căruia i-a fost acordat Premiul „Veress PRO VITA” pentru sprijinul moral și material oferit participanților la toate conferințele noastre anterioare. Personal, am fost onorat să primesc Diploma de excelență a AMP pentru efortul depus în vederea realizării ,,podului de colaborare” între psihiatrii celor două țări vecine. Ansamblul de dansuri populare Fürgőlő al copiilor din comuna Misentea a adus o culoare artistică deschiderii festive.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe