Peste 600 de ortopezi români şi colegi din alte 22 de ţări s-au întâlnit recent la Timişoara, într-un eveniment de referinţă. Folosind chiar cuvintele dlui prof. dr. Dan V. Poenaru, preşedintele reuniunii, „Al 14-lea Congres SOROT a înscris o pagină de istorie medicală, nu numai a Banatului. A fost o reuşită deplină, legitimând încă o dată poziţia remarcabilă, reconfirmată, a Şcolii româneşti de ortopedie. Aş putea spune că am trăit aici, la Timişoara, ore astrale ale ortopediei româneşti!“.
O relatare realizată de dl Iftimie Nesfântu.
 "> Orele astrale ale ortopediei româneşti - Viața Medicală
Diverse

Orele astrale ale ortopediei româneşti

de Iftimie NESFÂNTU - dec. 5 2011
Orele astrale ale ortopediei româneşti

Peste 600 de ortopezi români şi colegi din alte 22 de ţări s-au întâlnit recent la Timişoara, într-un eveniment de referinţă. Folosind chiar cuvintele dlui prof. dr. Dan V. Poenaru, preşedintele reuniunii, „Al 14-lea Congres SOROT a înscris o pagină de istorie medicală, nu numai a Banatului. A fost o reuşită deplină, legitimând încă o dată poziţia remarcabilă, reconfirmată, a Şcolii româneşti de ortopedie. Aş putea spune că am trăit aici, la Timişoara, ore astrale ale ortopediei româneşti!“.
O relatare realizată de dl Iftimie Nesfântu.
 

   – Am venit aici ca răspuns la invitaţia dlui prof. dr. Dan V. Poenaru şi a Societăţii Române de Ortopedie şi Traumatologie (SOROT), ne-a declarat dl dr. Marius Scarlat, chirurg ortoped la Toulon, Franţa. În calitatea mea de redactor şef al Revistei Europene de Ortopedie (European Journal of Orthopaedic Surgery & Traumatology – EJOST), merg la multe congrese naţionale şi sunt fericit că pot să particip şi în felul acesta la viaţa societăţilor ştiinţifice. Şi pot să spun, în comparaţie cu ce se face la nivel occidental, că acest congres este, în mod foarte plăcut şi agreabil, la un nivel competitiv şi egal cu manifestări similare din Germania, Franţa, Austria, Anglia… Este un moment important pentru ortopedia contemporană din România. Iar Timişoara, un oraş cosmopolit, deschis, multicultural, adaugă distincţie evenimentului.

E nevoie de chirurgi motivaţi

   Ce lucrare aţi prezentat?
   – Despre artroscopia umărului, arătând modul în care intervenim şi reparăm instabilităţile umărului la sportivi, la pacienţi cu luxaţie recidivantă, tehnici practicate de aproximativ zece ani în mod curent în Occident şi, de câţiva ani, şi în România.
   Şi totuşi, ce anume v-a determinat să veniţi la acest congres?
   – Dorinţa mea este de a realiza şi de a face disponibil acest tip de chirurgie minim invazivă, foarte confortabilă pentru pacient, rezonabilă din punctul de vedere al recuperării şi al cheltuielilor postintervenţie. Desigur, este nevoie de logistică, energie, aport material, dar în primul şi în primul rând de chirurgi motivaţi şi interesaţi în a dezvolta astfel de tehnici. Şi de participare la dezbaterile de idei la nivel european şi internaţional. Lucrez într-o clinică privată foarte cunoscută şi foarte bine cotată, unde se fac multe intervenţii de chirurgie minim invazivă, chirurgie asistată de calculator, chirurgia sportivilor; avem 120 de paturi şi efectuăm între 40 şi 50 de intervenţii pe zi…
   Colaboraţi cu ortopedia din Timişoara?
   – Am lansat un curs de artroscopie, va începe în primăvara anului viitor, sponsorizat de Societatea Europeană de Chirurgie a Umărului, la care vor participa colegi din România, vom aduce şi invitaţi din Europa Occidentală, pentru a familiariza în special tinerii artroscopişti cu astfel de tehnici de avangardă şi de a le da posibilitatea de a face în mod curent asemenea intervenţii.
   Sunteţi şi redactor şef al EJOST. Nu este prea greu să faceţi şi chirurgie de performanţă şi publicistică?
   – Avem un avantaj net: patronul nostru, un om de o mare fineţe şi inteligenţă şi dornic să dezvolte revista, ne acordă multă încredere; eu mă ocup de lucrările privind chirurgia membrului superior, colegul meu, dl prof. dr. Simon Patrick, de chirurgia membrului inferior, editorul nostru, dl prof. dr. Pierre Kehr, de chirurgia coloanei. Acoperim, prin specializările noastre, fiecare segment al aparatului locomotor.
   Aveţi şi colaboratori din România?
   – Dl prof. dr. Paul Botez, editor asociat EJOST, reprezintă România la această publicaţie europeană de prestigiu şi, de când ni s-a alăturat, colaborarea noastră cu centrele universitare din România a devenit mult mai consistentă. Am ajutat colegi să publice articole bune, bine fundamentate şi este şi pentru noi încă un motiv de mândrie justificată. Iar această sesiune EJOST – cu participarea dlor prof. dr. Dan V. Poenaru, prof. dr. Mihai Ionac, redactor şef al Timisoara  Medical Journal, prof. dr. Simon Patrick, prof. dr. Paul Botez, dr. Claus Roll şi prof. dr. Pierre Kehr, din Strasbourg, cu o expunere magistrală despre cum se programează şi se planifică un jurnal ştiinţific – a dezvoltat, cum era şi firesc, o dimensiune importantă a manifestării organizate la Timişoara.
   Când mai aveţi timp să vă ocupaţi şi de operaţiile din clinică – din câte am înţeles solicitante şi de mare anvergură – şi de revistă?
   – E simplu, eu sunt în primul rând chirurg şi îmi fac profesia; pentru revistă lucrez între patru şi şase ore pe săptămână. Ca să pot ţine pasul, trebuie să citesc 400–450 de pagini pe lună (mă refer la lucrări ştiinţifice) şi cele patru până la şase ore pe săptămână sunt suficiente.

Un caz de excepţie şi o premieră chirurgicală

   Un editorial citit într-o revistă medicală semnala o contradicţie: pe de o parte, majoritatea chirurgilor consideră util să dezvolte relaţii de prietenie cu chirurgi din alte ţări şi să cunoască tipurile de operaţii ori contribuţiile aduse la dezvoltarea tehnicilor chirurgicale. Astfel de relaţii de prietenie pot porni de cele mai multe ori de la un congres. Acelaşi chestionar arăta însă că un număr foarte mic dintre cei intervievaţi cultivau astfel de relaţii. Motivele invocate de autorul textului nu limpezeau problema. Barierele lingvistice şi încorsetările proprii profesiei, adeseori sufocante, nu-i mai lasă chirurgului timp pentru a întreţine o prietenie. Atitudinea pozitivă a dlui dr. Marius Scarlat îmi trezise şi vechea nedumerire. Dar cum să formulez întrebarea pentru ca interlocutorul să nu alunece spre un răspuns comod, stereotip?…
   Era o vorbă: „când te-ai însurat cu chirurgia, nu mai ai timp nici măcar de nevastă…“,am atacat eu, adresându-mă dlui prof. dr. Paul Botez, editor asociat EJOST.
   – E adevărat, dar pentru un profesionist vorba e păguboasă. Şi o să vă dau un exemplu recent, o operaţie în premieră, efectuată la Iaşi în februarie anul acesta. Am avut un caz de excepţie, un pacient încă tânăr, 57 de ani, preot de meserie, ce făcuse în acelaşi timp artroză la umăr şi artroză la şold. Pentru el era o boală profesională, nu putea să-şi desfăşoare activitatea, nu mai putea nici să se închine… Şi dureri, dureri, dureri… I-am solicitat sprijinul colegului şi prietenului meu de la Toulon, dl dr. Marius Scarlat, un as în chirurgia umărului. Am intrat în operaţie împreună şi, în aceeaşi şedinţă operatorie, Marius i-a implantat o endoproteză de umăr (operaţie la care am fost mâna a doua), a închis, am întors bolnavul pe masă şi am trecut eu prima mână şi i-am implantat o endoproteză de şold. În prima parte, l-am asistat eu pe el, în partea a doua m-a asistat el pe mine: două operaţii de endoprotezare într-o singură intervenţie. Noi am urmărit toată povestea, insistând ca materialul biologic prelevat să fie studiat. Şi rezultatul a fost că ambele forme ale artrozei, şi la umăr şi la şold, s-au datorat unei boli foarte rare, numită sinovită vironodulară şi pigmentară, ciudăţenia fiind că e foarte rară forma găsită de noi. O formă multifocală la adult. Am răsfoit toată literatura şi nu am găsit decât şapte cazuri la copil, asta în toată lumea. Şi un singur caz comunicat, găsit în ultima zi, când mă pregăteam şi eu să fac cunoscută intervenţia, doar comunicat şi nu publicat, la o conferinţă în India, tot aşa, un adult. Iată şi un alt aspect, dacă vrei să fii la zi cu ultimele descoperiri ori contribuţii medicale, e nevoie să fii prezent la congresele mari, acolo unde sunt comunicate prima dată şi eventuale premiere chirurgicale.
   Acum înţeleg şi eu de ce au fost chirurgi, în mare parte străini, care s-au mutat brusc în altă sală ca să audieze lectori ale căror lucrări răspundeau probabil şi unor aşteptări proprii…
   – Multe colaborări pornesc, într-adevăr, de la câte un congres unde sunt invitaţi specialişti de marcă. Odată ce am comunicat aici această lucrare, ne vom pregăti şi să o publicăm. Ani de zile, noi n-am avut acces la publicaţii de un asemenea nivel. Şi multe dintre realizările ortopezilor din România rămâneau necunoscute. Dl dr. Marius Scarlat este modest, dar ce a făcut pentru Societatea de Ortopedie din România este unicat. El m-a recomandat dlor prof. dr. Pierre Kehr şi dr. Claus Roll, ne-am cunoscut la Paris, tot la un congres, m-au agreat şi m-au propus – nu m-am propus singur – ca editor asociat pentru România al EJOST şi am primit sarcina să facem o legătură între EJOST şi Revista Română de Ortopedie, care nu avea vizibilitate şi nu era cotată în baze de date internaţionale. E ca şi cum cineva ne-ar fi deschis o uşă – uşa din faţă – ca să fim şi noi într-o companie selectă europeană. S-au făcut abonamente, în fiecare colectiv din ţară există acces şi la formatul electronic şi la forma tipărită a EJOST, ortopezii se pot informa, pot trimite articole, cunosc astfel şi contribuţiile colegilor din alte ţări europene. Este un acces larg şi deschis la informaţie.
   Şi cum vă asiguraţi că într-o clinică, să zicem din Galaţi, toţi ortopezii şi nu numai şeful de secţie sau de clinică au acces la revistă?
   – Bună întrebare. Mâine avem şi adunarea SOROT şi vreau să-i întreb pe cei prezenţi: aţi primit? Da. Aveţi acces? Nu!… O să fac o strigare generală. Mai sunt şi probleme.

Despre Congres, organizatori şi Timişoara

   – Impresii despre Congres? De la foarte bine în sus. O organizare de excepţie. O muncă titanică a depus dl prof. dr. Dan V. Poenaru. Este un excelent organizator, toată viaţa a fost aşa… Nu sunt mulţi chirurgi care să aibă talent şi în această direcţie. A reuşit să aducă la această manifestare, este meritul domniei sale, nume de prestigiu internaţional, de o incontestabilă valoare. Sunt participanţi cu lucrări de vârf din 22 de ţări, din Europa şi nu numai. Într-adevăr, aşa cum inspirat a spus şi dl prof. dr. Dan V. Poenaru, am trăit aici, la Timişoara, „ore astrale ale ortopediei româneşti“. Este realmente o mare izbândă. Şi nu e întâmplătoare: în ultimii ani, ortopedia timişoreană a avut o evoluţie remarcabilă, au apărut compartimente noi, s-au diversificat intervenţiile, ei s-au implicat în schimburi de experienţă şi cercetări interdisciplinare, cu parteneri din centre mari ale lumii. Ceea ce vedem acum nu a apărut din neant. Au introdus chirurgia coloanei vertebrale şi au dezvoltat-o, au parteneriate cu centre din Austria, Ungaria – recunoscute – au început artroscopia de umăr, am văzut acum cele comunicate în chirurgia bazinului – experienţa dlui prof. dr. Dan V. Poenaru este uluitoare. Au două clinici aici, lucrează foarte bine, au tineri talentaţi. Şi noi am împins, la Iaşi, lucrurile mai departe. Dar avem încă de învăţat de la colegii din Timişoara. Este o bucurie să vezi aşa ceva.

„Materia primă“ din care cresc marii ortopezi

   – S-a schimbat oarecum modul clasic de a face un congres. Ne-am axat, aşa cum se face la marile congrese, pe conferinţe de consens şi conferinţe de învăţare (consacrate unui anume subiect, de interes pentru o largă categorie de ortopezi). Sunt invitaţi cei mai valoroşi pe un anume domeniu şi ei prezintă feţe diferite ale aceleiaşi probleme. Şi aţi văzut, profesorul Poenaru a propus două teme majore: fracturile de bazin – la noi nu prea s-a discutat problema, astfel de fracturi se tratează pe ici, pe colo, nu întotdeauna foarte bine – şi fracturile coloanei cervicale, o patologie delicată, undeva la graniţa între ortopedie şi neurochirurgie, mulţi neurorchirurgi au acaparat această patologie şi o tratează ei, şi nu întotdeauna – zicem noi – cel mai bine, în ţările cu tradiţie astfel de intervenţii sunt făcute exclusiv de către ortopezi, cum de altfel şi hernia de disc în Franţa este tratată de ortopezi. Ortopedia s-a şi desprins foarte greu din chirurgia generală… Este o rezistenţă care se regăseşte şi astăzi, îngreunând afirmarea unor specialităţi noi. La fel, pe lângă temele deja enunţate, au fost: masa rotundă EJOST, secţiunea „tehnici personale“, sub genericul „Cum fac eu?“, cu prezentări video, tratamentul actual al gonartrozei (participanţi din Germania, Ungaria, România, Cehia), o sesiune pe tema reconstrucţiei ligamentelor. Clarificări, patologii, modalităţi de tratament, complicaţii şi atitudini în astfel de cazuri, toate acestea fac parte din procesul continuu de formare a unui ortoped. Sunt ca nişte lecţii deschise, expunerea se continuă cu dezbateri, în sală, în pauze… Şi, de fapt, fiecare dintre participanţi va interioriza astfel experienţele celorlalţi şi toate aceste cunoştinţe noi vor continua să lucreze în el şi după ce a plecat de la manifestare. Este o încărcătură pozitivă, motivantă, ce acţionează apoi din interior în timpul unor intervenţii pe care acel medic le va efectua. Un astfel de dialog nu rămâne fără urmări, iar acestea se văd în rezultate practice, în abordarea cu mai multă siguranţă a unor cazuri grele. Şi se regăsesc în lucrările publicate şi, mai ales, se văd într-un viitor congres. Abia atunci ai acel feedback pe care tu, autorul, îl aştepţi, vei şti că tehnica propusă de tine a fost folosită şi de un coleg dintr-o altă clinică, fiind astfel validată.
   Arunci la acest congres săgeata şi abia la viitorul vezi dacă ai atins ţinta?
   – Da, cam aşa se întâmplă. Şi un congres este cu atât mai reuşit cu cât sunt în secţiunile lui mai multe astfel de confirmări trăite şi cu cât sunt propuse mai multe rezolvări diferite de ceea ce tu cunoşteai. Încărcătura – nutrientul! – pentru intervalul până la viitorul congres, „materia primă“ din care cresc marii ortopezi…

Ideile se transmit la congrese, rezultatele definitive se găsesc în publicaţii

   – În ultimii zece ani am fost aproape la toate congresele SOROT şi este de departe congresul cel mai mare, cel mai activ, cel mai dinamic, îmi va mărturisi şi dl prof. dr. Wilhelm Friedl, din Aschaffenburg, Germania. Organizare excelentă, referenţi de calitate din toată lumea, prezentările din România s-au îmbunătăţit faţă de anii anteriori, cazuistica devine deja competitivă internaţional…
   Ce aţi prezentat dv. aici, la Timişoara?
   – Terapia fracturilor – coloană cervicală şi toracolombară. Urmează să intru în sală, în a doua parte a intervenţiei mele din congres voi vorbi despre stabilizarea fracturilor articulare şi paraarticulare cu plăci; voi descrie utilitatea unor „fixatoare interne“ (cimentare osoasă) în managementul fracturilor toracolombare (prima dată am folosit această tehnică pentru stabilizarea osoasă în cazul unei tumori la un pacient de 27 de ani); susţin, în total, patru prezentări la acest congres.
   Cele prezentate de dv. sunt deja publicate sau le veţi publica în viitor?
   – Aspecte din aceste prezentări, unele detalii privind tehnicile sunt deja publicate. Sigur, lucrând, îţi vin idei noi, se dezvoltă unele laturi, renunţi la altele. O tehnică sau o procedură odată elaborată nu rămâne bătută în cuie, am dezvoltat aceste proceduri pentru o mai bună şi mai stabilă reconstrucţie a fracturilor şi o îmbunătăţire a funcţionalităţii după intervenţiile din clinică. Şi în lucrările expuse au fost numeroase elemente, clarificări recente, prezentate pentru prima dată aici şi urmând să facă obiectul unor viitoare lucrări. Prezentările din congres sunt mult mai actuale decât lucrările publicate, este partea vie, zona de creştere a unui procedeu, cele publicate sunt însă partea fixă, mult mai bine controlată… Ideile se transmit la congrese, rezultatele definitive se găsesc în publicaţii.
   Aţi avut în lucrările prezentate şi elemente ce descriu priorităţi. Pot fi ele menţionate într-un reportaj?
   – Noi nu avem secrete. Sunt aici pentru a transmite o anumită experienţă clinică. Am avut până acum la noi 50 de rezidenţi din România, de la diverse clinici de ortopedie şi traumatologie, care au lucrat în clinica mea chiar şi o jumătate de an, aşa că eu vin şi transmit tinerilor cu bucurie toate tehnicile şi posibilităţile pe care le am. Sunt tineri din Germania, dar sunt, desigur, şi din România.
   Dv. realizaţi şi intervenţii de ortopedie pediatrică sau lucraţi numai pe adulţi?
   – Pot face intervenţii mici şi la copii. Dar acolo unde sunt necesare reconstrucţii, în malformaţii congenitale, displazii acetabulare, scoliozele infantile etc., îndrum pacienţii şi aparţinătorii către ortopezi pediatri, în centre specializate de ortopedie pediatrică. Este o altă specialitate. Astfel de cazuri nu ţin de competenţa noastră.
   Aveţi colaborări cu echipe de ortopezi din România?
   – Cu dl prof. dr. Dan V. Poenaru şi colectivul dânsului am făcut mai multe lucrări, avem şi publicaţii împreună, articole şi în reviste din România. Avem şi o colaborare cu Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti. Unele proiecte – şi în educaţie, dar şi în tehnici chirurgicale – începute cu rezidenţi din Timişoara sunt continuate şi după întoarcerea lor în ţară.
   Şi au fost astfel de lucrări prezentate la acest congres?
   – Asta nu mai ştiu, sunt sesiuni paralele şi oricât ai vrea nu poţi să urmăreşti toate expunerile…

Experienţa şi pregătirea asiduă sunt precumpănitoare

   – De ce să mă intervievaţi tocmai pe mine?! s-a mirat dl prof. dr. Endre Varga, de la clinica de traumatologie din Szeged. Sunt prezenţi aici numeroşi ortopezi de excepţie şi din ţara dv. şi din toată lumea…
   Am găsit adeseori menţionat numele dv. şi clinica din Szeged pe forumuri medicale… Undeva, are loc un accident grav, un apropiat lansează un SOS, iar medici – inclusiv din România – menţionează numele dv. Ce anume v-a adus această notorietate?
   – Sunt frecvente accidentele ce vizează zona pelvină; astfel de fracturi produc sângerare şi numeroase leziuni, greu de văzut cu ochiul liber. Mulţi medici au trecut prin stagii de pregătire pe această temă ori au beneficiat de schimburi de experienţă în Centrul Albert Szent-Györgyi din Szeged. Şi, ştiind că sunt investigaţii performante şi care presupun experienţă, echipamente şi o pregătire susţinută pentru a gestiona astfel de traume complexe, recomandă, fireşte, o anume echipă sau clinică.
   Ce anume aţi prezentat la congres?
   – Lucrarea mea s-a referit la tratamentul de urgenţă al leziunilor inelului pelvin; am prezentat aspecte critice şi modalităţi de a le depăşi. Şi în faza de evaluare, primele etape ale intervenţiilor, dar şi în reconstrucţia chirurgicală a bazinului.
   Aţi avut o sală arhiplină, mulţi au stat chiar şi în picioare. Este de ajuns o jumătate de oră pentru ca medicii prezenţi să poată învăţa ceva din expunerea dv.? Şi ce anume au putut ei reţine?
   – Sigur, cei mai mulţi cunosc astfel de cazuri, nu pornesc de la zero. Vor şti acum să abordeze corect un pacient grav rănit într-o situaţie de urgenţă, să evalueze, să pună un diagnostic şi să clasifice leziuni acetabulare, să controleze imagistic ghidajul şi să reconstruiască fracturi complexe, astfel încât ulterior să nu mai fie necesare alte intervenţii pentru a corecta o eventuală abordare greşită…

Aşa se nasc viitoare colaborări

   – N-aş vrea să fiu acuzat de lipsă de modestie, îmi va mărturisi, la sfârşitul lucrărilor, dl prof. dr. Dan V. Poenaru. Dar, urmărind latura ştiinţifică, congresul este o mare reuşită. Toţi participanţi străini, lideri de opinie, profesori de mare valoare mi-au spus: „Acesta nu e un congres naţional, ci european. Este o mare reuşită“.
   Ce anume a fost esenţial pentru a ajunge la acest rezultat?
   – Sunt mai multe determinări. Am izbutit să aducem lideri de opinie pe cele două teme principale: la fracturile de bazin şi de acetabul au fost primii şase din lume, profesorii Peter V. Giannoudis din Anglia, Matej Cimerman, din Slovenia, Emanuel Gautier, din Elveţia, Endre Varga, din Ungaria, Patrick Simon, din Franţa, Rami Moshieff, din Israel, chairmanul forumului EFORT, care a venit doar pentru o zi. Efectiv, a fost un recital, un regal… Vă rog, reţineţi: forumul EFORT a fost aprobat mai întâi de preşedintele acestei organizaţii, prima sesiune a şi fost prezidată de preşedintele pentru Europa. Sunt, dacă vreţi, şi două premiere: la acest congres, pentru prima dată în istoria ortopediei româneşti, au participat dl prof. dr. Miklos Szendröi (Ungaria), preşedintele Federaţiei Europene a Asociaţiilor Naţionale de Ortopedie şi Traumatologie (EFORT), şi dl prof. dr. Jochen Eulert, secretarul general al Societăţii Internaţionale de Chirurgie Ortopedică şi Traumatologie (SICOT). Aceeaşi prezenţă de primă mână s-a înregistrat şi în celelalte secţiuni. Cei intervievaţi de dv. v-au vorbit probabil despre unii invitaţi şi importanţa lucrărilor. Eu aş adăuga doar câteva nume ale celor prezenţi la secţiunile dedicate gonartrozei. Din Germania, prof. dr. Udo Malzer; din Franţa, de la Toulon, prof. dr. Michel R. Cameli; din Ungaria, prof. dr. K. Toth; din Germania, prof. dr. Wilhelm Friedl – nume mari în acest domeniu. Pentru secţiunea de coloană, aflată la concurenţă cu un alt congres european dedicat problemelor de coloană, desfăşurat la Milano, am adus personalităţi de mare clasă: prof. dr. Pierre Kehr, din Franţa, prof. dr. Robert Veres, de la Budapesta, de asemenea un remarcabil profesor din Rusia, colegi din Germania – şi l-aş menţiona şi la această secţiune pe dl prof. dr. Wilhelm Friedl. În plus, este pentru prima dată când profesori din anumite ţări europene – Finlanda, Olanda, Elveţia, Polonia şi Slovenia – participă la congresul nostru naţional. Am avut şi reprezentanţi din ţări mai îndepărtate: Malaezia, India, Qatar, Tunisia… Şi tot pentru prima dată a participat o delegaţie numeroasă din Ucraina, colegi de-ai noştri de la Universitatea Naţională „V. N. Karazin“ din Harkov, şi, de asemenea, colegi de la Chişinău. Cu prof. dr. Alexander V. Gubin – Centrul Ştiinţific „Ilizarov“ pentru Traumatologie şi Ortopedie Reconstructivă din Kurgan, un oraş în Urali, în sud-vestul Siberiei, am semnat un contract de colaborare în domeniul schimbului de tineri specialişti sau rezidenţi. Centrul a fost înfiinţat de prof. dr. Gavriil A. Ilizarov în 1951, în scopul tratării veteranilor cu traume ale membrelor inferioare din cel de-al Doilea Război Mondial, şi a devenit prin rezolvările propuse şi prin cazuistică unul dintre cele mai mari din lume; un colaborator tânăr, dr. Iulian Popa, a fost deja acolo vreme de trei săptămâni, la un curs. Unul dintre departamentele lor – ortopedia estetică a omului – este unicat. Vizând corectarea diverselor vicii de postură, alungiri şi scurtări de membre, institutul este plin de pacienţi din Europa Occidentală şi din Statele Unite, iar acest lucru vorbeşte de la sine. L-am invitat, a venit, este un om admirabil şi dorim să continuăm această legătură, oficializată cu acest prilej. E remarcabilă prezenţa unor artroscopişti străini, dr. Marius Scarlat din Franţa, unul dintre cei mai buni specialişti în chirurgia artroscopică a umărului, dr. V. Stevanovic´ de la Novi Sad, colegi din Germania, prezenţi cu lucrări bine primite. O concluzie, formulată de participanţii străini, pentru noi şi un motiv de mândrie: Şcoala românească de artroscopie se dovedeşte a fi de bună calitate. În total, au fost prezentate în plen aproape 200 de lucrări. Un program consistent. Cei care au dorit să înveţe – mă refer la cei motivaţi, chiar dacă se află la începutul carierei în specialitate – au avut realmente ce învăţa. La secţiunea de coloană, a participat un celebru chirurg, Daniel Rosenthal, socotit „numărul unu“ în domeniul chirurgiei endoscopice a coloanei. Practic, lucrează peste tot, de aici a plecat direct în Statele Unite… Ne-a promis, printre altele, că va reveni la Timişoara pentru a susţine un program training.
   Care au fost reacţiile ortopezilor veniţi din afara graniţelor?
   – Unul dintre profesorii veniţi de la Ljubljana, traumatologul Matej Cimerman, mi-a mărturisit că el nu credea că la clinica de ortopedie din Timişoara se realizează asemenea intervenţii de bazin. Noi prezentasem o lucrare cu peste o sută de cazuri. Au fost şi profesori din străinătate care, impresionaţi fiind de lucrările prezentate, ne-au mărturisit că-i putem chema oricând şi vor veni, vor participa la manifestări ori proiecte lansate de noi. Aşa se nasc viitoare colaborări…
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe