Newsflash
Diverse

O zi plină pentru studenţii medicinişti

de Dr. Alexandra MIHAI - iun. 18 2015
O zi plină pentru studenţii medicinişti
Există ceva mai puternic decât interesul: devotamentul. Ştiam că acesta este mottoul multora dintre colegii mei, ştiam cât de conştiincioşi sunt, cred în dăruirea lor, dar m-a uimit să aflu că şi-ar sacrifica şi ziua liberă tot în numele ştiinţei. Pentru că trebuie să mă credeţi pe cuvânt când vă spun că sâmbăta e uneori singura şansă pentru destindere şi forţe proaspete. Sâmbăta lui 23 mai nu a fost însă una obişnuită, tocmai pentru că atunci a avut loc Gala ştiinţifică a Societăţii Studenţeşti de Chirurgie din România.
Pentru necunoscători, SSCR este o organizaţie studenţească ce îşi propune să dezvolte metode de pregătire practică a studenţilor prin intermediul evenimentelor ştiinţifice şi al workshop-urilor organizate pe diverse teme. Dincolo de asta, SSCR este o echipă de tineri care a trecut prin nenumărate provocări şi traininguri serioase, au crescut împreună şi formează o adevărată familie. Ideea lor s-a împletit frumos cu planurile celor de la SOMS Cardiovascular, materializându-se într-un program cu variate sesiuni de comunicări ştiinţifice.

 

Vântul schimbării în aritmologie

 

Am ajuns la UMF mai devreme decât am prevăzut din dorinţa de a prinde un loc bun în sală. Îmi propusesem să fiu cât mai aproape de speakeri şi de ştiinţă. Nu mică îmi e mirarea când observ că jumătate de amfiteatru e deja ocupat.
În deschidere au vorbit Dinu-Valentin Bălănescu, din partea SOMS Cardiovascular, Lavinia Iftene şi Mădălina Petrescu, din partea SSCR. Şi-au exprimat recunoştinţa pentru numărul mare de curajoşi din sală şi ne-au promis că la sfârşitul zilei vom dori ca experienţa să se repete.
„Cordul ca metronom – Introducere în aritmologia modernă“ este conferinţa care a dat startul evenimentului. Deşi a participat la un număr impresionant de congrese naţionale şi internaţionale, prof. dr. Gheorghe Andrei Dan a mărturisit că se simte onorat şi mult mai bine printre noi. În voce i se citea nostalgia anilor de facultate. Ne-a trezit interesul cu citate despre ireversibilitatea timpului, însă, cum ritmul este ceva şi mai complicat, a decis să vorbească mai mult despre acesta. Drumul până la meseria de aritmolog e lung şi anevoios, iar „cei care doresc să se ocupe de aritmologie trebuie să înveţe foarte bine medicină internă şi cardiologie, în această ordine. Noţiunile de bază se stabilesc, atenţie, încă din liceu“, a explicat profesorul. „Poate cea mai importantă e legea celor trei P: Passion, Patience, Perseverance.“ Privind în jur, mi-am dat seama că vorbele sale au ajuns acolo unde trebuia: interesul era palpabil.
Andreea e în al doilea an de facultate, însă nivelul prezentării nu a împiedicat-o să îşi facă o idee despre ce s-a vorbit. „Mă aşteptam să înţeleg unul din zece cuvinte, însă proporţia a fost inversată, totul datorită fiziologiei. “ Se bucură că a venit şi că a avut şansa să asculte modele atât în domeniul medicinii, cât şi al culturii. „Cu siguranţă nu voi uita comparaţia pe care profesorul a făcut-o referitor la o imagine de microscopie optică a nodului sinoatrial: «Vedeţi, arată ca pălăria lui Napoleon Bonaparte»“.
De partea pragmatică a conferinţei s-a ocupat dr. Alexandru Deutsch, de la Spitalul Clinic Colentina. Am aflat de la el că tratamentele intervenţionale în aritmologie pot fi împărţite în cele cu dispozitive cardiace implantabile şi tratamentul ablativ. Ne-a asigurat că, deşi par foarte greu de înţeles, lucrurile sunt simple. Pe de altă parte, eu cred că nu oricine deţine un bisturiu este un chirurg strălucit. O întrebare din partea lui Mihai, coordonator SOMS, şi-a făcut loc printre altele: „Care este viitorul aritmologiei? Se preconizează tehnologii noi?“. Tehnologii noi există, însă utilitatea lor din punct de vedere practic stă sub semnul întrebării. Viitorul aparţine ingineriei genetice, implantării celulelor cu automatism.

 

Nu doar prin prisma specialităţii tale

 

Ştiţi care e partea cea mai frumoasă a conferinţelor? Câştigul de pe urma lor nu se opreşte la bagajul informaţional. Am învăţat o lecţie importantă în cadrul sesiunii ţinute de conf. dr. Horaţiu Moldovan, de la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. dr. C. C. Iliescu“, şi dr. Lucian Dorobanţu, de la Spitalul Monza: „Pacientul nu trebuie privit doar din perspectiva specia­lităţii pe care ne-o vom alege. E o greşeală pe care nu de puţine ori medicii specialişti o fac. Primul caz clinic prezentat e despre o tumoră a rinichiului drept ce dezvolta în mod particular un tromb neoplazic care invada vena cavă inferioară până la inimă. E o entitate rară, dar care există. Partea proastă cu un tromb e că nu prea are astâmpăr şi atunci s-ar putea să plece în circulaţie, să devină embol. Dar asta e altă poveste. Munca în echipă se termină tot cu muncă în echipă, de la diagnostic până la salvarea pacientului. Două echipe chirurgicale abordează pacientul: prima se ocupă de extirparea tumorii, cealaltă de timpul cardiac“.
Pentru Denise, fie că vorbim de tumoră de ventricul drept sau de înlocuire de valve aortice, cazurile clinice sunt la fel de interesante. E încă în anii preclinici şi spune că „prezentările mă fac să îmi doresc şi mai mult să ajung mai repede un doctor extraordinar, ca să pot face şi eu astfel de intervenţii. Nu înţeleg întreaga complexitate a unei intervenţii. Asta nu înseamnă că m-am simţit străină de subiect, ci doar uşor depăşită.“

 

Studenţii îşi depăşesc profesorii

 

La ora amiezii încep prezentările studenţilor. E linişte deplină în sală. Primul este Dinu Valentin Bălănescu, care vorbeşte despre Transcatheter Aortic Valve Implantation (TAVI), o procedură ce tratează stenoza aortică severă, fără a elimina valva aortică nativă, care este disfuncţională. Îmbunătăţeşte calitatea vieţii, nu neapărat o şi prelungeşte. Aflăm de la el că există trei procedee: transfemural, trans­aortic, transapical. „Credeţi că TAVI este viitorul intervenţiilor valvulare aortice? Dacă aţi răspuns da, reconsideraţi. TAVI este prezentul!“ Aşa îşi termină prezentarea.
Deşi e la început de drum, Emma Ilinca are o imagine bine definită, aproape geometrică, despre ce vrea să devină: chirurg. „Nu vreau să mă gândesc la altceva.“ Prezentarea ei ne-a captivat pe toţi, datorită elementului de noutate: leiomiom retroperitoneal de dimensiuni foarte mari, respectiv 14x9x8 cm. Ca să vă faceţi o idee: cât o sarcină de 16 săptămâni.

 

Experienţă şi efervescenţă

 

Numai holul de onoare ştie câte campanii de donare de sânge s-au organizat acolo. De data asta însă, e locul pentru coffee break, dialoguri, schimburi de impresii. Mă îndrept spre Lavinia Iftene, dornică să aflu câteva „detalii de culise“. Aflu că Gala e precursorul unui congres SSCR care va fi organizat anul viitor. Echipa ia în calcul şi o posibilă participare internaţională.
Spre final au loc alte prezentări cu tema­tică chirurgicală. La festivitatea de premiere sunt recompensaţi pe rând câştigătorii sesiunilor de comunicări, ai sesiunii de postere, iar câţiva norocoşi dintre participanţii pasivi au primit un loc la un workshop Knots&Sutures. Gala ştiinţifică SSCR a reprezentat rodul muncii unei echipe care a combinat experienţa şi cunoaşterea ştiinţifică cu inventivitatea şi efervescenţa tinereţii. A fost o zi plină de ştiinţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe