Newsflash
Diverse

Numărul animalelor adoptate s-a înjumătățit în 2022 față de anii pandemiei

de - oct. 18 2022
Numărul animalelor adoptate s-a înjumătățit în 2022 față de anii pandemiei

Numeroase studii confirmă faptul că prezența animalelor de companie este benefică pentru sănătatea mintală și fizică. Aflați ce efecte a avut pandemia în privința adopțiilor de animale.

Restricțiile și carantina din perioada de pandemie de coronavirus au stimulat oamenii din numeroase țări să adopte un animal de casă, pentru a nu suferi de singurătate. Astfel, numărul adopțiilor de animale a crescut considerabil atât în România, cât și în întreaga lume. Conform unui studiu realizat de Ipsos pentru Mars Petcare, România se află pe locul al doilea, după Ungaria, atât din punct de vedere al cățeilor adoptați pe parcursul pandemiei, cât și al pisicilor, arată un comunicat de presă.

studiu animale de companie declin cognitivÎn octombrie este Ziua Mondială a Animalelor

În fiecare an, pe 4 octombrie, este celebrată Ziua Mondială a animalelor și a drepturilor acestora. Data reprezintă sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, patronul spiritual al ecologiei și al animalelor.

Ziua de 4 octombrie a fost sărbătorită pentru prima dată în urmă cu aproape un secol, în 1925, de către Heinrich Zimmermann, scriitor german și apărător al drepturilor animalelor, și își propune să îi unească pe toți cei care își doresc să facă o lume mai bună pentru animale. Însemnătatea acestei zile a crescut în pandemie, când oamenii și-au dat seama de impactul pe care îl pot avea asupra calității vieții animalelor.

Numeroase studii confirmă un fapt deja știut: compania animalelor este benefică pentru sănătatea mintală și fizică. În plus, animalele de companie nu sunt doar o distragere a atenției de la singurătate, ci pot îmbunătăți considerabil calitatea vieții. La rândul lor, animalele de companie pot avea o viață mai bună alături de o familie responsabilă și iubitoare. Astfel, Mars Petcare consideră că fiecare animal merită să aibă alături o familie iubitoare și susține adăposturile de animale și pe cei care își doresc să adopte un prieten blănos.

78% dintre gospodăriile din România au un animal de companie

Conform studiului amintit, 78% dintre gospodăriile din România au un animal de companie. Dintre acestea, 57% au acasă un cățel și 45% o pisică. 42% dintre cei care aveau deja un câine înainte de pandemie au adoptat încă unul, în timp ce 5% dintre gospodării au adoptat un cățel pentru prima oară în perioada restricțiilor de Covid-19.

Mai mult de jumătate (51%) dintre adopțiile de la începutul pandemiei au fost cățeluși cu vârsta de până la 12 luni, în timp ce 16% dintre câinii adoptați au avut vârsta cuprinsă între 1-2 ani, 21% au avut vârsta între 3-7 ani și 11% au avut peste 8 ani.

Din păcate, odată cu ridicarea restricțiilor, multe persoane s-au trezit în imposibilitatea de a avea grijă de animalele lor de companie și unii adoptatori au renunțat rapid la câinii lor. Acest lucru a dus la creșterea numărului de animale abandonate. Mai mult, comparativ cu anul anterior, numărul animalelor adoptate aproape s-a înjumătățit în 2022.

„Credem că fiecare animal merită o familie iubitoare. Ca parte a planului nostru de a construi o lume mai bună pentru toate animalele, ne-am propus să susținem concret adăposturile, campaniile de adopție și să educăm părinții de animale aflați la început de drum despre importanța de a avea grijă de animalele lor în mod responsabil,” a declarat Mihaela Negrescu, Portfolio Manager Pedigree | Mars Central Europe. 

Mars încurajează adopția cățeilor și pisicilor din adăposturi

Creșterea interesului pentru căței în timpul pandemiei a dus automat la creșterea comerțului ilegal cu animale. În 2020, comerțul ilegal cu animale a înregistrat creșteri în întreaga Europa, cele mai multe animale fiind provenite din Europa de Est și vândute în Europa de Vest. Deseori, vânzătorii ilegali nu oferă documente de identificare sau certificate de vaccinare ale animalelor. Mai mult, puii de câine sunt ținuți în condiții precare, și astfel dezvoltă deseori probleme de comportament, care îi pot face pe adoptatori să îi abandoneze sau să le găsească o altă casă după câteva luni. Adoptând dintr-un adăpost de animale, oferiți șansa pentru o viață mai bună unui animal care a fost abandonat și care este pregătit să meargă într-o casă sigură și iubitoare.

De asemenea, decizia de a adopta un animal de companie vine cu responsabilitate. Este important ca cei care doresc să aibă alături un prieten patruped să cântărească această decizie și, nu în ultimul rând, să urmeze sfaturile medicului veterinar pentru a-i oferi o viață bună și o alimentație adecvată.

Raportul Ipsos realizat pentru Mars Petcare a fost realizat în 8 țări europene (Austria, Belgia, Danemarca, Italia, Spania, Suedia, România și Ungaria) pe un eșantion total de 8,028 de respondenți în perioada martie 2020 – februarie 2021 și 8,088 de respondenți din martie 2021. Dintre respondenți, 1,061, respectiv 1,100 au fost din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe