Newsflash
Diverse

Noutăţile Congresului de hepatologie

de Dan Dumitru MIHALACHE - oct. 3 2013
Noutăţile Congresului de hepatologie

Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului (ARSF) şi Fundaţia „Academician Marin Voiculescu“ organizează, pe parcursul a trei zile – în perioada 9–11 octombrie a.c. – la Bucureşti, cel de-al XXIII-lea Congres ARSF, al IV-lea Curs Balcanic de Hepatologie şi al III-lea Congres Romano-Francez de Hepatologie. În plus, faţă de anii anteriori, de această dată vor mai avea loc un Simpozion dedicat cancerului hepatic şi unul dedicat examenului tubului digestiv cu video-capsula. Participanţii vor beneficia de 20 de credite EMC din partea Colegiului Medicilor. Profesorul Mihai Voiculescu, preşedinte al ARSF ne-a dezvăluit câte ceva din ceea ce se va întâmpla atunci.

 

– Iată că un nou congres bate la porţile hepatologiei româneşti. Cu ce gânduri aţi pornit în organizarea ediţiei din acest an?
Cei doi coorganizatori, ARSF şi Fundaţia „Acad. Marin Voiculescu“, dedică aceste congrese tinerilor medici nu numai din specialitatea de gastroenterologie, ci şi celor din specialităţi precum medicina internă, bolile infecţioase, virusologia, anatomia patologică, precum şi medicilor de familie. Prelegerile, care vor fi în limba franceză, engleză sau română, vor aduce cele mai recente informaţii despre infecţia VHB, VHC şi VHD, despre cancerul hepatic, ciroza hepatică, ficatul gras.
– Pe ce participare contaţi de această dată? Mă refer, cu precădere, la specialiştii care vor fi prezenţi aici.
Cei mai renumiţi specialişti în domeniu, şefi de disciplină sau de proiecte din România, precum şi din Europa vor fi prezenţi la congres. Ei vor aborda subiecte fierbinţi, cum ar fi: noi perspective terapeutice în infecţia virusal-hepatitică, actualităţi în diagnosticul cirozei şi al complicaţiilor acesteia, tratamentul modern al cancerului hepatic. La acest congres va conferenţia şi preşedintele Asociaţiei europene a bolnavilor de boli hepatice – Achim Kautz, cu care avem de mai multă vreme o foarte bună colaborare. Dintre participanţii români, îi amintesc pe profesorii: Adrian Streinu-Cercel, Dan Dumitraşcu, Oliviu Pascu, Carol Stanciu, Alexandru Oproiu, Anca Trifan, Dan Olteanu, Monica Acalovschi, iar dintre invitaţii străini îi menţionez pe profesorii: Patrick Marcellin, Fabien Zoulim, George Papatheodoridis, Emanuel Manesis, Cihan Yurdaydin, Zahary Krastev, Peter Ferenci, Lawrence Serfaty.
– Cum va fi structurat congresul şi ce va aduce el nou pentru hepatologia românească?
Congresul se va desfăşura pe parcursul a trei zile, cu patru sesiuni în fiecare zi şi trei simpozioane, intercalate între sesiuni. Un loc deosebit îl va ocupa simpozionul privind diagnosticul tubului digestiv prin videocapsula de ultimă generaţie. Atât videocapsula, cât şi softul de interpretare a imaginilor sunt de cea mai recentă dată. Alte teme, de mare noutate, care se vor dezbate în cadrul simpozioanelor, se referă la cele mai recente progrese în terapeutica bolilor hepatice, tratamentul modern al hepatitelor virusale cu noi molecule, care vor fi în curand introduse şi la noi în ţară. De asemenea, se vor prezenta noi proceduri de distrugere a nodulilor hepatici canceroşi. Este vorba de substanţe care se injectează transarterial, direct în nodulul tumoral. Vom prezenta, pentru prima dată în România, noi agenţi distructivi ai nodulilor tumorali. Acestea sunt noutăţi absolute pe care congresul de anul acesta le va aduce.
– Aveţi nume sonore printre vorbitori. Puteţi da câteva exemple de subiecte pe care aceştia le vor prezenta?
Da, doresc să-i menţionez în special pe profesorii Patrick Marcellin şi Fabien Zoulim (Franţa), care vor prezenta viitoarele strategii de eradicare a virusului B, şi pe profesorul Cihan Yurdaydin (Turcia), care va conferenţia despre noi scheme de tratament în coinfecţia virusului hepatitic D. Apoi, din România, prof. dr. Gabriela Oprişan, cercetător principal la Institutul Cantacuzino, va aduce în discuţie importanţa genotipării virusului C şi predicţia răspunsului terapeutic, pornind de la factorii predictivi legaţi de acest virus. De asemenea, prof. dr. Monica Acalovschi va prezenta o lucrare privind riscul cancerului hepatic la bolnavii cu infecţie VHB şi VHC.
– Congresul va începe şi se va finaliza. Ce va urma după acest moment?
La sfârşitul congresului se va întruni comisia de specialitate cu profil de hepatologie a Ministerului Sănătăţii, pentru a oferi ministerului propunerile şi concluziile care vor fi reieşit din dezbateri.
– Cine v-a sprijinit în organizarea acestui congres?
În ultimii ani Fundaţia „Academician Marin Voiculescu“ s-a preocupat de finanţarea activităţilor ARSF, dar şi de înfiinţarea unei asociaţii româno-bulgare, în contextul mai larg al bolilor hepatice. În acest fel am reuşit să reunim forţe ştiinţifice din vecinătatea ţării noastre pentru a avea o imagine cât mai corectă privind infecţiile virusal-hepatitice şi riscul de cancer hepatic în Balcani. De un sprijin deosebit ne-am bucurat şi din partea Ministerului Sănătăţii, al asociaţiilor de pacienţi, cu care avem un permanent control, dar şi din partea mass-media.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe